Nyt nordisk samarbejde udvikler undervisningsforløb om Ivar Benløs

Mental sundhed og vikingefortællinger er i fokus i nyt 3 årigt projekt, som udvikler undervisningsforløb til marginaliserede elever i udskolingen.

Vikingefortællinger skal sætte fokus på positiv psykologi

Sagaerne om kongesønnen og vikingen Ivar Benløs er udgangspunktet for et nyt nordisk projekt, hvor UCL's Center for Undervisningsmidler står for projektledelse, læremidler og didaktisk design til undervisningsforløbene.

En atypisk viking

Ivar Benløs blev født med brusk i stedet for knogler og kunne derfor ikke gå. Alligevel udviklede han sig til at blive en stor hærfører og strateg.

Ivars tilstand gjorde, at han måtte bæres rundt på et skjold. Han bryder således med den gængse forestilling om en viking, som en stor og fysisk stærk kriger. Men i stedet for at blive udstødt af vikingesamfundet, blev Ivar anerkendt for sin snu, brutalitet og strategiske snilde, og hans brødre rådførte sig ofte med ham.

Ivar Benløs, som er en historisk person, er lige nu aktuel som en af hovedpersonerne i HBO-serien "Vikings". 

Målrettet marginaliserede elever

Fortællingen om Ivar Benløs baserer sig på forståelsen af, at vi alle kan bidrage med noget – og sammen kan vi endnu mere. Fortællingen vil blive brugt som formidler af et ressourceperspektiv med fokus på styrker fra den positive psykologi. 

Deltagerne udvikler i projektet konkrete undervisningsforløb til marginaliserede og ekskluderede elever i udskolingen. Forløbene kobler sig til fælles nordiske forpligtelser i læseplaner for undervisning i nabosprog, fælles nordisk historie, matematik, idræt og arbejdet med den mentale sundhed. 

Forløbene bliver frit tilgængelige

I løbet af projektet vil alle de udviklede undervisningsforløb blive offentliggjort til fri afbenyttelse på projektets hjemmeside.

Nordisk samarbejde

Projektet "Ivar Benløs og mig" har fået bevilling fra Nordplus, som finansieres af Nordisk Ministerråd.

Projektdeltagerne er Voksne for barn, Kvibergsnässkolan i Göteborg, Nyborg Heldagsskole, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole og Styrkeakademiet.

Læs mere på:
www.ivarboneless.com

 

 

 

Lars Clausen
Lars Clausen Konsulent
Signe Schmidt Rye
Signe Schmidt Rye Konsulent