Legefestival uge 21
Leg er grundlæggende for børns udvikling og har en central plads i den styrkede pædagogiske læreplan. Børns leg har mange funktioner. Legen bearbejder børns sanseindtryk. Legen giver børn en øvebane for vigtige sociale kompetencer. Legen hjælper barnet til læring, dannelse, udvikling og øget trivsel. Legen er magisk, og under Legefestivalen i uge 21 kan du og dine kollegaer få værktøjer og inspiration til at opbygge en rig legekultur.
Bag Forum for leg og Legefestivalen står 6 topmotiverede og engagerede pædagoger og 2 dygtige pædagogstuderende, som det seneste år har arbejdet på, hvordan viden om leg og legekultur kan formidles til andre pædagoger og studerende og spredes over hele Fyn.
Arrangementer hele ugen
Pædagogerne kommer fra forskellige pædagogiske områder og har forskellige tilgange til leg, men de har alle det til fælles, at de brænder for leg som en del af deres pædagogiske arbejde og faglighed. De har en fælles drøm om at være med til at formidle viden og erfaringer fra praksis til praksis.
Ideerne og et fælles engagement og drive er udmundet i den store Legefestival i uge 21. En uge fyldt med aktiviteter. 6 workshops, 1 fyraftensarrangement, 1 webinar, legende fredagsbar samt podcasts, film og artikler i løbet af ugen spredt rundt på Fyn. Under Legefestivalen lanceres også Legeskatten. En skattekiste af materialer og værktøjer, som skal sætte gang i samtalen og refleksioner over leg i praksis.
”Som pædagoger skal vi turde lege og tale om legen som en del af vores faglighed, Vi håber at være med til at sætte spot på, hvordan vi som pædagoger kan være nysgerrige på de magiske øjeblikke, som legen kan være med til at skabe i børnefællesskaberne og hos det enkelte barn. Derfor har vi lavet Legeskatten, som er fyldt med konkrete værktøjer, som vi som pædagoger sammen kan bruge ude omkring i den pædagogiske profession,” siger en af deltagerne i Forum for leg, ressourcepædagog i Svendborg Kommune, Nina Hougaard.
Seden Børnehus
Leg har også været i centrum i Seden Børnehus, hvor de i januar 2020 startede på udviklingsprojektet ”alle børn og pædagoger med i legefællesskaber,” finansieret af BUPLs Udviklingspulje.
"Vi ønskede at få en anden tilgang til leg og bruge legen mere bevidst ind i vores dagligdag. Vi havde et ønske om at komme ud af gårdvagtfunktionen og komme væk fra hele tiden at være konfliktløsende i børnegrupperne," fortæller daglig pædagogisk leder i Seden Børnehus, Pernille Tange.
Siden har hele huset arbejdet med at skabe rammerne for leg i hverdagen og haft fokus på, hvordan de fysiske læringsmiljøer kan være med til at understøtte den pædagogiske organisering i hverdagen. Og den erfaring ønsker de at dele med andre ledere til arrangementet Åbent Hus i Seden Børnehus.
Tag en kollega under armen og tilmeld dig et eller flere af aktiviteterne og lade dig inspirere til at bruge legen som en del af din faglighed. Der er masser af guld at hente.
Se alle aktiviteterne i uge 21 her, hvor du også kan tilmelde dig:
Mandag den 22.5
- Hvordan skaber vi en rig legekultur i praksis? Workshop i Svendborg
- Åbent hus i Seden Børnehus – Fra leder til leder: Hvordan organiserer vi os og giver legen en central plads i hverdagen?
- Webinar: Støt børnenes leg og sprogudvikling i hverdagen
Tirsdag den 23.5
Onsdag den 24.5
- Leg og samskabelse med afsæt i LegeKunst. Workshop i Odense
- At lege er at leve. Workshop i Middelfart
- Hvordan skaber vi en rig legekultur i praksis? Workshop i Odense
Torsdag den 25.5
Fredag den 26.5