Traumer og mentalisering

Kursus

Få styrket dine kompetencer i at møde unge med traumereaktioner og stærke følelser uden selv at blive overvældet.

Se datoer

Traumer og mentaliseringssvigt i professionelle relationer

Fagligt indhold

Gennem kurset lærer du at arbejde kvalificeret med unge, der overvældes af stærke følelser med nærvær og empati uden selv at blive overvældet og på sigt udbrændt.

Som fagpersoner oplever vi ofte tilspidsede situationer med de unge, vi arbejder med. Men der kan være stor forskel på, hvordan vi håndterer disse situationer.

Det er meget ubehageligt at opleve afmagt og tab af kontrol i en situation, hvor det er os, der har ansvaret. Ligesom det er meget ubehageligt at opleve, at vi selv reagerer i affekt på en måde, som ligger langt fra den måde, vi ellers oplever os selv på. 

Når vi oplever noget, der minder os om en tidligere situation, hvor vi følte os overvældede, truet eller fastlåst, kan situationen på et splitsekund aktivere vores trusselssystem, og vi handler ikke rationelt men ud fra vores instinktive måde at beskytte os på. Når det sker, oplever vi, at vi reagerer uden at være bevidst om vores handlinger. Det kan være vi råber, slår ud, holder fast, løber væk, stivner eller går i chok og samtidig får et mentaliseringssvigt. 

Det er muligt at gøre det ubevidste bevidst og på den måde kende vores traumetriggere og forebygge mentaliseringssvigt. Det er muligt at lære at regulere et nervesystem, der er gået i trusselsmodus og genetablere mentaliseringsevnen. 

Om underviserne:
Lotte Palsteen, lærer, psykoterapeut og forfatter.

Lotte Palsteen er oprindeligt uddannet lærer i 1997 og færdiggjorde sin uddannelse som psykoterapeut i 2010. Hun har arbejdet i både den almindelige skole og på heldagsskole for børn med følelsesmæssige og sociale problemer. Siden har hun holdt mange foredrag og kurser for både forældre, lærere og pædagoger i inklusion, klasseledelse, teenagere, relationskompetence, sensitive børn mm.

Lotte har ligeledes en international efteruddannelse i Somatic Experiencing efter Peter Levines metode i forløsning af traumer.

Lotte har sin egen psykoterapeutpraksis, hvor hun tilbyder forløb med unge og voksne samt supervision for fagpersoner.

I 2020 udgav Lotte bogen: Din teenager er dit spejl - tør du kigge i det? for forlaget Grønningen 1 

Læs mere om Lotte Palsteen her: https://www.lottepalsteen.dk

Christian Hedeskov, fysioterapeut, SE-traumeterapeut og underviser.

Christian Hedeskov er Somatic Experiencing® Practitioner og Senior assistent på SE uddannelsen. Christian har mange års erfaring med behandling af traumatiserede. Derudover underviser han studerende på Psykoterapeutisk Uddannelses Center.

Christian har en uddannelse som fysioterapeut med overbygning i SE -traumeterapi, en metode til nænsom behandling af traumer, som er udviklet af Peter A Levine, USA. Uddannelsen har Christian kombineret med viden fra neurofysiologisk forskning udviklet af Stephen Porges, USA og er endvidere Certificeret i Neuroaffektiv Psykoterapi og uddannet i Integral Somatic Psychotherapy.

Christian har en lang klinisk erfaring med undervisning og behandling i sundhedssystemet.

Læs mere om Christian her: https://fysser.dk/klinikken/behandlere

Udbytte

Efter kurset har du indsigt i: 

  • betydningen af følelsesmæssig regulering og afstemning både hos dig selv og den unge.
  • at regulere dit eget nervesystem ved at styrke opmærksomheden på indre kropssansninger.
  • at genkende almindelige tegn på traumereaktioner hos den unge og dig selv.
  • hvad et traume er, og hvordan det kan være årsagen bag et højt alarmberedskab, intense følelser af hjælpeløshed, nedlukning, apati, vrede, afmagt eller angst.
  • basal viden om mentalisering.
  • hvordan du giver psykisk førstehjælp ved akutte chok og traumer.

 Kurset veksler mellem teori, praktiske øvelser, cases og refleksion.

Målgruppen

Lærere, pædagoger og behandlere, der arbejder med unge i skolen, i klubber, på opholdssteder mm.

Er du ikke i målgruppen?

Fortvivl ikke, vi har årligt mere end 300 kurser. Skulle vi mod forventning ikke have et, som passer til dig, så er vores konsulenter og undervisere specialiserede i at lave skræddersyede forløb. Kontakt os på cfu-kursus@ucl.dk for at høre mere.

Forplejning

Kurset er inkl. forplejning.

Lars Clausen Konsulent og projektleder
Hanne Reinhold Piekut Kursussekretær

Se datoer

Forløb