Visum

Har du styr på reglerne omkring visum?

FAQ om visum

Du er som studerende selv ansvarlig for at søge om visum til det land, du skal opholde dig i. Vi har her samlet nogle hyppigt stillede spørgsmål med svar, som måske kan hjælpe dig i processen.

Hvis du skal studere eller være i praktik i udlandet, så er det vigtigt at undersøge, om værtslandet kræver, at du først ansøger om visum. Hvis du tager på udlandsophold gennem en af UCLs partnere, så vil værten som oftest informere dig om visumprocessen.

Du kan finde ud af mere om visum her. Hvis visumansøgning er et krav, så er det dit eget ansvar at sikre, at ansøgningen er udfyldt korrekt og afsendt til tiden. Du skal endvidere tage en aktiv rolle og selv søge information om visum til det land, du skal opholde dig i.

Sille Jee Kongshøj Johannsen
Sille Jee Kongshøj Johannsen International Consultant for Business og Teknologi & Byggeri
Christina  Højsgaard Madsen
Christina Højsgaard Madsen Senior International Consultant

FAQ om visum

Hvordan skal jeg ansøge om visum?

Proceduren for at ansøge om visum varierer fra land til land. Du er derfor selv ansvarlig for at finde information vedr. visumansøgning til det land, du skal opholde dig i. Tag kontakt til værtslandets ambassade i Danmark for at få den nødvendige information.

Du kan også søge efter information om det pågældende land gennem Udenrigsministeriets rejsevejledninger.

Hvad skal jeg bruge for at ansøge om visum?

Du skal oftest bruge de følgende dokumenter i forbindelse med visumansøgning:

  • Officiel invitation eller optagelsesbrev fra værtsinstitution
  • Underskrevet praktikaftale eller Learning Agreement
  • Dokumentation på den studerendes indtægt i praktik/studieperioden*
  • Dokumentation på studieaktivitet*
  • En formel anbefaling fra faglig kontaktperson på UCL
  • Vær opmærksom på, at den påkrævede dokumentation adskiller sig fra land til land, og du derfor selv skal kontakte værtslandets ambassade for at få informationen.

Du kan endvidere kontakte Internationalt Team i Studieservice for at få hjælp til denne proces.

*Denne dokumentation kan anskaffes ved Studieadministrationen på UCL, som har skabeloner på engelsk til benyttelse.

Hvilket slags visum skal jeg søge?

Det er vigtigt, at du undersøger, hvad dit udlandsophold kan kategoriseres som.

Studerende, der skal på praktikophold, skal oftest søge et såkaldt Work Visa; hvorimod studerende, der skal på studieophold, oftest skal søge et Student Visa. Navnet på det rette visum kan dog variere fra land til land, og du er i sidste ende selv ansvarlig for at undersøge hvilket visum, du skal søge.

Vi fraråder dig at rejse afsted på et turistvisum, da det kan have personlige konsekvenser at tage på udlandsophold på et forkert grundlag.

Hvornår skal jeg ansøge om visum?

Det er bedst at starte på visumansøgningen i god tid, før man skal afsted. Ansøgningsfristen kan normalt fås igennem værtsinstitutionen eller landets ambassade, men du er selv ansvarlig for at finde ud af, hvad den er og overholde den. Du skal også sikre dig, at dit visum dækker hele din opholdsperiode.

Hvad koster det at søge om visum?

Der kan være gebyrer i forbindelse med ansøgningsprocessen, som du selv skal betale.

Hvem skal jeg kontakte, hvis jeg har flere spørgsmål?

Du er velkommen til at kontakte Afdelingen for Internationalisering via e-mail, inden du kontakter værtslandets ambassade første gang. Vi kan give information og råd om, hvad man skal skrive og overveje i e-mailen til ambassaden, når man skal til at kontakte dem.