Radiografstuderende ville opleve sundhedsvæsnet i et konfliktfyldt område

4 ugers studietur til Palæstina - et af de mest konfliktfyldte områder i verden de seneste årtier - har både styrket radiografstuderende Julie Rasmussen personligt og fagligt.

- Jeg har hørt meget om Israel-Palæstina-konflikten, og jeg ville gerne have et førstehåndsindtryk af, hvordan det fungerer, når så stærkt troende mennesker med hver deres tro lever op og ned af hinanden, siger radiografstuderende Julie Rasmussen.

Derfor valgte hun et 4 ugers studietur i det konfliktfyldte Palæstina i sidste del af hendes uddannelse til radiograf.

- Jeg ville også gerne opleve, hvordan sundhedsvæsnet i et konfliktfyldt område fungerer. Og forholdene på hospitalerne gjorde virkelig indtryk på mig. Især hvor stor forskel, der var på privatejede og statsejede hospitaler, siger hun.

Ud over studiebesøgene på forskellige hospitaler fik Julie også mulighed for at køre ambulance med “Palestine Red Crescent Society”.

- Vi skulle fx fragte en cancerpatient med palæstinensiske ID-papirer fra en region til en anden.

- Det gik fint med at komme gennem ved et af de checkpoint, som israelsk militær kontrollerer. Men jeg fik at vide, at man ofte skal vente op til flere timer på godkendelse fra det israelske militær, hvis patienten har palæstinensiske fremfor israelske ID-papirer.

Julie besøgte flygtningelejr, vingård og hospitaler

Julie var af sted med 9 andre studerende fra 3 af UCL’s sundhedsuddannelser. De havde alle valgt valgfaget ”Sundhed i globalt perspektiv”.

Efter en uges intro i Danmark gik turen til Palæstina.

- På 4 uger besøgte vi hospitaler og lærte om deres sundhedssystem. Vi havde arabisk undervisning og undervisning i konflikten mellem Israel og Palæstina. Vi var også på en masse ture, hvor vi besøgte Det Døde Hav, var til vinsmagning på en lokal vingård og meget mere.

- Fagligt har jeg fået et mere nuanceret indblik i mennesket, som jeg kan tage med mig i praksis. Rent teknisk var det hospital jeg besøgte ret meget bagefter. De muligheder og den viden vi har i Danmark, har jeg lært at sætte pris på.

Udover en masse faglige og kulturelle indtryk, blev de danske studerende mange gange dagligt både med øjne og ører mindet om den store mur, der adskiller Palæstina og Israel.

 - Vi mødte og snakkede med mennesker, der bor i en kæmpe flygtningelejr, fordi de er blevet smidt ud af deres eget hjem. Og vi mødte mennesker, der kørte i forskellige busser i de samme byer, fordi de pas de har i lommen ikke er ens.

Uddannelsen har udviklet mig til at turde tage af sted

Egentlig havde Julie aldrig forestillet sig, hun skulle på udlandsophold under sit studie. Ikke før en underviser på 6. semester trak hende til side og spurgte, om hun havde lyst at komme til Palæstina.

- Jeg var en tryghedsnarkoman, da jeg startede på studiet. Men i de 3 år jeg nu har studeret til radiograf, har jeg gennemgået en kæmpe udvikling og fået større selvtillid.

- Derfor endte jeg med at tage af sted for at udfordre mig selv fagligt og personligt. Jeg tror nemlig på, at forståelse for andre mennesker og kulturer gør dig til en bedre udgave af dig selv.

- Så hvis du gerne vil have et mere nuanceret forhold til dit fag, skal du tage på udlandsophold. Og jeg kan anbefale at vælge et land, hvor du synes kulturen og historien er interessant, så turen også er spændende, når den ikke handler om det faglige indhold, siger Julie.