Simpelt udstyr og smart programmering har løst udfordring for populært spisested

To studerende på IT-teknolog står bag et system, der ved hjælp af billige reservedele og intelligent software, kan holde styr på antallet af kunder og gæster.

Hvordan gør man det både billigt og mere effektivt for virksomheder, butikker og offentlige institutioner at holde styr på antallet af kunder og gæster?

Det spørgsmål satte 35-årige Henning Lund Østergaard og 33-årige Tihamer Biliboc sig for at besvare som en del af deres afsluttende eksamensprojekt på IT-teknologuddannelsen på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Svaret blev et kompakt system, som de to IT-studerende har stykket sammen af simple reservedele.

- Idéen er simpel, og det er udstyret sådan set også. Vi bruger et helt almindeligt kamera, en monitor, en lille computer og noget software, som vi selv har programmeret, til at tælle personerne i et rum, forklarer Tihamer.

- Kameraet optager ikke noget, men vi bruger sensoren i kameraet til at registrere, hvordan nogle virtuelle linjer bliver brudt på en bestemt måde, og så ved systemet, at der er tale om et menneske.

Et stort potentiale - også efter corona

Både Henning og Tihamer ser et stort potentiale i deres system, som vil kunne bruges i mange forskellige sammenhænge. Og den første prototype er da også allerede blevet testet med gode resultater.

- Vi har været i kontakt med en lokal kirke, som gerne ville teste systemet for at se, om det kunne bruges til at holde styr på antallet af kirkegængere for at leve op til sundhedsstyrelsens anbefalinger. Og det gik rigtig godt, fortæller Henning.

Foruden kirkerne, er der mange andre, der kan få gavn af systemet, mener de to IT-studerende – også efter corona-krisen.

- Man kunne jo sagtens forestille sig, at forretninger kunne være interesseret i at holde øje med, hvor mange kunder, der har været igennem butikken på en given dag og på hvilke tidspunkter. Ligesom man kender det fra webshops, hvor man kan holde øje med trafikken online, fortæller Tihamer.

Benspænd kan vise sig at være en fordel

På grund af corona-krisen har Henning og Tihamer ikke haft adgang til skolens faciliteter de seneste måneder. De været nødt til at være kreative og bruge det udstyr, de havde til rådighed til at bygge deres første prototype. Men det kan vise sig, at være en fordel, mener Henning.

- Forskellen på vores system og på dem, der allerede findes på markedet er bl.a. prisen. Det er billigt, fordi det er bygget af de elementer, som vi nu lige har haft til rådighed. Og jeg er faktisk ret stolt af, at vi er kommet i mål med det her projekt på trods af hele corona-situationen.

Fra skoleprojekt til opstartsvirksomhed

Eksamensprojektet skal afleveres inden længe, men både Henning eller Tihamer vil gerne fortsætte med at udvikle deres system. Derfor overvejer de at oprette en virksomhed og lave overgangen fra skoleprojekt til opstartseventyr.

Og flere virksomheder - heriblandt Storms Pakhus -har allerede vist interesse for deres produkt.