Samfundsfagslærernes dag 2020

Program:

09.00-09.35 Indcheckning, kaffe/te og brød - mød forlagene

09.35-09.40 Velkomst

09.40-10.20 Økonomi i samfundsfag ? Hvad er formålet? v/ Mette Damgaard Jørgensen, lektor og underviser i samfundsfag på Læreruddannelsen, UCL

Oplægget vil stille skarpt på, hvordan vi kan begrunde undervisningens indhold over for os selv, elever og forældre, og så vil der komme konkrete bud på aktiviteter, der kan anvendes i praksis.

10.20-11.05 Deleøkonomiens lyse og mørke sider v/ Nina Knudsbo, forfatter og underviser ved Aarhus Business College

Det fænomen, som vi kalder ?deleøkonomi? i Danmark, fremhæves ofte som et vidundermiddel, der kan sætte os i stand til at reducere transaktionsomkostninger så som tid, penge og naturressourcer. Den karakteristik er ikke forkert, men deleøkonomien har også sine mørke sider. I dette oplæg vil jeg beskæftige mig med forhold som; deleøkonomiens mulige indvirkning på arbejdsmarkedet og på demokratiet. Spørgsmål omkring de digitale platformes overvågningspotentiale vil også blive berørt.

11.05-11.20 Kort pause

11.20-12.15 WORKSHOP 1. runde - se nedenfor

12.15-12.55 Frokost

12.55-13.50 WORKSHOP 2. runde

13.55-14.55 Ombord på Titanic v/ Jesper Jespersen, professor

Det samfundsøkonomiske system/model fremstilles af de dominerende markedsøkonomer, som et ?synkefrit skib?, der sejler i smult vande med forsat stigende velstand for alle ombord. Men her overses de klima-, miljø- og fordelingsmæssige spændinger, som denne sejlads skaber og som kan resultere i et fatalt forlis.

14.55?15.15 Faglig Bazar og kaffe

15.15?16.00 Fremtidens økonomiundervisning v/ Mette Reissmann, erhvervsjurist og TV-vært fra Luksusfælden

Mette Reissmann fra ?Luksusfælden? hjælper folk, der er kommet i økonomisk uføre. På Samfundsfagslærerens Dag 2020 deler hun ud af sine erfaringer, så samfundsfagslæreren måske bedre kan lytte sig frem til væsentlige problemstillinger, ord, begreber mv., der kan indgå i fremtidens økonomiundervisning for grundskolen.

Workshops

A. Stærke Fællesskaber: forebyggelse af ekstremisme v/ Anna Warrington og Christine Crone, CERTA Intelligence & Security A/S

Få inspiration til din undervisning i de sprængfarlige og aktuelle emner radikalisering og forebyggelse af ekstremisme. Workshoppen introducerer projekt Stærke Fællesskabers undervisningsmateriale.

B. Dansk Folkehjælp - Spillet ?Luksus? v/ John Pedersen, afdelingsleder, National Afdeling, Dansk Folkehjælp

Gældsproblematik og deraf følgende armod er ét af de sociale indsatsområder som Dansk Folkehjælp har beskæftiget sig med. Vi har lanceret læringsspillet ?LUKSUS? ? målrettet 10. klasse i både digital og analog version. På workshoppen vil vi ?spille spillet? ? og erfaringen viser at det er alt andet end kedeligt når økonomien bliver presset.

C. SøgSmart.dk v/ Terkel Jessen Jensen, UCN Center for Undervisningsmidler

Er SøgSmart.dk værktøjet, der fremmer vore elevers søgekompetence? Vi dykker ned i programmet og ser, hvordan eleven guides gennem sin søgeproces og hvordan eleven bliver bevidst om de trin, der hører til ordentligt søgearbejde.

D. Pengeugen i Folkeskolen v/ Jørgen Korsgaard, chefkonsulent, Danmarks Matematiklærerforening

Har du lyst til arbejde med ?pengeugen? i din undervisning. Du vil på denne workshop få udleveret og komme til at arbejde med årets analoge og digitale materialer. Efter workshoppen kan du gå direkte hjem i dine egne klasser og sætte et forløb i gang.

E. Sådan underviser du i deleøkonomi v/ Nina Knudsbo, forfatter og underviser ved Aarhus Business College

Mange unge har, uden de måske er klar over det, stiftet bekendtskab med deleøkonomi. På denne workshop får du konkrete hints til, hvordan du underviser i emnet deleøkonomi. En del af eksemplerne kommer fra bogen ?Deleøkonomi?. Workshoppen vil bestå af mindre oplæg og konkrete hands on-aktiviteter.

F. Skat på skoleskemaet, nemt og ligetil v/ Helle Riisom, fagkonsulent, Skattestyrelsen

Du bliver introduceret til Skattestyrelsens digitale undervisningsmateriale om fx skattens rolle i samfundsøkonomien, den danske velfærdsmodel samt fordelingen af ressourcerne. Materialet giver også en basisviden om skatter og afgifter og giver bl.a. svar på spørgsmål som: Hvorfor betaler vi skat? Hvad bliver skattekronerne brugt på? Hvornår skal du selv gøre noget? Hvad er sort arbejde? Vi prøver materialet og finder svarene.

G. Kviklån ? når reklamer overtaler v/ Jonatan Kolding Karnøe, lektor, psykolog, forfatter til bogen ?Politisk psykologi?

Vi vil arbejde med kviklånsreklamer og deres virkemidler. Det hele sættes ind i en teoretisk ramme med perspektiver fra reklamepsykologien. Vi vil ikke blot arbejde med, hvad der virker men også hvorfor.

Hent programmet her (pdf).

TILMELDING:

Aarhus den 10. marts 2020 på: http://cfulink.dk/samf-aarhus

Roskilde den 11. marts 2020 på: http://cfulink.dk/samf-roskilde


Målgruppe

Lærere, der underviser i samfundsfag.


Formål

Bliv fagligt inspireret.

Tilmeld kursus
10. marts 2020 - Århus C
11. marts 2020 - Roskilde
Forløb