Professionsbachelor
Brænder du for naturvidenskabelige fag? Og vil du have en attraktiv jobprofil? Så er den naturvidenskabelige læreruddannelse noget for dig.
På den naturvidenskabelige læreruddannelse specialiserer du dig i 4 naturvidenskabelige fag. Dit studie er både tæt på den nyeste forskning og livet som skolelærer.
Vil du være med til at vække elevernes interesse for naturvidenskab?
Viden og kompetencer om Science, Technology, Engineering og Matematik (STEM) får større og større betydning for hver enkelt borger og samfundet hver eneste dag.
Som STEM-lærer får du derfor en vigtig opgave i at være med til at formidle teknologi og naturvidenskab, så alle elever får en større almen dannelse og indsigt i området, og så flere elever får lyst til at vælge det som videre uddannelsesvej.
Som STEM-studerende får du:
Når du vælger indgangsfaget matematik udskoling, har du også mulighed for at tilkendegive, at du ønsker at begynde på STEM-lærer på 2. semester.
Har du ikke valgt STEM-lærer ved studiestart, får du, hvis du har valgt matematik udskoling, mulighed for at vælge STEM-lærer ultimo oktober.
Med den naturvidenskabelige læreruddannelse uddanner du dig til at kunne undervise i både biologi, geografi, fysik/kemi og matematik.
Den naturvidenskabelige specialisering udbydes hos Læreruddannelsen på Fyn i Odense og varer 4 år.
Det er en helt almindelig læreruddannelse, som giver kompetence til at undervise i den danske folkeskole og en lang række andre steder.
Normalt giver læreruddannelsen undervisningskompetence i 3 fag. På den naturvidenskabelige læreruddannelse får du undervisningskompetence i 4 fag med ekstra fokus på fagenes samspil.
Som studerende på den naturvidenskabelige læreruddannelse læser du:
De første 3 år af uddannelsen har du desuden forløbet lærernes grundfaglighed. Derudover har du i løbet af uddannelsen 3 praktikforløb og et bachelorprojekt.
Lærernes grundfaglighed er et gennemgående fag de første 3 år af uddannelsen.
I faget er der fokus på, at du får almene kompetencer til at tage vare på skoleelevers læring, udvikling, trivsel og dannelse ud fra den enkelte elevs behov og forudsætninger.
Det er et fag, som blandt andet drejer sig om pædagogiske, psykologiske og didaktiske aspekter af lærerarbejdet. Derudover er der fokus på specialpædagogik og undervisning af tosprogede.
Lærernes grundfaglighed har 6 moduler:
Alle studerende på UCL’s læreruddannelse er sikret praktikplads. Uddannelsen byder på i alt 18 ugers praktik fordelt over 3 perioder.
3 gange i løbet af uddannelsen skal du i praktik i 6 uger.
På Læreruddannelsen på Fyn er dit første praktikophold på 1. studieår. På Læreruddannelsen i Jelling er dit første praktikophold på 2. studieår.
De 2 øvrige praktikophold ligger på 3. og 4. studieår.
Der er mødepligt til praktikken.
Vi har et stort netværk af praktikskoler, og det er en stor fordel for dig.
Det betyder, at vi kan give dig rig lejlighed til at prøve kræfter med forskellige skoleformer og typer af elever gennem dit uddannelsesforløb.
Oftest foregår praktikken i en folkeskole, men du har også mulighed for at komme i praktik på en efterskole eller en friskole.
I løbet af praktikken får du mulighed for at planlægge og gennemføre forskellige undervisningsforløb.
Praktikperioderne har forskellige temaer. I løbet af de 3 praktikforløb arbejder du fx med:
Gennem hele praktikperioden er du tilknyttet en vejleder på praktikstedet.
2 af de 3 praktikperioder afsluttes med eksternt bedømt praktikeksamen. Det skal være med til at sikre et godt og relevant udbytte af praktikken.
Praktikken er ulønnet, men du får din SU med.
Du kan både komme på praktik- og studieophold i udlandet i forbindelse med, at du tager læreruddannelsen.
På læreruddannelsen kan du rejse ud i din studietid på 3 måder:
Med stipendier fra NORDPLUS eller ERAMUS+ kan du komme på studieophold i henholdsvis Norden og Europa.
Begge udvekslingsprogrammer kræver, at første studieår er overstået, og at studieopholdet giver merit på læreruddannelsen.
For ERAMUS+’ vedkommende er det også et krav, at udlandsstudiet varer minimum tre måneder.
For Nordplus vedkommende er det også et krav, at udlandsstudiet varer minimum en måned.
Praktikperioder på 3. årgang kan afvikles i udlandet efter nærmere aftale.
Som hovedregel er det den studerende selv, der i samarbejde med det internationale kontor og praktikkontoret finder ud af, hvor han/hun vil i praktik.
Som lærerstuderende kan du også deltage i kortere udvekslingsprogrammer på omkring 10 dage. Undervisere og studerende hos os har blandt andet deltaget i:
Læreruddannelsen på Fyn sætter de kommende år særligt fokus på, at de studerende skal lære at arbejde med det internationale perspektiv.
Læreruddannelsen på Fyn har indgået en aftale med 3 kenyanske læreruddannelser. Projektet hedder GLAD. Det står for Global Learning – Advanced professionalism – Dialogue.
Danske studerende kommer til at arbejde tæt sammen med kenyanske studerende via GLAD-projektet.
I undervisningsfagene geografi, musik og matematik samarbejder studerende fra Danmark og Kenya i bl.a. via Skype om globale temaer. Samarbejdet bliver udvidet til flere undervisningsfag de kommende år.
I specialiseringsmodulet ”Interkulturelle møder i et internationalt perspektiv” samarbejder danske og kenyanske studerende også. Her er der f.eks. fokus på kulturmøder, sundhed og bæredygtighed. Derudover kan danske studerende via GLAD-projektet komme på 3 ugers praktikophold i Kenya.
Langt de fleste læreruddannede begynder med et lærerjob i folkeskolen, på fri- og efterskoler eller på privatskoler, men karrieremulighederne er mange.
Som lærer kan du både komme til at arbejde med små og store børn, unge og voksne.
Ca. 2/3 af de færdiguddannede lærere arbejder i folkeskolen.
De fleste af de øvrige lærere arbejder også med undervisning.
De arbejder hovedsageligt på friskoler, private skoler, efterskoler, erhvervsskoler, højskoler, sociale institutioner og voksenuddannelsesinstitutioner.
Folkeskoler, friskoler og privatskoler dækker alt fra den lille byskole til storbyskolen med mere end 1000 elever.
Alsidigheden i jobbet er stor. Du arbejder både med børn med særlige evner og børn med særlige behov.
Din primære opgave bliver at undervise. Du kan undervise i flere forskellige fag og på forskellige klassetrin. Du har derfor i høj grad mulighed for at forene din interesse for undervisning med faglige interesser.
Lærerjobbet i folkeskolen og på fri- og privatskoler handler dog også om andet end at undervise.
Det handler også om social omsorg og om at være med til at danne de næste generationer. Og så bliver du også udfordret på din evne til at skabe resultater med andre mennesker.
Samarbejdet med forældre og kolleger spænder bredt. Fra skole/hjem-samtaler og ekskursioner til lærermøder og samarbejde i lærerteams på tværs af faginteresser.
Efterskoler er for 14-18-årige elever, der går i 8.-10. klasse. Eleverne bor på skolen, og dermed flyder undervisning og fritid mere sammen, end tilfældet er i folkeskolen og på fri- og privatskoler. Det giver dig andre udfordringer som lærer, og samtidig også unikke muligheder for at komme tættere på dine elever.
Erhvervsskoler er for unge, der er i gang med en faglig uddannelse til f.eks. tømrer, frisør eller elektriker. Her kan du undervise i fx dansk, matematik eller engelsk.
På højskoler, sociale institutioner og voksenuddannelsesinstitutioner kan du både undervise unge og ældre.
Inden for skoleverdenen kan du vælge at specialisere dig. Du kan både vælge at gå ledervejen eller i en pædagogfaglig retning. Lærere arbejder fx også som:
Læreruddannelsen åbner for mange efter- og videreuddannelsesmuligheder. Den giver adgang til at tage diplomuddannelser og masteruddannelser på danske og udenlandske universiteter - fx:
(Indsæt følgende faktaboks, som kan placeres ved siden af ovenstående tekst)
Læs mere om videreuddannelsesmuligheder hos UCL, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet:
I kvote 1 vurderes du kun på dit samlede gennemsnit fra en adgangsgivende eksamen. Er der flere ansøgere, end der er pladser, optager man dem med de højeste eksamensgennemsnit.
Kvote 2 skal du søge hvis dit gennemsnit er under 7. Har du en gymnasial eksamen, behøver du kun at sende os dit eksamensbevis. Du vil primo april, blive inviteret til en optagelsessamtale. Samtalerne finder sted i ugerne 17-21. Læs om optagelsessamtalerne her.
Søger du med andet adgangsgrundlag, skal vi have alle relevante dokumenter for at vurdere din ansøgning.
Har du ikke en adgangsgivende eksamen eller har du en udenlandsk eksamen, skal du også søge via kvote 2. Læs mere om det under Individuel kompetencevurdering (IKV) og Optagelse med udenlandsk eksamen.
For at søge via kvote 1, skal du have en af følgende eksamener med et eksamensgennemsnit på minimum 7:
Specifikke adgangskrav:
Du skal have bestået Matematik B.
Har du under 7 i eksamensgennemsnit, skal du søge via kvote 2.
I kvote 2 skal du opfylde et af følgende adgangskrav:
Specifikke adgangskrav:
Du skal have bestået Matematik B.
Alle ansøgere med et eksamensgennemsnit under 7 skal deltage i en optagelsessamtale.
Optagelsessamtalerne består af 2 korte interviews. Du bliver vurderet på 6 forskellige parametre til optagelsessamtalen:
På denne uddannelse er der frit optag. Det betyder, at alle ansøgere, der opfylder adgangskravene, og som har søgt rettidigt, vil blive tilbudt en studieplads.
Det betyder i praksis, at alle, der kan optages igennem kvote 1 (med minimum 7 i optagelseskvotient), optages.
Du skal opfylde specifikke krav for at kunne vælge de forskellige undervisningsfag på læreruddannelsen. De krav kan du læse om på retsinformation.dk.
Du behøver blot at have haft et af de nævnte fag. På fagets niveau (A,B eller C) skal faget som minimum være bestået.
Er du ansøger med et dansk eksamensbevis med karakterer efter 13-skalaen, skal du være opmærksom på, at omregningsskalaen fra 13-skalaen til 7-trinsskalen er blevet justeret.
Du får svar på din ansøgning via UCL’s optagelsesportal den 28. juli.
Du får kun ét svar. Enten får du et optagelsestilbud, dvs. et tilbud om en studieplads eller en standby-plads fra et uddannelsessted. Eller også får du et afslagsbrev fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT).
På UCL's optagelsesportal kan du følge behandlingen af din ansøgning om optagelse fra den dag, UCL modtager din ansøgning, til ansøgningen behandles og du den 28. juli evt. får tilbudt en studieplads.
På optagelsesportalen kan du se, om din ansøgning er færdigbehandlet eller er i gang med at blive behandlet.
Det er ansøgerens ansvar, at de oplysninger som angives i ansøgningen er korrekte.
Officielle dokumenter som vedhæftes som bilag skal altid, og uden undtagelse, indleveres i deres originale form. Der må ikke skrives på dokumenterne eller ændres i dem.
Det er strafbart at søge om optagelse ved brug af forfalskede dokumenter. UCL vil anmelde hver mistanke om dokumentfalsk til politiet.
Dokumentfalsk er en alvorlig forbrydelse, der kan give op til to års fængsling ifølge straffelovens §172 og permanent bortvisning fra UCL’s uddannelser.
Optagelsen kan kontaktes på tlf.: 6318 3333 eller på optagelse@ucl.dk.
Åbent hus giver dig et indblik i, hvordan det er at være studerende på den aktuelle uddannelse.
Du kan komme og høre om:
Studiepraktikken giver dig mulighed for at opleve livet som studerende på en videregående uddannelse helt tæt på.
I løbet af studiepraktikkens 2-3 dage får du mulighed for at:
Studiepraktik er for dig, der er i gang med sidste år på en gymnasial uddannelse eller allerede har afsluttet en gymnasial uddannelse.
Du kan også deltage, hvis du er i gang med en erhvervsuddannelse eller har afsluttet en erhvervsuddannelse, som giver adgang til en videregående uddannelse.
UCL afholder studiepraktik i uge 43.
Læs mere og tilmeld dig på studiepraktik.nu.