I afgangsprojektet i diplom i ledelse binder du sløjfe på din uddannelse ved at fordybe dig i et projekt, du selv vælger. I projektet bringer du teorier og metoder fra uddannelsen i spil og anvender dem til at løse en konkret ledelsesmæssig udfordring.
Med afgangsprojektet i ledelse sikrer du både en langsigtet værdi for din kommune og et løft i din lederkarriere i en offentlig organisation.
Når du har bestået afgangsprojektet, har du en fuld diplomuddannelse i ledelse, der giver dig værktøjer inden for dit fagområde. Disse værktøjer kan du bruge til at følge organisationens strategier og styrke samspillet med borgeren i centrum.
Efter endt uddannelse er du klar til at bidrage med din nye viden, når du i din praksis skal undersøge forskellige typer af udfordringer. Du får nemmere ved at se problemerne i et større perspektiv ud fra de teorier og modeller, du har tilegnet dig på modulet. Du vil derfor opleve, at du er endnu skarpere, når du skal formidle løsningsforslag og motivere dine medarbejdere til effektiv handling.
I projektet dykker du ned i en central problemstilling, der relaterer sig til din kommunes mål og indsatser.
Du kan vælge at specialisere dig i kommunens kerneopgave i lyset af borgerinddragelse, eller hvordan du styrker samarbejdet på tværs. Eller du kan specialisere dig i:
Projektet afvikles med fire fælles temadage, der veksler mellem undervisning, processer og vejledning.
Temadagene giver dig et overblik over:
Du får desuden en indføring i informationssøgning gennem oplæg ved og samarbejde med det lokale folkebibliotek.
Projektet udformes som en skriftlig rapport på 40-50 sider, som du forsvarer ved en mundtlig eksamen af 1 times varighed.
Som en del af forløbet bliver du tilknyttet en studienetværksgruppe, hvor du kan sparre og opbygge værdifulde netværk. Gennem processen vil du have en læringssamtale med din leder, hvor I sammen afstemmer dine egne og din kommunes forventninger til modulets udbytte.
Du indsamler løbende information i din organisation og afprøver konkrete handlinger med involvering af din kommune, kollegaer og borgere. Du udarbejder en handleplan med konkrete tiltag, der skal implementeres i din kommune i de første 100 dage.
Derudover får du virtuel vejledning og feedback, både individuelt og i teams, som understøtter din udvikling.
Modulet er for dig, der er leder eller kommende leder i en af følgende syv kommuner: Billund, Fredericia, Kolding, Haderslev, Middelfart, Vejen eller Vejle, og som ønsker at få ny viden og nye værktøjer til at udvikle din kommune.
Du skal tilmelde dig gennem din kommunes kursusadministrationssystem. Find vej til det her, og tjek næste ledige kursus og tilmeldingsfrist.
Er optaget af, hvordan man som leder kan forholde sig refleksivt til ledelse og skabe læringsrum med henblik på innovation, udvikling af ledelse, organisation og medarbejdere. Arbejder med, hvordan de studerende kan opdage deres egne, medarbejderes og organisationens antagelser og ”vinduer til verden”medhenblik på - ud fra fælles billeder af situationer - at kunne skabe fælleskurs, opbakning og koordineret handling. Hans motto er, at intet er så teoretisk som god praksis og intet så praktisk som en god teori.
Erfaringer i hovedtræk:
Erhvervskonsulent. Lektor på Handelshøjskolen i Århus 1999-2004 og efterfølgende ekstern lektor gennem en årrække ved Syddansk Universitet og ved Århus Universitet. Forskeruddannet indenfor organisation og ledelse. Har studeret Aktionsforskning og systemisk tænkning på University of Western Sydney (Hawkesbury). Uddannet agronom.
Fra 1990 til 2002 udviklingskonsulent med speciale i organisationsudvikling, rådgivningsmetoder og kompetenceudvikling på Landbrugets Rådgivningscenter i Skejby. Har bl.a. udført opgaver for Attractor og haft egen virksomhed med proceskonsultation, ledertræning og teambuilding. Fra 2007-11 erhvervschef i Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd, derefter områdechef, key account og konsulent i Udvikling Fyn til 2014. Nu erhvervskonsulent på Erhvervskontoret i Faaborg-Midtfyn Kommune. Samme job i forskellige regier: Vejleder og sparrer ledere i virksomheder og iværksættere indenfor bl.a. strategi, ledelse, kommunikation, bestyrelser, kompetencer, projektledelse o.l.
Har undervist på Diplomuddannelsen i Ledelse siden 2006 på flere moduler. Har stor erfaring med ledelse, organisation, proceskonsultation, projektledelse, fusioner, kultur, videnskabsteori og afgangsprojekter. Siden 2007 beskikket censor på uddannelsen i alle moduler.
Lægger specielt vægt på: At inspirere gennem dialog og tage udgangspunkt i de studerende. At give stærke værktøjer til analyse og refleksion, der også kan bruges i hverdagen. At give metodiske værktøjer, der også er brugbare i hverdagen. At forholde teori til praksis og omvendt.