Forskningschef Thomas Illum Hansen nomineret til ytringsfrihedspris

Forskningschef Thomas Illum Hansen er nomineret til prisen som ”Årets Sveske”, en særlig hæderspris til debattører, der bidrager med vigtig viden i den offentlige debat om skolen.

Dato: 24.08.2022 - Forfatter: Eva Rymann

Prisen uddeles af ”Sveskens venner”, en forening af lærere og debattører, og hædrer en person eller gruppe, som på markant vis har fået ”svesken på disken” med vægt på:

- åbenhed om sin dagsorden
- sine meningers mod, både når de går mod strømmen og når det handler om de ømme punkter
- god forbindelse til og forståelse af folkeskolens virkelighed.

I begrundelsen for nomineringen skriver prisuddelerne bl.a., at Thomas Illum Hansen ”udmærker sig ved at problematisere de sammenhænge, der udspiller sig mellem politiske beslutninger om folkeskolens indhold og den afsmittende virkning de får på udvalg af og indhold i digitale uddannelsesmidler.”

Kritik af samlede indkøb af teknologi til undervisning

Thomas Illum Hansen har bl.a. sat kritisk fokus på, at kommunerne samler indkøb af teknologi til undervisningen i store fællesinvesteringer, da det er afgørende, at lærerne får ejerskab og handlerum, så de selv kan være med til at vælge, afprøve og udvikle deres brug af fagligt relevant teknologi til netop deres undervisning.

Illum Hansen er kendt for at insistere på, at de didaktiske kvaliteter ved at anvende teknologi i skolen afhænger af såvel lærernes didaktiske fantasi som teknologiens faglige relevans i forhold til den specifikke brugskontekst – og altså aldrig blot er et spørgsmål om teknologien i sig selv.

 

Om ”Årets Sveske” og foreningen ”Sveskens venner”:

Foreningen ”Sveskens venner” består af Lea Schmidt, Peter Hess-Nielsen, Jeanette Sjøberg, Jeppe Dehli, Lars Sørensen, Finn Gunst og Niels Kjeldsen.

Den har til formål at få svesken på disken i debatten i og om folkeskolen i Danmark og dens lærere. ”Svesken på disken” betyder, at fortielser, skjulte dagsordener, lukkede fora, sammensværgelser o. lign. skal erstattes af det modsatte.

”Årets Sveske”-prisen er uddelt siden 2014. Alle nominerede modtager foreningens opsummering af debatten om folkeskolen i det forløbne år – sammen med en pose svesker, som skal motivere debattørerne til fortsat at få ”svesken på disken”.

Thomas Illum Hansen Forskningschef for Anvendt forskning i pædagogik og samfund, docent, ph.d.