"Arbejdet som rådgiver er både spændende og udfordrende"

Mød Simon og Jesper, der er nyuddannde el-installatører og har fået job som rådgivere hos en af Danmarks største ingeniør- og arkitekturrådgivningsfirmaer.

Der er mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for el-faget. Det kan de to nyuddannede el-installatører Jesper og Simon skrive under på. Og underskrive var præcis hvad de gjorde, da deres praktiksted COWI tilbød dem begge en fast stilling kun 6 uger inde i deres praktikforløb.

Vi har besøgt dem på deres nye arbejdsplads til en snak om hverdagen som rådgivere og overgangen fra uddannelse til arbejde hos en af Danmarks største ingeniør- og arkitekturrådgivningsfirmaer.

1) Hvorfor har I læst til el-installatør?

Simon:
- Jeg ville gerne fremtidssikre mig. Jeg vidste, at jeg ikke kunne holde til at kravle rundt på lofter og i krybekældre, da man også gerne vil kunne noget efterfølgende. Derudover synes jeg, det er fedt at lære noget nyt, og inden for den her branche, sker der så meget, så man kan hele tiden blive udfordret og har mulighed for at bygge ovenpå.

Jesper:
- For mig handlede det om faglighed. Når du går på samme fabrik i 5 år, kan du til sidst ikke svare på, hvorfor du gør det. Du gør det bare, fordi du gjorde det i går. Jeg gik og blev dummere, fordi jeg ikke brugte de ting, jeg havde lært. Det blev for trivielt, og jeg følge, jeg havde potentiale til mere.

2) Hvilke overvejelser gjorde I jer i forhold til økonomi?

Jesper:
- Når man har børn og hus, kræver det nogle overvejelser, inden man tager 2 år på SU. Jeg tror, mange hopper fra af den grund. Men min kone og jeg blev enige om, at med de arbejdsforhold jeg havde, hvor jeg nogle dage kom hjem med ondt i ryggen og tennisalbuer, så var det helbredmæssige vigtigst.

- Det var en investering i min fremtid, og jeg klarede mig igennem med SU-lån og en kone, der kunne hjælpe lidt til med det økonomiske.

Simon:
- Når man er håndværker, så kan man arbejde ved siden af studiet. Jeg havde en aftale med min tidligere mester. Jeg valgte at starte tidligt på studiet, inden jeg fik børn og havde gældsat mig. Det har jeg været glad for, jeg gjorde.

3) Hvorfor skal man læse til el-installatør?

Simon:
- Fordi uddannelsen virkelig åbner nogle helt andre døre. Det har været fedt at se, hvor bredt det er. Jeg har fået tilbudt jobs fra alt fra robotvirksomheder til softwarevirksomheder. Derudover har jeg været glad for, at kunne gå mere i dybden med det faglige og blive dygtigere.

Jesper:
- Fra vores hold er der nogle, der er startet som selvstændige, nogle der er blevet rådgivere og andre som arbejder ved lysvirksomheder og som projektledere.

- Der er også nogle, der arbejder med 3D, der sidder og modellerer. Der er jo mange muligheder, når man bliver uddannet som elinstallatør - det åbner mange døre.

4) Hvordan fik I jobbet?

Jesper:
- Vi kom i praktik sammen og allerede efter 6 uger, så kom de og spurgte, om de skulle kigge på nogle kontrakter.

Simon:
- Vi skulle jo nok lige ses an, vise hvad vi kan og hvordan vi passer ind i virksomheden.

5) Hvordan har overgangen været fra uddannelse til arbejde?

Jesper:
- Det er en stejl læringskurve, og de første 14 dage er man træt. Men det har generelt været en god start. Vi har fået plads over for hinanden og har kunne hjælpe hinanden.

- Når man starter et nyt sted, er man jo altid lidt nervøs. Men det giver noget tryghed at vide, at vi er lige uvidende på nogle punkter og kan dele vores aha-oplevelser.

Simon:
- Vi er begge to vant til at arbejde på byggepladser og man skal lige omstille sig til, at det er en ny måde at arbejde på, da det er mere stillesiddende.

6) Hvad laver en rådgivende el-installatør?

Jesper:
- Vi har fx en kunde, som skal have bygget et boligbyggeri. Så projekterer vi el-installationen på baggrund af de eksisterende arkitekttegninger og sikrer at installationen rent praktisk kan lade sig gøre og at love og regler er overholdt.

- Vi sidder i nogle programmer, der er udviklet af Schneider og Siemens, hvor man laver sine udregninger og modellerer, hvordan strømmen skal gå fra transformeren og fordeles i bygningen.

Simon:
- Jeg arbejder også med tilsyn. Hvis bygherren ikke selv har tid til at lave tilsyn, så kan de hyre os. Så tager jeg med ud på møderne og ser hvordan det går.

- Derudover har jeg også haft nogle bi-opgaver, hvor der fx skulle laves et snesmeltningsanlæg. Det tog ca. 100 timer, så det behøver ikke altid være store ting. Ellers har jeg været med på alt fra boligprojekter til industriprojekter, så de opgaver, vi har, spænder bredt.

7) Hvad er det mest spændende ved arbejdet som installatør?

Jesper:
- Det er alle de problemstillinger, man lige pludseligt skal forholde sig til. Lige for tiden arbejder vi med at få opbygget en forsyning til en fabrik, der skal bruge 5 millioner watt. Det er sindssygt spændende. Vi starter fra et blankt lærred og skal selv finde ud af det.

- Vi er jo også kommet til et firma, der har en meget ambitiøs tilgang til den grønne omstilling og strategimål om bæredygtighed. Og det er jo sindssygt spændende med alt det, der kommer til at ske på den front. Det er jo alt fra energiøer, vindmølleparker og grøn infrastruktur.

- Teknologien og løsningerne findes ikke altid i forvejen, men den kan vi måske være med til at opfinde.

Simon:
- Når man har siddet og designet noget på computeren er det sjovt at komme ud og se, at det faktisk kan lade sig gøre i virkeligheden. Vi trækker meget på vores praktiske erfaring fra vores tid som elektriker og ved at selv om noget kan lade sig gøre på computeren, så er det ikke sikkert, det kan lade sig gøre i virkeligheden.

8) Hvad har overrasket jer mest positivt ved arbejdet?

Jesper:
- Vi får lov til at påvirke projekterne i en grøn retning og kan hjælpe med at overbevise kunden om løsninger, der er bedre for miljøet. Fx ved brug af materialer, der kan genbruges osv.

- Flere og flere af vores byggerier skal certificeres, så de lever op til miljømæssige krav. Så der skal man også følge med i udviklingen, så man kender de til smarte løsninger, der kan gøre, at man kommer i mål.

Simon:
- For mig har det betydet meget at blive udfordret hver dag i mit job. Jeg ved ikke, om det har overrasket mig, for jeg vidste godt, at det ville blive en stejl læringskurve. Men jeg er positiv omkring det.

- I starten vidste jeg ikke, hvad jeg skulle forvente af et job som rådgiver, men man har nogle forhåbninger, og dem har jeg fået indfriet.

9) Hvad kræver det at være en god rådgiver?

Simon:
- Kommunikation er sindssyg vigtigt. Man skal have en forståelse for andre og tænke over, at man er en del af et team. Alle skal lykkedes for, at man kommer godt i mål.

- Hvis man er god til det og man mestrer det, så er det guld værd.

Jesper:
- Det er også vigtigt at have en god dialog med kunden. Det handler både om at kunne lytte til deres behov, men også om at kunne overbevise dem om andre løsninger, der måske er bedre.

- Vi har meget fokus på kunden og arbejder ud fra princippet: ”Nobody cares how much you know, until they know how much you care”.

10) Hvad er den største forskel på det I lavede før og det I laver nu?

Simon:
- Det er nok fleksibiliteten, vi har i vores hverdag. Hvis det passer ind, at vi arbejder hjemmefra en eller to dage om ugen, så får vi lov til det. Det er der ikke nogen, der stiller spørgsmålstegn ved.

- Vi skal overholde vores deadlines, og hvis vi gør det, så er fleksibiliteten høj. Det betyder meget for mig.

Jesper:
- De arbejdsforhold, vi har, er rigtig gode. Som elektriker skal du jo ud i al slags vind og vejr, men her kan vi planlægge arbejdet, som vi vil. Der er ikke nogen, der øffer, hvis vi rejser os kl. 14, fordi vi skal til tandlæge.

- Der er total tillid og frihed under ansvar. Så vi er landet et rigtig godt sted, hvor der er højt til loftet.