SU-vejledning
Få svar på dine spørgsmål om SU og Ungdomskort
Su.dk er statens side, som har til formål at vejlede dig om SU-reglerne.
Kontakt til SU-vejledning på UCL
Du er altid velkommen til at skrive til SU-vejlederne på service.ucl.dk, hvis du har spørgsmål.
Hvem kan søge om økonomisk støtte?
Herunder kan du finde oplysninger om SU, kilometerpenge til bilister samt rabat for studerende til offentlig transport.
SU og økonomi
Alle UCL’s professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelser er SU-berettigede.
Det er vigtigt, du er opmærksom på, at du skal søge om SU i god tid.
På SU’s hjemmeside kan du bl.a. læse om:
- Betingelser for at modtage SU og SU-lån.
- Tidsfrister for at søge SU og SU-lån.
- SU med til udlandet.
- Særlig støtte til forældre, handicappede mv.
- Hvordan du søger SU og ændrer dine SU-forhold.
- Tilbagebetaling af for meget udbetalt SU.
- Fødsels-støtte i forbindelse med barsel.
- Tillægsklip i forbindelse med sygdom.
Ungdomskort giver rabat på transport
På ungdomskort.dk kan du læse om dine muligheder for som studerende at få rabat til offentlig transport.
Her kan du bl.a. også læse om muligheden for at få dækket transportudgifter ifm praktikophold - Ungdomskort.dk.
Kilometerpenge til bilister
På Ungdomskort.dk kan du læse om betingelserne for at kunne modtage kilometerpenge. Husk at vedlægge dokumentation fra hhv. rejseplanen.dk og krak.dk.
Skal du i praktik vedlægges desuden en vagtplan, hvoraf dine mødetider fremgår.
Tager du en top-up-uddannelse, og har du afsluttet din adgangsgivende akademiuddannelse i juni i år, så kan du søge SU til sommerferien.
Du skal have modtaget et optagelsesbrev fra Nemstudie. Log ind her og find dit optagelsesbrev.
I dit optagelsesbrev vil der stå, hvornår du har mulighed for at søge SU til din Top-up-uddannelse. Du vil ikke få SU udbetalt til den 1. juli. SU for juli vil blive udbetalt 2-3 uger efter, du har søgt.
Når du søger på minSU, skal det fremgå, at du er optaget på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, og din nye uddannelse skal fremgå. Hvis det ikke er tilfældet, skal du vente med at søge, til det fremgår.
Kontakt UCL's SU-vejledning
Har du spørgsmål vedr. SU, er du velkommen til at kontakte UCL's SU-vejledning via Studieservicedesk.
Du er altid velkommen til at skrive til SU-vejlederne på service.ucl.dk, hvis du har spørgsmål.
Alternativt kan du ringe til SU-Hotline: 6318 4141
Tast 1 for Erhverv
Tast 2 for Profession
- Tirsdag kl. 12.00-14.00
- Torsdag kl. 09.00-11.00
FAQ
Hvad du får i SU er afhængig af om du er hjemmeboende eller udeboende og hvornår du starter på din uddannelse. Som udeboende på en videregående uddannelse kan du se satsen her. Hvis du er hjemmeboende får du en grundsats på 994 kr. pr. måned før skat, mens det er muligt at få et tillæg, som er afhængig af dine forældres indkomst. Læs mere om dette her.
SU sats opdateres hvert år – læs mere her.
Du får din SU udbetalt den sidste hverdag af måneden.
Du kan tidligst søge SU måneden før du kan få SU. Hvis du f.eks. starter på en SU-berettiget uddannelse i september, så kan du tidligst søge om SU 1. august.
Du kan søge om SU via minSU. Du skal bruge NemID eller MitID til at logge ind, samt være bekræftet en plads på en SU-berettiget uddannelse, for at kunne søge om SU. Hvis du skifter uddannelse eller uddannelsessted, så skal du søge om SU igen.
Statens Uddannelsesstøtte (SU) er økonomisk støtte for dig, som er fyldt 18 år og går på en uddannelse, som er berettiget til SU. Med SU får du et beløb udbetalt hver måned, som er afhængig af en række faktorer som eksempelvis om du er hjemmeboende eller udeboende.
Hvis du skal betaler noget tilbage i SU, så kan du se hvor meget du skal betale tilbage, ved at logge ind på borger.dk. For yderligere information om at betale SU tilbage, se her.
Renten for SU-lån er på 4 pr. år imens du er studerende. Når du ikke længere er studerende, så forrentes din gæld med et procenttillæg eller procentfradrag med diskontoen. Lige nu er gælden 1,0%, og tillægget kan ikke være højere end 1,4%.
Dit SU-lån vil blive udbetalt ca. 14 dage efter, at du har godkendt din låneplan. Lånet bliver udbetalt via din NemKonto den sidste bankdag måneden før, du har optaget lånet til. Men lånet kan du også få betalt i løbet af selve måneden, hvilket du skal rette på via minSU.
Du kan få SU som udeboende, så vidt du ikke bor hjemme hos dine forældre. Det er den adresse, du er tilmeldt den 1. i måneden, der afgør, om du kan få SU til hjemme- eller udeboende den pågældende måned. Flytter du for eksempel hjemmefra dine forældre den 3. april, kan du først få SU som udeboende fra maj måned. Tilsvarende får du først SU til hjemmeboende fra november måned, hvis du flytter hjem til dine forældre for eksempel den 4. oktober.
Hvis du får SU, så har du mulighed for at tage et SU-lån, hvilket er et beløb, som du skal betale tilbage. Lånet kan du f.eks. tage fordi, at du har brug for nogle ekstra penge til at betale udgifter, som din SU eller eventuel indkomst fra studiejob ikke kan dække over. Når du tager et SU-lån, så er der en rente på 4% pr. år imens du er studerende, og 1,0% om året, når du ikke længere er studerende.
Er du enlig forsørger, så kan du søge om at få et tillæg til din SU. Du kan kun få tillægget, såfremt du får børnetilskud. Se satsen for tillæg til forældre.
Du kan tjekke hvad dit SU lån er på, ved at logge ind på minSU.
Et SU slutlån kan du tage, hvis du er i de sidste 12 måneder (i nogle tilfælde 24 måneder) af din uddannelse, og har brugt al den SU du kan få i løbet af din uddannelse. Ligesom med et SU-lån, skal du udfylde en låneplan før du tager slutlånet, og betale det tilbage.Et SU slutlån kan du tage, hvis du er i de sidste 12 måneder (i nogle tilfælde 24 måneder) af din uddannelse, og har brugt al den SU du kan få i løbet af din uddannelse. Ligesom med et SU-lån, skal du udfylde en låneplan før du tager slutlånet, og betale det tilbage.
Nogle lande kan have noget, som minder om SU. Du kan se en liste over dem her.
Du kan få SU senest måneden før, du starter på din uddannelse. Så hvis din uddannelse f.eks. starter i September, er det god ide at søge om SU i løbet af August, med udbetaling fra September. Din kommende uddannelse og uddannelsesstedet, skal fremgå, når du logger på minSU for at søge.
Bemærk: Du kan ikke søge SU med tilbagevrikende kraft. Ønsker du f.eks SU i september, kan du søge det fra 1. august indtil 30. september. Den 1. oktober, er det for sent at søge SU for september.
Du kan søge SU-lån med tilbagevirkende kraft for de måneder i året, hvor du har modtaget SU (til din nuværende uddannelse og på samme uddannelsessted). For eksempel kan du i maj inden for samme år søge om lån tilbage fra januar, hvis du fik SU i januar. Det er ikke muligt at søge SU lån for året før, kun i indeværende år.
Oplysninger om din skat bliver taget direkte fra Skattestyrelsen, så den beregnes automatisk.
Du søger ikke udeboende SU. Det er din bopælsstatus (folkeregisteradresse) den 1. i måneden, der afgør, om du har ret til hjemme- eller udeboende sats.
Du må højest tjene 17.876 kr. i gennemsnit per måned før skat. Hvis du tjener mere end 12 x 17.876 på et år, skal du betale noget af din SU tilbage.
Du kan med fordel benytte beregneren til fribeløb.
Du kan se, hvor mange SU klip du har tilbage på minSU.
Du stopper med at få SU, når du enten bliver færdig med din uddannelse, eller har opbrugt alle dine SU-klip. Du kan se, hvor mange SU-klip du har tilbage, på minSU.
SU klip viser de antal gange, du kan få SU. Normalt har man 70 SU klip, tilsvarende SU for 6 år. Man har et maksimum antal klip til hver uddannelse.
SU på engelsk kaldes The Danish students' Grants and Loans Scheme.