Jonas og Flemming læser til VVS-installatør på UCL

Vi har taget en snak med Jonas og Flemming der begge går på 3. semester af VVS-installatøruddannelsen på UCL i Odense. Vi har bl.a. spurgt dem til det faglige niveau på uddannelsen, hvordan de får man økonomien til at hænge sammen på SU og hvilke job de drømmer om i fremtiden. Læs deres svar i artiklen nedenfor.

Jonas Børgesen

Hvorfor valgte du at starte på uddannelsen?

Fordi arbejdet som håndværker er hårdt og nedslidende. Jeg har kun arbejdet i 8 måneder, siden jeg blev udlært, og det er ret atypisk at starte så tidligt. De fleste når at blive slidt ned, og det ville jeg ikke have skulle ske for mig.

Hvad er dit bedste råd til en, der overvejer at søge ind?

Mit bedste råd er, at man skal kunne se lyset for enden af tunnelen og have et klart mål. Og så skal du være klar til at lægge værktøjet fra dig.

Hvordan klarer du det økonomisk?

Jeg har en opsparing og klarer det lige igennem. Jeg ser uddannelsen som en investering i fremtiden. De par tusinde jeg mister hver måned, dem kan jeg sagtens tjene ind igen, når jeg er færdiguddannet.

Hvad er dit drømmejob?

Drømmejobbet kunne være delvist marken og lidt på kontoret. Det vil fx være som mester eller som selvstændig. Jeg skal i praktik hos en entreprenørvirksomhed, hvor jeg får en meget bred viden. Det er ikke det hele, der har noget med VVS at gøre, men så lærer jeg en masse andet og udvider mine muligheder.

Hvordan er det faglige niveau?

Det faglige niveau er fint. Jeg vidste godt at det ville blive svært, men der er ingen af os, der kommer og kan det hele. Vi starter alle sammen på samme niveau. Det betyder noget, at vi alle er lige. Forskellen på at gå på en erhvervsskole og UCL er, at vi deler vores viden og hjælper hinanden, så vi alle sammen kommer igennem. Det den ene ikke kan, det kan den anden, og vi har et godt sammenhold.

Flemming Horsbøl

Hvorfor valgte du at starte på uddannelsen?

Til dels på grund af ”de bløde fag” som ledelse og økonomi. Jeg tror, det er de fag, jeg kommer til at bruge mest. Jeg tænker meget mere over, hvordan jeg taler nu, og at der er noget at arbejde med. Vi har alle sammen prøvet at få en skideballe, men nogen gange har det den modsatte effekt. Der kan man også godt mærke forskel på, hvem der har taget uddannelsen ude på byggepladsen og hvem der ikke har.

Har du et godt råd til andre der overvejer uddannelsen?

De fleste starter først, når de er slidt ned. Det er med at komme i gang før du får skavanker, så du ikke skal leve med dem resten af dit liv. I det job jeg havde før, lå jeg på knæ meget af tiden og det kunne jeg godt se, at det kunne jeg ikke holde til i længden.

Bare spring ud i det. Det bliver et par hårde år, men du mister ikke noget ved det – pengene kan du altid tjene ind igen. Du bliver kun klogere på hvad du vil.

Hvordan klarer du det økonomiske?

Jeg havde lidt opsparing og så supplerer jeg med et billigt SU-lån som jeg bruger til at betale af på de dyrere boliglån.

Hvad er dit drømmejob?

Jeg har været meget i tvivl. Jeg skal i praktik hos en rådgivende ingeniør. Hvis jeg kan lide, er det nok den retning, jeg vælger.