Louise gør både mentalt og fysisk en forskel for patienterne

Jeg er med til at give mine patienter livsglæde og livskvalitet tilbage, siger Louise Kjær Nielsen. Hun gør en forskel for mange menneskers liv hver dag som fysioterapeut hos Johnsson Instituttet.

1a.jpg

Squat, balanceøvelser med vægte, hop fra balancepuder og balancelege med det lysbaserede træningssystem Blazepod er bare nogle af de træningsøvelser, Louise har lavet med fængselsbetjenten Sheila.

- I starten havde Sheila så lidt bevægelighed, at hun næsten ikke kunne bøje i knæet. Og hun stolede ikke på, at hendes nyopererede knæ kunne holde til belastning, siger fysioterapeut Louise Kjær Nielsen.

Siden har Louise lavet masser af træning med Sheila, der er gået fra at være sygemeldt til igen at kunne passe sit job som fængselsbetjent med alle de fysiske udfordringer, sådan et job byder på.

- Nu efter 9 måneder kan Sheila sidde i hug og lave eksplosive hop. Jeg gav hende tryghed i, at det hun kunne mærke var normalt. Og så kom vi i gang med genoptræningen.

- Arbejdet med det psykologiske og mentale er nemlig en stor del af mit job. Jeg vil sige, at jeg bruger 80 procent af min energi på at være terapeut og 20 procent af energien på den fysiske del af arbejdet, siger Louise.

1b.jpg

Efter et forløb hos Louise kan Sheila nu igen gå på arbejde uden smerter i sit knæ. En del af behandlingen har bestået i ledmobilisering.

Louise har 8-10 patienter om dagen

Louise møder mange forskellige patienter i sit arbejde. Typisk har hun 8-10 individuelle forløb samt holdtræning i løbet af en dag.

Det kan være meget aktive knæpatienter som Sheila og folk med sportsskader. Og det kan også være alt fra mennesker med ryg-, nakke- eller skulderproblemer til patienter med fx Parkinson, sklerose eller følger af blodpropper.

1c.jpg

Når man har sklerose, er det vigtigt at vedligeholde nerveforbindelserne til musklerne. Hver uge træner Louise fx squats, benpres, siddende dødløft og diverse elastikøvelser med en patient med sklerose.

- Hvis man har haft en blodprop, så kan signalet fra hjernen til armen være blevet dårligt. Men det kan typisk blive helt almindeligt igen eller tæt på ved hjælp af genoptræning.

- Jeg har også en del patienter, hvor nervesystemet ikke fungerer optimalt, så de har svært ved at lave bestemte bevægelser eller har ikke kraft nok i bestemte muskler.

- Det kan fx være på grund af sklerose, hvor nervebanerne bliver ødelagt, og det bliver værre og værre med tiden på grund af sygdommen.

- Vi prøver at forhale den proces. Her er styrketræning godt, fordi det stimulerer nervebanerne til bestemte bevægelser.

Mit job handler meget om patientuddannelse

1d.jpg

- Jeg er både med til at gøre en forskel for mine patienter mentalt og fysisk. For det påvirker mennesker sindssygt meget psykisk, hvis de ikke fysisk kan gøre det, de er vant til at kunne, siger Louise.

Louise elsker, at hun i sit job ser mange forskellige mennesker - unge som gamle - med vidt forskellige behov.

- Det er spændende, hvordan kroppen og hovedet fungerer og påvirker hinanden.

- Man skal ikke undervurdere terapeutrollen i at være fysioterapeut. Det handler ikke kun om at lave øvelser. Det handler også meget om vejledning, det psykologiske og det kognitive.

- Der er meget patientuddannelse i mit arbejde. Jeg hjælper mine patienter med at få kropsforståelse og forstå deres smerter. Jeg lærer dem, hvordan de kan reagere på smerter, så de kan håndtere og regulere smerterne i hverdagen.

- Det giver mig meget mening, at jeg kan hjælpe andre mennesker tilbage til det liv, de gerne vil have. Det gør mig ganske enkelt bare glad, at jeg kan gøre andre glade.