Udlandspraktik til Nepal gav stor personlig udvikling

Junglesafari. En stor religiøs hindu-fest. Og 6 uger på et privathospital, hvor forholdet mellem patient og fysioterapeut er meget anderledes end i Danmark. Praktik i Nepal er på mange måder en stor oplevelse.

1.jpg
De 3 fysioterapeutstuderende Anne-Mette, Line og Rebekka var af sted sammen med to sygeplejerskestuderende.

Nepal er bare meget anderledes end Danmark.

Og det har været helt fantastisk at opleve, er de 3 fysioterapeutstuderende Line Lundgren Tideman, Rebekka Preuss Madsen og Anne-Mette Lewke Soós enige om.

4.jpg
Praktikken foregik på Bhaktapur International Hospital, der ligger ca 10 km fra Nepals hovedstad Katmandu.

Selv de sværeste oplevelser har givet positive ting med hjem i rygsækken efter 6 ugers praktik i landet med verdens højeste bjerge.

- Sprogbarrieren var stor, fordi vi ikke kunne nepalesisk og patienterne på hospitalet ikke var så gode til engelsk. Men vi kunne virkelig komme langt med få ord og kropssprog, siger Line.

- Så på trods af sprogbarriere, kunne vi godt udøve fysioterapi alligevel. Sprogbarriere kommer vi også ud for i Danmark, så det er virkelig godt at have stået i svære situationer og have løst dem, siger hun.

De 3 studerende fik lov at behandle nepalesere

3.jpg
Rebekka, Anne-Mette og Line ses her med formanden for Bhaktapu International Hospital. De boede under opholdet hos formanden og hans kone.

Praktikken foregik på en fysioterapeutisk afdeling på Bhaktapur International Hospital.

Her kom patienter med skader på ryg eller nakke, som de fx havde fået i forbindelse med konstruktionsarbejde, trafikulykker eller fald fra vandringer i Nepals mange bjerge.

- I afdelingen var der 3 stationer for patienterne. En TENS-station, hvor man med strøm laver smertelindrende behandling. En station med traktion, hvor man sætter en krave på halsen eller ved lænden og trækker i hvirvlerne. Og så var der en station med et ultralydsapparat, siger Rebekka.

- Vi fik lov at arbejde ved TENS- og traktions-stationerne. Efter noget tid stod vi selv for det, og så tjekkede en af afdelingens fysioterapeuter, at vi gjorde det korrekt, siger hun.

Udlandsophold har rykket ved fagpersonligheden

5.jpg
De 3 UCL-studerende og to sygeplejerskestuderende spiste ofte mad på toppen af det hus, hvor de boede.

Mange af patienterne kom typisk hver eneste dag i de 6 uger, de 3 UCL-studerende var på hospitalet.

- Vi oplevede, at TENS-behandlingen fx kunne give følingen tilbage i armen hos en patient. Men vi oplevede også, at der var en utrolig stor autoritetstro hos patienterne til fysioterapeuternes daglige behandlinger, siger Anne-Mette.

- Patienterne var mere passive, end de er i Danmark. I Danmark er vi som fysioterapeuter mere facilliterende og prøver at få patienterne til at reflektere over, hvad de selv kan gøre via træning, hvor der i Nepal var meget fokus på behandling, siger Line.

12.jpg
Med 10 kilometer til Katmandu gik mange weekendture til Nepals hovedstad og dens mange templer.

- Jeg er mest til den danske model med at involvere patienten mere, siger Anne-Mette.

- Det er mere motiverende, fordi man bliver mere personligt investeret i patientens liv og fremgang, når der er en stærkere relation til patienten, siger Rebekka.

- På den måde har opholdet i Nepal sat tanker i gang om, hvordan jeg som fysioterapeut i endnu højere grad kan involvere patienterne, når jeg har dem i forløb, siger Anne-Mette.

Boede 6 uger hos en nepalesisk familie

6.jpg
Værtsfamilien var meget gæstfrie og inviterede bl.a. de 3 UCL-studerende på picnictur med hele familien.

Det 4 etager store hus, hvor formanden af Bhaktapur International Hospital bor, var i 6 uger hjem for Line, Rebekka og Anne-Mette samt to sygeplejerskestuderende, der også var i praktik.

- Han boede der med sin kone og en hushjælp, som hver dag lavede alle mulige nepalesiske retter til os, siger Rebekka.

8.jpg
En hushjælp i det hos, hvor de studerende boede, lavede mange, forskellige nepalesiske retter til de danske beboere.

- Vi blev virkelig inkluderet i familien. Vi var på en del ture med familien. Blandt andet var vi på en picnic, hvor vi kørte af sted i en bus med over 20 familiemedlemmer og en masse tæpper til turen spændt oven på bussen, siger Rebekka.

- Vi har virkelig mødt en ny og meget imødekommende kultur. Og vi er blevet en del af den, fordi vi ikke bare har været turister. Vi er blevet inddraget på en helt anden måde. Både gennem praktikforløbet, men især også ved at bo hos en nepalesisk familie, siger Line.

På safari blandt krokodiller og til stor religiøs fest

2.jpg
Praktikopholdet bød på mange kulturelle oplevelser - bl.a. den hinduistiske Holi-fejring.

Værtsfamilien havde mange kontakter, og det resulterede i et væld af spændende kulturelle oplevelser for de 3 UCL-studerende.

- Vi var med til en stor Holi-fejring, der er en religiøs hinduistisk markering af, at vinteren slutter og foråret starter, siger Line.

- Via en kontaktperson fik vi lov at holde Holi sammen med en lokal teatergruppe. De lavede teaterspil på nepalesisk om kaste og kærlighed. Det var meget festligt at være med til, siger Line.

- Vi var i hovedstaden Katmandu mindst en gang om ugen, hvor vi blandt andet så en masse templer, siger Anne-Mette.

11.jpg
Denne krokodille var bare et af de eksotiske dyr, de danske studerende mødte på en junglesafari.

- Og vi var også på en del weekendture. Vi besøgte hinduernes helligste sted, hvor man kommer langvejs fra for at vaske lig i floden, inden de bliver brændt, siger hun.

En jeepsafari blandt næsehorn, bjørne og krokodiller og en bjergvandring oven på en 9 timer lang bustur langs smalle bjergveje var også blandt de mange ture i fritiden.

- Udlandspraktik handler ikke kun om det faglige. Det kulturelle og den personlige udvikling er også vigtig. Og vi har virkelig lært meget personligt om os selv og en anden kultur via denne tur, siger Anne-Mette.

9.jpg
Nepal er kendt for sine mange bjerge og templer. Begge dele oplevede Line, Rebekka og Anne-Mette mange gange i løbet af praktikopholdet.