Søg RKV på din uddannelse
En realkompetencevurdering (RKV) er en proces bestående af en række forskellige trin, hvor du får vurderet dine reelle kompetencer i forhold til en bestemt uddannnelse eller et modul i uddannelsen.
Dine reelle kompetencer består af de færdigheder, som du har fra dit arbejdsliv, din skolegang, dine kurser og dit fritidsliv. Du finder information om, hvordan du søger RKV længere nede på siden.
Vidste du...
- at du med en RKV får vurderet dine kompetencer i forhold til at blive optaget på en uddannelse, som du ikke umiddelbart opfylder optagelseskravene til?
- at du får bevis på et eller flere fag, og dermed kan komme hurtigere gennem en uddannelse?
- at du får bevis på, at du har kompetencer der svarer til en hel uddannelse?
- at det er gratis, hvis du er ufaglært eller har en erhvervsuddannelse som den længste uddannelse?
Du kan på denne side få et overblik over de enkelte uddannelser, ansøgningsprocessen, de enkelte kontaktpersoner og få svar på de mest stillede spørgsmål.
Vælg din uddannelse og log ind i nemStudie
Du kan finde din uddannelse nedenfor. Herefter, skal du oprette dig som ansøger og vælge hvilken bevistype du søger om.
Du skal derefter udfylde ansøgningsskemaet trinvis.
I ansøgningsforløbet, kan du med fordel anvende ansøgningsbilagene som du finder under ’ofte stillede spørgsmål’ her.
Find din uddannelse
- Akademiuddannelse i Finansiel rådgivning
- Akademiuddannelse i Økonomi- og ressourcestyring
- Akademiuddannelse i Skatter og afgifter
- Akademiuddannelse i International transport og logistik
- Akademiuddannelse i Kommunikation og formidling
- Akademiuddannelse i Salg og markedsføring
- Akademiuddannelse i Retail
- Diplomuddannelse i Vurdering
- Den Merkantile Diplomuddannelse


- Akademiuddannelse i Beskæftigelse
- Den Sociale Diplomuddannelse
- Diplomuddannelse i Familieterapi og relationel praksis
- Diplomuddannelse i Beskæftigelse
- Diplomuddannelse i Socialformidling



Hvad koster en RKV?
Det er gratis at få en realkompetencevurdering, hvis du er ufaglært eller har en erhvervsuddannelse som den højeste fuldførte uddannelse.
Har du derimod en videregående uddannelse, koster det følgende for en realkompetencevurdering til akademi- og diplomuddannelser:
- 10 ECTS: 3.400 kroner.
- 5 ECTS: 2.500 kroner.
- Uddannelsesbevis: 6.100 kroner.
- Adgangsbeviser er som udgangspunkt gratis.
Ved spørgsmål, tag da kontakt til en af vores vejledere.
Ofte stillede spørgsmål
Adgangskrav til en akademiuddannelse
For at blive optaget på en akademiuddannelse skal du have gennemført en gymnasial uddannelse eller en relevant erhvervsuddannelse.
Desuden skal du have mindst 2 års relevant erhvervserfaring. Praktik under din erhvervsuddannelse tæller med som erhvervserfaring.
Hvis ikke du opfylder adgangskravene, kan du eventuelt blive optaget via en realkompetencevurdering.
Adgangskrav til en diplomuddannelse
For at blive optaget på en diplomuddannelse skal du have en relevant uddannelse, der som minimum er på niveau med en erhvervsakademiuddannelse eller en akademiuddannelse. Desuden skal du have mindst 2 års relevant erhvervserfaring. Hvis ikke du opfylder adgangskravene, kan du eventuelt blive optaget via en realkompetencevurdering.
Merit betyder at få godskrevet noget fra én uddannelse til en anden. Det kan både være fra danske og udenlandske uddannelser. Søger du merit skal du dokumentere at følgende nogenlunde svarer til hinanden:
- ECTS point
- Læringsmål
- Uddannelsesniveau
Der må maksimalt gå 6 år fra du starter første modul til du afslutter afgangsprojektet, fordi uddannelsen stadig skal være aktuel.
Moduloverførsler (dvs. moduler fra uddannelser under samme bekendtgørelse) er underlagt 6 år reglen. Merit kan du søge på baggrund af moduler/fag, der er mere end 6 år gamle, hvis indholdet stadig er aktuelt.
Adgangsbevis
Et adgangsbevis giver dig adgang til en uddannelse, selvom du ikke opfylder adgangskravene. Du kan få et adgangsbevis ved hjælp af en realkompetencevurdering (RKV). I RKV-processen skal du dokumentere, at du har viden, færdigheder og kompetencer svarende til adgangskravene.
Kompetencebevis
Et kompetencebevis er et bevis på, at du har viden, færdigheder og kompetencer svarende til indholdet på et modul.
Uddannelsesbevis
Et uddannelsesbevis er et bevis på, at du har viden, færdigheder og kompetencer svarende til indholdet på en hel uddannelse.
Kvalifikationsrammen
Kvalifikationsrammen er et redskab, der giver et overblik over niveauet på uddannelserne i Danmark. Den viser på hvilket niveau offentligt godkendte uddannelser er indplaceret i forhold til hinanden.
Kvalifikationsrammen indeholder otte niveauer. Du kan se de forskellige niveauer af uddannelser i det danske uddannelsessystem her.
Erhvervsuddannelse
En erhvervsuddannelse er en praktisk uddannelse, der retter sig mod et erhverv som fx tømrer, kok, social- og sundhedsassistent eller kontorassistent. Erhvervsuddannelser er placeret på niveau 4 i kvalifikationsrammen. Enkelte uddannelser er på niveau 3 eller 5.
Gymnasial uddannelse
Med gymnasial uddannelse menes enten Højere Handelseksamen (HHX), Højere teknisk eksamen (HTX), Alment gymnasium (STX) eller Højere forberedelseseksamen (HF). Alle de gymnasiale uddannelser er placeret på niveau 4 i kvalifikationsrammen.
Videregående uddannelse
En videregående uddannelse er en heltids- eller deltidsuddannelse, som bygger oven på en gymnasial eller erhvervsuddannelse. De videregående uddannelser er indplaceret på forskellige niveauer i kvalifikationsrammen.
- Erhvervsakademi- og akademiuddannelser: niveau 5
- Bachelor-, Professionsbachelor- og diplomuddannelser: niveau 6.
Kandidat- og masteruddannelser: niveau 7.
Niveau 4
Niveau 4 svarer til langt de fleste erhvervsuddannelser og de forskellige gymnasiale uddannelser.
Søger du adgangsbevis til en akademiuddannelse, skal du vise, at du har viden og erfaringer der svarer til en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse plus min. 2 års relevant erhvervserfaring.
Akademiuddannelse - niveau 5
Søger du realkompetencevurdering af et eller flere moduler (fag) eller en hel akademiuddannelse, skal du vise at du har viden, færdigheder og kompetencer for modulet eller for hele uddannelsen.
Kig i studieordningen for uddannelsen.
Diplomuddannelse - niveau 6
Søger du realkompetencevurdering af et eller flere moduler (fag) eller en hel diplomuddannelse, skal du vise at du har viden, færdigheder og kompetencer for modulet eller for hele uddannelsen. Kig i studieordningen for uddannelsen.
ECTS betyder European Credit Transfer and Accumulation System, og det er et internationalt pointsystem, som angiver den arbejdsbelastning, som et uddannelsesforløb er normeret til.
ECTS-point måler ikke fagligt niveau eller sværhedsgrad, men hvor stor en samlet arbejdstid, du skal forvente at bruge for at gennemføre et forløb.
Er du usikker på hvilke akademi- og diplomuddannelser der findes, så kig ind på www.ug.dk under Voksen- og efteruddannelser.
Uddannelserne er grupperet i forskellige fagområder. Nogle akademi- og diplomuddannelser har forskellige retninger.
Når en uddannelse har flere retninger, betyder det, at nogle moduler (fag) er fælles på uddannelsen og nogle moduler (fag) er særlige for den enkelte retning.
- Fx har akademiuddannelse i IT -retningerne ”Udvikling” og ”Drift”. Den pædagogiske diplomuddannelse har mange retninger fx ”Læsevejledning i grundskolen”, ”Psykologi” og ”Specialpædagogik”.
Du kan søge om realkompetencevurdering ved at logge ind på nemStudie.
Du finder en guide til, hvordan du gør dette her
Du skal logge ind med dit NemID, når du vil ansøge om realkompetencevurdering.
I forbindelse med ansøgningen skal du beskrive og dokumentere din baggrund. Du kan bruge nedenstående dokumenter som udgangspunkt i ansøgningsprocessen.
Ønsker du at klage over et afslag, kan du sende en klage til Kvalifikationsnævnet. Kvalifikationsnævnet er en uafhængig klageinstans, der behandler klager over afgørelser om anerkendelse af realkompetence.
Hvis du vil klage til Kvalifikationsnævnet, skal du sende klagen til den uddannelsesinstitution, der har truffet afgørelsen.
Uddannelsesinstitutionen skal have din klage senest 4 uger efter, at du har fået afslaget.
Hvis du får et afslag på en ansøgning, vil det af afslaget tydeligt fremgå hvordan du klager over afgørelsen.
RKV trin for trin
Step 1: Screening
Ved alle typer af realkompetencevurdering skal du igennem en screening.
Du skal logge ind i nemStudie ved at vælge din uddannelse nedenfor.
Herefter, skal du oprette dig som ansøger og vælge hvilken bevistype du søger om.
Du skal derefter udfylde ansøgningsskemaet trinvis.
Hvis du har et CV, kan du vedhæfte dette. Et CV er en oversigt over dine erhvervserfaringer, uddannelser, kurser og erfaringer fra dit arbejdsliv og fritidsliv. Hvis ikke du har et CV, kan du udfylde felterne om erhvervserfaring og de øvrige felter. Det er ikke et krav, at vedhæfte dokumentation for din uddannelse, kurser og erfaringer.
Når du har været igennem alle trin i ansøgningsskemaet på nemStudie, kan du indsende den.
Du kan fortsætte til den egentlige ansøgning om realkompetencevurdering, når din screening er godkendt.
Step 2: Ansøgning
Når du fortsætter din ansøgning, skal du logge ind i nemStudie igen og supplere din ansøgning med de oplysninger og den dokumentation, som uddannelsesinstitutionen har bedt dig om i din godkendte screening.
Når du har sørget for, at alle oplysninger og dokumentation er tilgængelige på din ansøgning, kan du indsende den til institutionen, som vil vurdere om din ansøgning kan godkendes.
Du kan som en del af vurderingen blive stillet en opgave eller indkaldt til en samtale undervejs.
Institutionen kommunikerer til dig i nemstudie, så hvis der er brug for mere fra dig, så vil du få besked om det her.
Step 3: Afgørelse
Du får svar på din ansøgning så snart vi har gennemført vurderingen. Din ansøgning er enten godkendt eller du får afslag. Når din ansøgning er godkendt, får du tilsendt et adgangsbevis, et kompetencebevis eller et uddannelsesbevis. Hvis du får et afslag, vil du få en begrundelse og anbefalinger til, hvad du ellers kan gøre.