Kaare, Emil og Martin læser til el-installatør på UCL
Vi har taget en snak med Kaare, Emil og Martin, der alle går på 3. semester af el-installatøruddannelsen på UCL i Odense. Vi har bl.a. spurgt dem til det faglige niveau på uddannelsen, hvordan de får man økonomien til at hænge sammen på SU og hvilke job de drømmer om i fremtiden. Læs deres svar i artiklen nedenfor.
Kaare Ravn
Hvordan klarer du det økonomisk?
Jeg klarer mig fint økonomisk, fordi jeg kan tjene penge ved at arbejde i ferier og når jeg har fri fra studiet som elektriker.
Hvad er dit bedste råd til en, der overvejer at søge ind?
Jeg synes, man skal læse videre til el-installatør, fordi det åbner en masse døre. Men det er en god ide at have noget erhvervserfaring inden man søger ind, fordi man bliver mere moden og klar på studiet.
Hvad vil du med uddannelsen? Hvad er dit drømmejob?
Jeg vil gerne være selvstændig, men jeg skal først ud og have noget erhvervserfaring. Og så vil jeg gerne finde en niche som selvstændig konsulent, fx noget med maskiner.
Hvordan er det faglige niveau?
Det er tilpas. Man kan sagtens følge med, hvis man bare følger med i undervisningen.
Emil Holm
Hvorfor valgte du deltid/fuldtid?
Jeg valgte fuldtid for at få det overstået. Min onkel har læst til el-installatør og han har familie, hus og børn. Så han anbefalede, at jeg skulle læse videre med det samme, inden jeg fik for meget at se til.
Hvordan klarer du det økonomisk?
Da jeg søgte ind boede jeg hjemme, så jeg havde ikke så mange overvejelse om det økonomiske og jeg havde også fået tilbudt studiejob som elektriker sideløbende med studiet. Selvom jeg går ned på SU, imens jeg læser, så ved jeg at første dag jeg er færdig, så står jeg med et job.
Hvad vil du med uddannelsen? Hvad er dit drømmejob?
Jeg vidste ikke på forhånd, hvad jeg ville. Jeg har fået tilbudt praktik og job som rådgiver hos Louis Poulsen i København og det lyder spændende. De tog selv kontakt til mig. Man kan fornemme, at der er stor efterspørgsmål efter installatører. Kemp og Lauritzen kommer fx ud på uddannelsen og fortæller om jobmulighederne.
Det er er en stor fordel at læse til noget, hvor man mærker så stor efterspørgsel.
Hvad er dit bedste råd til en der overvejer at søge ind?
Kom i gang. Hvis alle andre kan klare det økonomisk, så kan du også. Det er bare penge, dem skal du nok tjene ind igen.
Martin Rymer
Hvorfor valgte du deltid/fuldtid?
Jeg valgte fuldtid, dels fordi det kun tager to år og jeg får mere ud af det, når jeg ikke skal arbejde så meget ved siden af. Jeg har mulighed for at nørde på studiet og samtidig være fleksibel ift. at få studiet til at gå op med familielivet.
Hvordan klarer du det økonomisk?
Jeg lod være med at skrue forbruget op og vi lavede også en opsparing, fordi vi vidste, at jeg skulle læse videre. Vi har lagt vores budget lidt om og så bruger vi af opsparingen, når der ikke er nok. Men som uddannet elektriker kan jeg også tjene penge, når som helst ved siden af, fx i ferier og weekender.
Hvad vil du med uddannelsen? Hvad er dit drømmejob?
Jeg har et stående jobtilbud. Jeg er blevet tilbudt job to steder, som rådgivende el-ingeniør. Jeg har takket ja til det ene og kan vende tilbage til det andet, hvis det første ikke er mig. Jeg blev tilbudt begge jobs, da jeg stadig havde 10 måneder tilbage af uddannelsen. Jeg starter i praktik, og efterfølgende tilbyder de mig også et studiejob indtil jeg er færdig med uddannelsen og kan starte i et fuldtidsjob.
Hvad er dit bedste råd til en der overvejer at søge ind?
Hvis man tror mulighederne som elektriker er mange, så er der endnu flere som el-installatør. Bare få det gjort. Det kan godt være du lige skal planlægge det, men så skal du bare få det gjort.