Anine hjælper psykisk syge mennesker væk fra kriminalitet

Mange af Anines patienter har aldrig haft en velfungerende hverdag. Som ergoterapeut har hun fokus på at øve de hverdagsaktiviteter, som kan give patienterne et mere meningsfuldt liv på lang sigt.

Anine_2.jpg

De patienter Anine arbejder med på Retspsykiatrisk Afdeling har fx psykiatriske lidelser som depression, mani, psykoser og personlighedsforstyrrelser.

- En af mine patienter havde haft et misbrug, der allerede startede før, han fyldte 10 år, siger Anine Sommerby, der er ergoterapeut på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart.

- Da jeg mødte ham, var han så misbrugstrængende, at han kunne finde på at plukke blomster i haven og ville ryge dem.

- Han havde paranoid skizofreni. Det er som konstant at have en dyne over sig.

- I starten ville han overhovedet ikke kommunikere med mig eller andre mennesker, og han havde sindssygt svært ved at tage initiativ.

- Men jeg var vedholdende over lang tid. Og jeg blev ved og ved med at prøve at trænge ind til ham, samtidig med jeg observerede på, hvordan hans adfærd ændrede sig.

- Og den vedholdenhed betalte sig. Vi fik opbygget en god relation, som fik stor betydning for hans udvikling.

- Han fik mere selvtillid og gik fra, at han gik væk, når jeg kom til, at han spurgte ”hvad skal vi lave”. Og han begyndte også at kommunikere med andre mennesker og rykkede sig meget ift hans motivation til at indgå i aktiviteter med andre.

Vi er med til at skabe bedring i sind og krop

Anine_1.jpg

- Det er ikke et fedt liv at være låst inde på en Retspsykiatrisk Afdeling på ubestemt tid. Som ergoterapeut kan jeg være med til at give patienterne et frirum, siger Anine Sommerby.

Men hvordan trænger man igennem til et menneske, der er indlagt på en retspsykiatrisk afdeling på ubestemt tid på grund grov kriminalitet og en alvorlig psykisk lidelse?

- I mit job handler det meget om at finde ud af, hvad der er meningsfuldt for patienterne. Som ergoterapeut kan vi gøre en forskel ved at øve hverdagsfærdigheder med dem.

- For meningsfulde hverdagsaktiviteter kan skabe bedring i sind og krop og give patienterne en livskvalitet og et selvværd, som de måske aldrig har oplevet.

- I det konkrete tilfælde fik jeg manden med i aktiviteter med madlavning og musik. For jeg kunne mærke, at han elskede musik.

- På den måde kom jeg ind under huden på ham. Han åbnede op om sin barndom, hvor han fik en masse på hovedet og var blevet misbrugt. Det havde han ellers følelsesmæssigt distanceret sig fra og aldrig fortalt andre om.

- Mine patienter har haft mange ting at slås med i livet. Kriminalitet, misbrug og psykiske lidelser.

- Som ergoterapeut handler det om at finde ud af, hvad det gør ved dem, og hvor meget det fylder. For vi arbejder både med sindet og det kropslige.

- Vi kigger på, hvordan de påvirkes af deres omgivelser, identitet, færdigheder, kommunikationsevner og deres sociale liv.

Anine træner patienterne i at kunne håndtere hverdagen

Anine_3.jpg

Anine står også for individuelle behandlingsforløb, der bl.a. kan indeholde samtaleterapi og metoder til at berolige sanserne.

Anine har i gennemsnit en til to patienter om dagen.

Og arbejdsdagen byder, ud over diverse faglige møder om patienterne, på masser af aktiviteter. Lige fra musik og madlavning til kreative ting i værkstederne. Og alle aktiviteterne har et dybere formål.

- Den psykiske sygdom fylder så meget, at patienterne har mange kognitive udfordringer og ikke kan overskue almindelige dagligdagsting, som giver de fleste andre mennesker livskvalitet.

- Det kan være en helt banal ting som at lave kaffe. Hvis du har tankeforstyrrelser på grund af skizofreni og hører stemmer, så kommer din hjerne på overarbejde. Så vi øver og træner redskaber med patienterne til at kunne mestre hverdagsaktiviteter, der giver mening for dem.

- På den måde kan vi tilbyde patienterne måder at finde livskvalitet og velvære på, som fx ikke handler om stoffer.

- Derfor laver jeg aktiviteter, der både skal styrke patienterne i at kunne klare sig selv og danne positive relationer til andre mennesker. For mange af dem har også et kæmpe mindreværd og ingen tillid til nogen mennesker, fordi de så mange gange i deres liv har oplevet, at tilliden er blevet brudt.

- Det er fedt med alle de reaktioner, jeg får fra patienterne undervejs. De behøver ikke at udvikle sig til at få et perfekt liv. Men det giver mig en masse positivt, når de får et bedre liv end det liv med kriminalitet og ofte misbrug, de kommer fra.