Sissel var i praktik på Syddanmarks bedste praktiksted

Nervøsiteten var stor, da den 24-årige sygeplejerskestudende Sissel begyndte i praktik blandt de mest kritisk syge patienter. Men praktikstedet tog godt imod, og hun fik et fantastisk praktikophold.

Hjertet banker ekstra mange gange. Sissel er kun 6 måneder inde i sin uddannelse til sygeplejerske. Og nu skal hun i praktik på et intensivafsnit på Anæstesiologisk Afdeling på OUH. Patienterne er blandt hospitalets mest kritisk syge med livsvigtige organsvigt i fx hjerte-kredsløb, lunger og nyrer.

Men allerede første dag på afdeling ITA1 bliver nervøsitet vendt til begejstring.

- Her møder jeg en fantastisk person med hjertet på rette sted. Hun er uddannet sygeplejerske og skal være min og andre studerendes vejleder i praktikken. Man kan tydeligt mærke, at hun gør alt for, at vi studerende skal føle os velkomne i afdelingen, og at hun brænder for sit arbejde som sygeplejerske, siger sygeplejerskestuderende Sissel Oldenborg Bay Lund.

- I det hele taget står personalegruppen fra dag ét med åbne arme. Det gør, at det er meget trygt, rart og hyggeligt at komme i afdelingen.

- Nu sidder jeg her efter 11 uger og er ked af, at min tid som studerende på ITA1 allerede er ovre.

- For hold op hvor har det været de bedste og mest lærerige 11 uger, som jeg aldrig vil være foruden.

Sissels praktiksted kåret til årets praktiksted i Syddanmark

De 11 uger var så fantastiske, at Sissel indstillede ITA1 til årets praktiksted for sygeplejerskestuderende i Region Syddanmark. Og afdelingen vandt prisen i konkurrence med ikke mindre end 35 andre indstillede praktiksteder.

Patienterne på ITA1 har gennemgået større operationer eller er ramt af livstruende sygdom. Derfor har de brug for tæt observation, behandling og pleje døgnet rundt. Så der er masser af muligheder for både udfordringer og udvikling for de studerende, der er i praktik.

- På ITA1 har man én til én-pleje med intensivpatienterne. Det har gjort, at jeg som studerende har haft mulighed for at fordybe mig i den enkelte patients sygdomsforløb, og der har været god tid til at give en tæt og kompetent sygepleje med fokus på kontinuitet og omsorg, siger Sissel.

- Min vejleder har fra begyndelsen haft tillid til mig. Det har gjort, at jeg har fået lov til at prøve mange ting. Både grænseoverskridende og udfordrende ting, men for mig har det været helt unikt at få lov til at prøve så mange forskellige ting, og jeg har kunne mærke en stor udvikling fra da jeg startede i afdelingen.

Sissels vejleder og personalet gav hende tryghed

Alle sygeplejerskestuderende har en uddannet sygeplejerske som vejleder, når de er i praktik. Og det er en kæmpe fordel, mener Sissel.

- Min vejleder har gennem hele praktikken prioriteret daglig refleksion og givet mig feedback efter hver vagt. Det har virkelig haft stor betydning for min faglige udvikling, siger Sissel.

- Derudover har det været meget trygt for mig, at jeg ikke har været bange for at fejle. Min vejleder og de andre ansatte har haft stor tålmodighed og har lært mig, at der er plads til at fejle og lære af sine fejl.

Sissel fremhæver også, at det har været ok at sige fra, hvis der har været en situation, som blev for meget, og at der også i de tilfælde har været fokus på at få snakket situationen ordentligt igennem bagefter.

- Allerede efter nogle uger følte jeg mig meget mere sikker i plejen, hvilket har gjort, at jeg er blevet langt mere selvstændig, selvbevidst og dygtigere. Det har været dejligt at mærke, at sygeplejerskerne, patienterne og de pårørende har følt sig trygge ved at have mig omkring sig.