Historielærernes dag 2025

Kursus

Har vi set det før? Selvom vi troede, at imperier og kolonier hørte fortiden til, ser vi i dag nye territoriale krav opstå; Trumps krav på Grønland, Kinas krav på Taiwan og Ruslands invasion af Ukraine. Vi har i stigende grad brug for at kunne forklare den historiske baggrund for nutidens udfordringer og konflikter. På Historielærernes dag vil vi blive klædt på til at tage aktuelle konflikter op med historiefaglige briller i undervisningen.

Datoer og tilmeld

Kolonier og imperier - i fortid og i nutid

Program

8.45 - 9.30: Morgenkaffe og mulighed for at møde forlagene

9.30. - 9.45: Velkomst og sang v/Kim

9.45 - 10.30: Forskelle og ligheder - (hvordan) skal vi sammenligne historiske begivenheder og perioder i historieundervisningen? v/Lektor, PhD Loa Ingeborg Bjerre

Oplægget tager afsæt i dagens tema: Har vi set det før? - og forsøger at give nogle bud på hvordan vi kan arbejde med aktualisering, distancering, eksemplariskhed og sammenligninger i vores historieundervisning.

10.30 - 10.40: Pause

10.40 - 11.30: Følelsesøkonomier i Rigsfællesskabet v/ Lektor Kirsten Thisted

Der tales for tiden en del om økonomi i relationen mellem Danmark og Grønland. Stærke følelser kommer til udtryk. Oplægget tænker de to begreber sammen: økonomi og følelser. Hvordan hænger sådanne ”følelsesøkonomier” sammen, hvordan er de kommet i stand, og hvordan blokerer de samtalen mellem parterne i dag?

11.30 - 11.40: Pause - Kaffe og frugt

11.40 - 12.35: Workshop-runde 1 á 55 minutter 

12.35 - 13.20: Frokost

13.20 - 14.15: Workshop-runde 2 á 55 minutter

14.15 - 14.45: Kaffe & kage og Bazar

14.45 - 15.30: Kan vi lære af Romerrigets undergang? v/ Professor Jesper Majbom Madsen

Befinder vi os i det amerikanske imperiums undergang?" Der spørgsmål stiller historikere og forskellige meningsdannere oftere og oftere. Den seneste udvikling i USA tyder på, at vi måske stiller spørgsmålet forkert. Er det måske snarere den amerikanske republik, som befinder sig på randen af et reelt sammenbrud og ikke der ”amerikanske Imperium”. Er en autokratisk styreform i USA ved at erstatte det demokrati, vi kender, og begynder et mere autokratisk USA at agere gradvist mere imperialistisk med nye territorielle ambitioner? Hvad kan vi lære af Romerriget? I de sidste hundrede år af den romerske republiks historie oplevede romerne et pres på de politiske institutioner. Frie valg blev underkendt, love blev vedtaget på måder, som var i strid med loven eller i hvert fald mod gældende praksis. Til sidst brød den republikken sammen i intern strid og borgerkrig og måtte vige for Augustus og kejserdømmet. Er det en lignede proces USA står overfor i dag.

15.30-15.40: Afrunding - farvel og på gensyn!

Workshop

Badehotellet – mellem fiktion og kanonpunkter v/ Lars Allan Haakonsen, pæd. konsulent og lærer, UCN

Badehotellet er en af de mest populære danske tv-serier i nyere tid, men kan den bruges i historietimerne? I workshoppen gives eksemplar på hvordan den kan bruges, ligesom du selv får mulighed for at arbejde med udvalgte scener fra serien. 
Workshoppen er målrettet mellemtrinnet og udskolingen.


De nye fagplaner i historie – hvad betyder det for mig som historielærer? v/ Jakob Ragnvald Egstrand, lærer og formand for FALIHOS og Martin Topf, lærer og næstformand i FALIHOS

Arbejdet med de nye fagplaner i historie er i fuld gang, men er ikke færdige. På workshoppen får du som historielærer alligevel et smugkik bag kulissen, samt en indføring i intentionerne bag fagplanerne. Ligeledes inviteres deltagerne til en dialog omkring, hvad fagplanerne i praksis kommer til at betyde for undervisningen i historie.
Workshoppen er målrettet lærere i historie fra 3.-9. klasse.


Færøerne og Grønland – dele af kongeriget? v/ Jens Aage Poulsen, lektor emeritus, UCL/Historielab

”Nordatlanten og rigsfællesskabet” er et kanonpunkt. Men undersøgelser viser, at danske børn og unge ved meget lidt om Færøerne og Grønland. Workshoppen præsenterer den gratis læremiddelpakke ”Riget i Nord”, som varieret og engagerende kan øge elevernes viden.
Workshoppen er målrettet mellemtrinnet og udskolingen


Lav historiske podcasts v/ Esben Bækkelund Jensen, pæd. konsulent i teknologiforståelse/kulturfag, CFU VIA

Brug podcast som et spændende greb i undervisningen til både at fremme    motivation, historiebrug og sammenhængsforståelse.


AI i historieundervisningen v/ Lars Due Arnov, pæd. Konsulent, CFU KP og historielærer på Gribskov Gymnasium & HF

Vi undersøger, hvordan datasikre AI-chatbots kan inddrages i historie til bl.a. vidensopbygning, aktivering og udvikling af kritisk sans. Workshoppen byder på små praktiske øvelser og idéer til konkrete aktiviteter med AI som medspiller.


Dagens Grønland. Inspiration til hvordan du kan inddrage Grønland og rigsfællesskabet i undervisningen v/ Halla Erlendsdóttir, Det Grønlandske Hus, skoletjeneste i København

En introduktion til undervisning om Grønland og rigsfællesskabet i grundskolen. Vi gennemgår det gratis undervisningsmateriale vi har udviklet. Vi afprøver også elementer fra materialet.
Målrettet hele grundskolen.

Målgruppe 

Undervisere og studerende i faget historie, særligt historielærere i grundskolen. 

Forplejning 

Kurset er inkl. forplejning.

Historielærernes dag 2025 i Roskilde torsdag den 23. oktober:

 

 

Datoer og tilmeld

Forløb