84 nye meritpædagoger er klar til at styrke velfærden

I juni er 84 meritpædagoger dimitteret fra pædagoguddannelserne på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Dato: 03.07.2025 - Forfatter: Kasper Duus

I Odense og Jelling har der været holdt dimissioner for meritpædagoguddannelserne, hvor de nyklækkede pædagoger blev fejret med taler, sang og flag.

De nyuddannede pædagoger har gennemført en treårig uddannelse, hvor de har kombineret arbejde og studie i en fleksibel model, der gør det muligt at opkvalificere sig uden at forlade arbejdsmarkedet. Det er en model, der både styrker den enkelte, arbejdspladsen og samfundet.

Forskellige modeller

De meritstuderende har fulgt forskellige modeller, som alle kombinerer uddannelse med pædagogisk arbejde. I Region Syddanmark har 16 medarbejdere fra det specialiserede socialområde gennemført forløbet, mens 37 pædagogmedhjælpere fra Vejle Kommunes dagtilbud har taget samme vej. Fælles for begge hold er, at de hver uge har vekslet mellem dage med pædagogisk arbejde og undervisningsdage – med mulighed for at omsætte teori til praksis med det samme.

11 dimittender har taget en sporskiftemodel, da de allerede havde gennemført en anden bacheloruddannelse, og 20 studerende har fulgt en model med særlige krav til arbejdserfaringen.

Fælles for de meritstuderende er, at de næsten alle har erfaring fra pædagogisk arbejde, at de er typisk lidt ældre end gennemsnittet blandt studerende, og at en stor andel af de studerende gennemfører uddannelsen.

Klar til at gøre en forskel i praksis

De nyuddannede står nu klar til at gøre en forskel i både dagtilbud, fritidsordninger og det sociale og specialiserede område.

– Det er en stor fornøjelse at se de første dimittender fra vores fælles meritforløb. Det her er et tydeligt bevis på, at vi kan skabe nye veje til uddannelse, når vi samarbejder tæt og tænker utraditionelt, siger Mette Bossen Linnet (V), formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Syddanmark.

Også i Vejle Kommune er der stor tilfredshed med resultatet.

– Meritpædagoguddannelsen har vist sig at være en rigtig god model, hvor medarbejdere kan udvikle deres faglighed samtidig med, at de fortsat er en del af praksis. Det er en gevinst både for den enkelte, for arbejdspladsen og for børnene, siger Rune Asmund Sørensen, dagtilbudschef i Vejle Kommune.

Merituddannelserne har potentiale

Hos UCL ser man meritforløbene som en vigtig brik i løsningen af de rekrutteringsudfordringer, der præger det pædagogiske område.

– Vi er både glade og stolte over at kunne sende så mange dygtige meritpædagoger ud i praksis. De har gennemført et krævende forløb med stor dedikation, og de står nu med stærke faglige kompetencer, som er direkte anvendelige i deres arbejde, siger Anders Nørgaard, uddannelseschef for pædagoguddannelsen på UCL.

Der er meget, der tyder på, at vi kommer til at se mere til de fleksible modeller som merituddannelserne i fremtiden.

– Vi ser frem til at fortsætte samarbejdet med både regioner og kommuner om at udvikle fleksible uddannelsesmodeller, der kan bidrage til at sikre kvalificeret arbejdskraft i velfærdssektoren, siger Anders Nørgaard.