Birthe er ny docent i UCL Erhverv
51-årige Birthe Møller Jespersen er tilknyttet forskningsafdelingen Anvendt Erhvervsforskning som docent i grøn omstilling og plantebaserede fødevarer. Hun er begejstret for UCL’s tilgang til tværfaglig forskning, fortæller hun.
- Jeg føler, jeg er kommet til en legeplads.
Sådan lyder det fra Birthe Møller Jespersen, der i begyndelsen af september tiltrådte som ny docent i UCL Erhverv. Hun skal de kommende år blandt andet dykke ned i, hvordan man får flere til at spise plantebaserede fødevarer, så der sættes yderligere skub på den grønne omstilling.
- Vi er unægtelig nødt til at forholde os til vores klimaaftryk og plantebaserede fødevarer er en vigtig del af processen, siger Birthe Møller Jespersen.
- Altså hvordan udnyttes Danmarks landbrugsareal bedst i fremtiden? Hvilke afgrøder skal dyrkes? Hvor meget og hvordan skal de processeres? Og hvordan opnår man mindst lige så god teknologisk og ernæringsmæssig kvalitet som de animalske alternativer? Der er nok at tage fat i. Og det er et område, jeg har et dybt kendskab til. Derfor tror jeg, at jeg via UCL kan gøre en forskel, fortsætter hun.
Fra KU til UCL
Birthe Møller Jespersen er uddannet Agronom fra Københavns Universitet. Hun har også en ph.d. i fødevarevidenskab fra samme sted.
Udover det har hun i 14 år været ansat som lektor og forsker på Københavns Universitet, hvor hun primært forskede i plantekvalitet og -teknologi.
Og selvom Birthe Møller Jespersen har sagt farvel til en uddannelsesinstitution efter mere end to årtier, er hun glad for, at hun har sagt goddag til en ny.
- UCL har et stort fokus på tværfaglighed og en holistisk tilgang til forskning. På tværs af UCL er jeg blevet mødt med åbenhed og interesse for samarbejde. Jeg har dagligt snak med kolleger, der arbejder med entrepreneurship, branding, robot/automation og så videre. Det sætter viden i spil på en helt anden måde, og det synes jeg er inspirerende og spændende, siger hun.
De første projekter
Birthe Møller Jespersen har indtil videre haft travlt med at søge midler til blandt andet forskningsprojekter og udstyr. Udover det har hun kastet sig over sine første tre projekter sammen med et par undervisere fra Proces og Teknologi - også tilknyttet forskningsafdelingen Anvendt Erhvervsforskning.
Det første projekt handler om udnyttelsen af sidestrømme fra havredrik, som er finansieret af klyngeorganisationen Food & Bio Cluster Denmark. Det andet projekt handler om alternative grønne proteiner til kvægfoder. Og det sidste projekt handler om brugen af en såkaldt ’Farmbot’ i plantedyrkning. De to sidstnævnte er finansieret af UCL.
Mandag den 11. december kl. 14 holder Birthe Møller Jespersen tiltrædelsesforelæsning om grøn omstilling og plantebaserede fødevarer på Seebladsgade i Odense.