Børnehavebørn bruger bolden

I et nyt stærkt samarbejde på tværs af sektorer bliver der fra 1. januar og frem til 2025 sat fokus på de 3-6 årige børns bevægelse. Projektet bliver støttet af Novo Nordisk Fonden med 4,8 millioner kroner.

Dato: 04.10.2022 - Forfatter: Winnie Laursen

Projektet har til formål at undersøge, hvordan leg og aktiviteter med bold kan fremme bevægelse for alle børn i børnehaven, styrke deres bevægelsesglæde og bevægelsesmæssige kompetencer.

Børn vi ikke når i dag 

Indsatsen er forankret hos FIIBL, der står for Forsknings- og Implementeringscenter for idræt, Bevægelse og Læring. Det er et samarbejde mellem SDU, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole og UC Syd.

Med i projektgruppen er lektor Vibeke Grandt fra UCL. Med sin mangeårige erfaring som børnefysioterapeut i Odense Kommune har hun set, at der virkelig er behov for indsatsen.

- Der er ingen tvivl om, at der er en gruppe børn, vi ikke når i dag, og som har motoriske vanskeligheder. Forskningen peger på, at omkring 5 procent af en børneårgang ikke har de motoriske kompetencer, der gør det let at indgå i leg og bevægelse i hverdagen. Derfor er jeg også glad for, at der med den her bevilling bliver fokus på den udfordring, siger lektor Vibeke Grandt.

Nye aktiviteter i institution, forening og i hjemmet 

I løbet af projektet skal der udvikles evidensbaserede løsninger til, hvordan lege og aktiviteter med bold kan fremme 3-6 årige børns bevægelse. Der skal udvikles konkrete aktiviteter og forløb, der sættes i gang i institutionen, i foreningen og i hjemmet.

– Med det nye projekt samler vi et tværfagligt projektteam, der både har erfaring og kompetencer inden for børn, bevægelse og dagtilbud. Derudover involverer projektet også forældre og lokale idrætsforeninger i et tæt samarbejde om mere og bedre bevægelse for alle, siger projektleder og centerleder i FIIBL, Lars Breum Christiansen.

Fakta om projektet

  • Børnehavebørn bruger bolden går i gang 1. januar 2023 og løber frem til 2025.
  • Indsatserne skal udvikles i samarbejde med kkommuner, børnehaver og idrætsforeninger og en række danske kommuner har givet tilsagn om deltagelse.
  • Projektgruppen består af medarbejdere fra FIIBL, Institut for Idræt og Biomekanik på SDU, UCSYD, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole samt Danmarks Idrætsforbund.