Det første kuld dimittender fra IT-sikkerhed er her

UCL lancerede i sommeren 2019 for første gang en top op-uddannelse i IT-sikkerhed. Det er der halvandet år efter kommet de første dimittender ud af. Dimittender der er eftertragtede i IT-branchen.

Dato: 09.02.2021 - Forfatter: Mathias Damgaard Holst

Det første kuld dimittender fra IT-sikkerhed er her

Efter halvandet år på UCL’s top op-uddannelse i IT-sikkerhed kan de første dimittender nu kalde sig bacheloruddannede i IT-sikkerhed. De nye specialister i IT-sikkerhed skal være med til at beskytte virksomhedernes computersystemer og data. Et behov, der vokser i takt med den teknologiske udvikling og en tendens til digitalisering af data.

- Der har været et behov og mangel på specialister inden for IT-sikkerhed, og derfor er den her top up-uddannelse blevet oprettet, fortæller Hans Randeris Nielsen, der er underviser på IT-sikkerhedsuddannelsen, og fortsætter:

- Jobsituationen er rigtig, rigtig god for vores nye dimittender, og efterspørgslen er stor. Flere af dem har da også allerede fundet sig et job, siger han.

Praktikken giver gode indgangsvinkler til branchen

En væsentlig del af IT-sikkerhedsuddannelsens opbygning er, at den handler lige så meget om det organisatoriske aspekt af IT-sikkerhed, som den handler om den tekniske infrastruktur hos virksomheder. Den organisatoriske IT-sikkerhed har med de folk at gøre, der vurderer sårbarheder og trusler for firmaer, som derefter udarbejder en risikovurdering. Ud over det indeholder uddannelsen også praktik, hvilket har været en stor gevinst.

- Praktikken har givet en god erhvervsmæssig forbindelse til det, vi har lært i undervisningen. Det er godt at kunne sætte det i kontekst med en virksomhed. Og så hjælper praktikken også med indgangsvinkler til branchen, forklarer 30-årige Tim Nikolajsen, der netop er færdiguddannet fra IT-sikkerhedsuddannelsen, og tilføjer:

- Jeg ville forbedre mine kvalifikationer. Der er stor konkurrence i IT-branchen, så derfor er IT-sikkerhed en god ting at kunne.

Nyuddannet med talentudmærkelse

En anden nyuddannet fra IT-sikkerhed er 29-årige Philip Winther. Han er, ud over at være bachelor, også blevet tildelt en talentudmærkelse for sine tekniske evner og forståelse for IT og sikkerhed. En udmærkelse, som han er glad for.

- Udmærkelsen betyder, at jeg er blevet anerkendt for det niveau jeg har, udover at kunne vise en uddannelse i IT-sikkerhed. Det er både et bevis på, hvad jeg kan, og hvem jeg er, siger Philip Winther.

Talentudmærkelsen er opnået efter mange års erfaring og hårdt arbejde. Philip har tidligere hjulpet til på forskellige institutter, for eksempel med intern infrastruktur til UCL. Derudover har Philip rejst verden rundt med en kendt dansk hackerforening og sågar tilrettelagt og undervist i ét af kurserne på IT-sikkerhedsuddannelse: Modern Network Monitoring. Alt dette har skabt grundlaget for den talentudmærkelse, han har fået.

Philip er da også én af de dimittender, der har allerede har mærket efterspørgslen, da han er kommet i job.

Autodidakt med en viden ud over det sædvanlige

Philip Winther har taget uddannelsen efter en individuel kompetencevurdering, og er autodidakt, når det kommer til IT-sikkerhed. Underviseren, Hans Randeris Nielsen, har rosende ord til den autodidakte:

- Philips viden om IT-sikkerhed har været ud over det sædvanlige, og derfor har han fået talentudmærkelsen. Han har en utrolig præcision i sit arbejde, siger han.

Philip Winther sætter pris på, hvordan IT-sikkerhedsuddannelsen på UCL er bygget op, især under en corona-pandemi. Med den fleksibilitet der har været, har der også været mulighed for et liv ved siden af, hvor man fx har kunne tjene penge. Og han tager meget med sig videre:

- Uddannelsen er med til at give en forståelse for, at IT-sikkerhed handler om mere end bare det tekniske. Det handler også meget om den holistiske sikkerhedsforståelse, som en virksomhed har eller skal have, fortæller han.

For Philip Winther er planen, at uddannelsen skal bruges til at kunne hjælpe vores samfund fremadrettet.