Nyt unikt tværfagligt samarbejde skal modne unge specialister til sulten datacenterbranche
Fredericia Maskinmesterskole, UCL og datacenterbranchen skød mandag gang i et nyt undervisningsforløb, der skal klæde kommende IT-specialister og maskinmestre på til en fremtidig karriere inden for databranchen og sikre kvalificeret arbejdskraft til en branche i vækst.
Internationale tech-giganter som Facebook og Google er godt i gang med at gøre deres indtog i Danmark og store datacentre skyder op rundt omkring i landet. I Fredericia opfører Google et nyt datacenter til 4,6 milliarder. Med de store investeringer følger samtidig et ønske om kvalificeret arbejdskraft, der kan drive og vedligeholde datacentrene.
Derfor har Fredericia Maskinmesterskole og UCL sammen med repræsentanter fra datacenterbranchen, der bl.a. tæller Datacenterbranche foreningen DDI, Google, DataCenterGruppen og NNIT, stablet et samarbejde på benene med målrettet undervisning henvendt til studerende på uddannelserne hhv datamatiker, IT-teknolog og maskinmester i Odense, Vejle og Fredericia.
Samarbejde i støbeskeen siden 2018
Samarbejdet, der har været i støbeskeen siden 2018 blev mandag skudt i gang med et kick-off event på Fredericia Maskinmesterskole, hvor studerende og branchen kunne møde hinanden. Ved mandagens opstart fik de studerende spændende indlæg fra førende datacenterspecialister i Danmark herunder Martin Jeppesen fra NNIT og Arni Jonsson, chef for det kommende Google datacenter i Fredericia.
Og det glæder ressourcedirektør på Fredericia Maskinmesterskole, Jens Færgemand Mikkelsen.
- En af de største udfordringer for datacenterindustrien er netop mangel på kvalificeret arbejdskraft, og derfor er vi naturligvis glade for at kunne sætte gang i det her samarbejde om et nyt valgfag mellem vores to uddannelsesinstitutioner og datacenterindustrien.
Vil bygge bro mellem fagligheder
Ud over de faglige kompetencer, som de studerende tilegner sig på valgfaget, så håber Jens Færgemand Mikkelsen også, at man formår at bygge bro og styrke forståelsen for hinandens arbejde på tværs af de faglige discipliner.
- Noget af det vi gerne vil med det her valgfag er at få den kulturelle del med, hvor vi prøver at få driftfolk og datafolk til at arbejde sammen.
Og netop samarbejdet mellem forskellige fagligheder, er det, der gør undervisningsforløbet interessant, mener Arnth. B. Nielsen, der udover at være salgschef i DataCenterGruppen, også er formand for Skills gruppen i brancheforeningen DDI.
- Jeg tror, at det her er vejen frem. Hvis vi kan sætte de her 3 discipliner sammen og give dem en forståelse af, hvordan man driver et datacenter, så er der et kæmpe perspektiv i det her. For det er præcis det, som operatørerne af datacentrene venter på. Det er et unikt forløb, og der er stor fokus fra uddannelsesinstitutioner og operatører i hele Europa.
Studerende øjner internationale muligheder
En af de studerende, der har meldt sig til undervisningsforløbet er Katrine Hansen, der er i gang med 8. semester på maskinmesteruddannelsen. Hun håber at specialiseringen inden for datacenterbranchen kan åbne døren til en international karriere.
- Jeg synes, at det kunne være spændende at kunne komme til at arbejde i en af de helt store virksomheder inden for IT, som fx Google, Facebook eller Amazon. Det er en stor mulighed for at blive en del af en international arbejdsplads og komme ud i verden.
Solcelleanlæg fra Google bruges i undervisningen
Tilbage i 2019 modtog Fredericia Maskinmesterskole knap 700.000 kroner fra Google til etableringen af et solcelleanlæg på taget af skolens bygning på Købmagergade. Et anlæg, der på mange måder minder om et datacenter, og som derfor nu kan bruges til den praktiske del af undervisningsforløbet, hvor studerende fra de 3 uddannelser skal øve sig i at samarbejde og teste deres forskellige fagligheder ud i vedligehold og monitorering af anlægget.
Der er desuden taget de første skridt til at bygge et datacenter i lille skala på Fredericia Maskinmesterskole. Det er første gang, at der i Danmark bygges et datacenter til uddannelsesbrug, og dermed er det en helt unik mulighed for de studerende for at få hands-on-erfaring under deres uddannelse. DataCenterGruppen er hovedleverandør på projektet, som støttes af Google med 100.000 euro samt et tilsvarende beløb fra andre virksomheder inden for datacenterbranchen.
Og netop chancen for at kunne arbejde hands on var det, der tiltrak Michael Nielsen, der læser til datamatiker på UCL i Vejle.
- Når man sidder med det på papiret, så kan man godt danne sig nogle idéer om, hvordan det er at arbejde med. Men at få lov til at deltage i sådan et projekt og få tingene i hænderne og få lov til at interagere med de forskellige retninger inden for området, det er jo sådan noget, man ikke får mulighed for ellers. Så det er da fantastisk.
Kaj Bromose, underviser ved datamatikeruddannelsen i Vejle, kan godt følge de studerendes begejstring.
- De muligheder som de studerende får af at deltage er mangesidede. Der er den helt klare fordel at de i praksis bliver sat i en situation at skulle forholde sig til et domæne, de ikke kender. Og det at gøre sig interessant overfor en datacenterbranche der vækster helt vildt kan ikke være nogen ulempe.
Uddannelsesforløbet løber frem til november. Undervejs arbejder de studerende i tværgående teams og løser reallife opgaver og får feedback fra repræsentanter fra datacenter industrien.