Fastholder interesse hos ansøgerne
Da ansøgningsfristen udløb klokken 12 den 5. juli havde UCL modtaget 3389 førsteprioritetsansøgninger og 7897 ansøgninger i alt.
Der er en lille fremgang på uddannelserne rettet mod det private arbejdsmarked, mens uddannelserne inden for sundhed og pædagogik og samfund går tilbage med henholdsvis 4 og 6 procent.
– Vi ligger nogenlunde på samme niveau som sidste år, og det er tilfredsstillende set i lyset af, at antallet af unge falder i vores optageområde, siger Jens Mejer Pedersen, rektor på UCL.
Nogle af de uddannelser, der oplever stigende søgning, er professionsbachelor i finans og finansøkonom, handelsøkonom og it-uddannelserne. Det er uddannelser, som har oplevet en markant stigning i søgningen de seneste år. Også sundhedsuddannelser som fysioterapeut, ergoterapeut og bioanalytiker har flere ansøgere end sidste år.
De fire store velfærdsuddannelser
De store uddannelser inden for velfærdsområdet – sygeplejerske-, lærer-, pædagog- og socialrådgiveruddannelserne – får dog færre ansøgninger end sidste år. Pædagoguddannelsen er den uddannelse, der bedst fastholder ansøgernes interesse.
– Vi kan se, at tendensen til vigende søgning til de store velfærdsuddannelser desværre er vedholdende. Det er samfundsrelevante og meget meningsfulde uddannelser, og der er stor efterspørgsel efter dimittenderne, hvilket også betyder stor jobsikkerhed, siger Jens Mejer Pedersen.
Søgninger mod større byer
Geografisk set er tendensen, at der er flere ansøgninger til uddannelser i Odense, mens der er færre ansøgninger til UCL’s mindre campusser i Svendborg, Vejle og Jelling.
– Mange unge ønsker at bo i de større byer, når de uddanner sig. Den tendens ser vi også i søgningerne til vores uddannelser, hvor vi ser fremgang til campusserne i Odense og mindre søgning i Svendborg, Jelling og Vejle. Det er en udfordring vi tager meget alvorligt, og vi arbejder tæt sammen med kommuner og lokale aktører for at styrke vores campusmiljøer, siger Jens Mejer Pedersen.
Kun en del af ansøgningerne
Dagens ansøgertal er kun en del af det samlede billede. Et stigende antal ansøgninger kommer i efteroptaget, som starter den 28. juli, hvor der åbnes for ledige pladser. Derudover arbejder UCL også med nye fleksible modeller som fx merituddannelser, der udbydes via åben uddannelse og ikke er en del af den koordinerede tilmelding.
– Vi ser i disse år en ændring i søgemønstrene til vores uddannelser, hvor flere søger uden for hovedoptaget. En af grundene er, at vores uddannelser tiltrækker flere og andre målgrupper end de unge med en nyligt gennemført ungdomsuddannelse. Vi ser fx en øget interesse for merituddannelserne, siger Jens Mejer Pedersen.
De kommende år frem mod 2040 vil det være de små ungdomsårgange, som skal søge ind på videregående uddannelser, hvilket vil medføre et naturligt fald i ansøgningerne.
Politisk reform skal implementeres
I marts vedtog en bred kreds af partier en omfattende reform af professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne. Reformen tilfører betydelige midler til kvalitetsløft, livslang læring og muligheden for at læse uddannelser på kandidatniveau på professionshøjskolerne, de såkaldte professionsmasteruddannelser.
– Med reformen får vi mulighed for at hæve kvaliteten på vores uddannelser, bl.a. ved at tilbyde mere feedback og vejledning, mere laboratorieundervisning og bedre praktikforløb. Det betyder, at det bliver endnu mere attraktive uddannelser, siger Jens Mejer Pedersen.
De 10 mest søgte uddannelser på UCL (førsteprioritet)
- Pædagog 395
- Sygeplejerske 382
- Socialrådgiver 330
- Datamatiker 282
- Finansøkonom 222
- Lærer 216
- Fysioterapeut 191
- Finans 148
- Bygningskonstruktør 118
- Radiograf 118