Milliondonation til natur og udeliv

En årlig national konference om natur, udeliv og science, der henvender sig til pædagogisk personale, bliver en realitet takket være en ny donation på 1,4 million kroner fra Novo Nordisk Fonden.

Dato: 28.09.2022 - Forfatter: Winnie Laursen

Konferencen, der blandt andet byder på praktiske workshops og oplæg om nyeste forskning inden for området, skal understøtte arbejdet med at stimulere børns nysgerrighed overfor naturvidenskabelige fænomener.

Konferencen "WAUW"

- Det her kommer til at betyde, at det pædagogiske personale får stor viden og en masse konkrete redskaber til, hvordan de bringer børnenes leg og fællesskaber i spil, når de arbejder med natur, udeliv og science, siger Linda Ahrenkiel, der er lektor på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, og som står i spidsen for rækken af konferencer. 

Den første konference, hvor 150 pædagoger og pædagogmedhjælpere deltager, bliver allerede afviklet på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole torsdag den 29. september.  Konferencerækken, der bliver kaldt ”WAUW” fortsætter i 2023, hvor antallet af deltagere bliver udvidet til 250, og i 2024 bliver heldagskonferencen tilbudt 300 fagfolk.

Man kan spørge: ”hvor lang er stænglen?”

Både national og international litteratur peger på, at pædagogisk personale ikke er klædt godt nok på til at arbejde med børn og science. Personalet bliver bremset af en opfattelse af, at de skal være eksperter og kende alle svar om årsager, sammenhænge og konsekvenser i det naturvidenskabelige felt.

- Men man kan sagtens arbejde med natur, udeliv og science, selvom man som pædagog ikke lige har det konkrete svar på eksempelvis, hvad en bestemt plante hedder. Man kan spørge: Hvor lang er stænglen? Hvordan er bladenes form? Man kan også tale med børnene om duften. Begejstring og nysgerrighed kan man gode videregive uden at have alle fakta på rede hånd, siger lektor Linda Ahrenkiel.

I forbindelse med konferencerne får deltagere en såkaldt goodiebag med hjem, der indeholder materialer fra forskellige workshops. Det betyder, at eksempelvis pædagogen straks kan gå tilbage til børnene på stuen og lave små eksperimenter med magneter.

Pipette, måleglas og magneter

- Vi vil som uddannelsesinstitution gerne medvirke til, at viden fra konferencen hurtigst muligt forplanter sig til konkrete ideer, som børnene får glæde af i institutionerne. Derfor er det så godt at komme hjem med eksempelvis pipette, måleglas og magneter, siger uddannelseschef på pædagoguddannelsen Anders Nørgaard.

I forbindelse med konferencen, der bliver opbygget og udviklet på tværs af professionshøjskoler, bliver der også skabt en hjemmeside, hvor materialer og inspiration fra konferencen bliver samlet.