100 UCL-studerende i udlandet er vendt hjem før tid
UCL havde studerende spredt på alle jordklodens kontinenter, da verden pludselig lukkede ned pga corona-krisen. UCL’s Internationale Team i Studieservice har været med til at sikre alle nu er i trygge rammer.
Hvor høj er din puls, når du har 170 af dine studerende på vej ud i eller ude i den store verden fordelt på alle kontinenter og statsministeren siger til nationen:
- Fra i morgen lukker de danske grænser.
Tja, selvom Christina Højsgaard Madsen, international chefkonsulent hos UCL, er typen, der bevarer fatningen, så steg pulsen nok alligevel til markant over middel, indrømmer hun.
- Jeg tænkte: Gad vide, om de kan komme hjem. Det var jeg dybt bekymret for, siger Christina Højsgaard Madsen.
Torsdag 12. marts: Rejs hjem til Danmark hurtigst muligt
- Er man allerede i udlandet, bør man rejse hjem hurtigst muligt, lød meldingen fra udenrigsminister Jeppe Kofod på et pressemøde torsdag 12. marts.
Herefter blev der for alvor travlt blandt UCL’s medarbejdere, der arbejder med det internationale område.
- Vi var selvfølgelig allermest optagede af at få kontaktet de studerende i udlandet. Vi sendte en mail ud, hvor vi opfordrede dem til at komme hjem med det samme. Vi frarådede dem at rejse til en række lande og til at følge opfordringerne fra Udenrigsministeriet, siger Christina Højsgaard Madsen.
- Samtidig skulle alle internationale koordinatorer i UCL vide, hvad de kunne gøre for at hjælpe de studerende. De skulle både kunne videregive de anbefalinger, der kom fra myndighederne og sørge for ikke at skabe unødvendig utryghed og frustration, fortæller hun.
Fredag 13. marts: Fra i morgen lukker de danske grænser
Der blev for alvor brug for evnerne til at samarbejde og gøre det hurtigt, da statsministeren om aftenen fredag 13. marts meddelte, at de danske grænser ville blive lukket dagen efter.
- Da skærpelsen kom, kommunikerede vi igen ud til vores studerende i udlandet, siger Christina Højsgaard Madsen.
- Nogle af vores internationale koordinatorer forsøgte også at få fat i studerende telefonisk og via Itslearning. I vores mails satte vi flere af vores internationale koordinatorer på som kontaktpersoner for at øge sandsynligheden for at få kontakt med alle vores studerende, siger hun.
- Der kom en del og også forskellige udmeldinger fra regeringen og myndighederne i den weekend. Hver gang der kom en ny udmelding, var vi i kontakt med den særlige corona taskforce, som UCL har nedsat på tværs af organisationen for at koordinere tiltag i den her særlige situation.
- Vores internationale team og de internationale koordinatorer på uddannelserne løste udfordringerne efterhånden, som der kom nye meldinger ind, siger den internationale chefkonsulent.
April: Planlægningen af kommende udlandsophold er i gang
Nu har den værste storm lagt sig. UCL har fået kontakt til alle de 170 studerende, som enten var på vej til udlandet eller var i udlandet.
- Vi har en del som ikke er kommet tilbage til Danmark. Det handler hovedsageligt om udenlandske studerende. De har været i praktik i deres hjemlande i forbindelse med, at de er ved at tage en fuldtidsuddannelse hos UCL, siger Christina Højsgaard Madsen.
- Der er dog også nogle få danske studerende, som har valgt at blive i udlandet. De har gjort det, fordi de føler sig trygge der, hvor de er, og fordi de har mulighed for at gennemføre deres udlandsophold alligevel, siger hun.
Selvom UCL’s internationale team er lettet over, at der er styr på alle de studerende, der var i udlandet, så er der dog stadig rigeligt at se til.
- Lige nu er vi ved at undersøge praktiske ting i forhold til mulighed for merit, eksamener og for at beholde legatpenge, selvom udlandsopholdene er afbrudt før tid, siger Christina Højsgaard Madsen.
- Og så er vi i gang med at planlægge efteråret, hvor vi håber, at vi igen kan sende studerende ud i verden og modtage udvekslingsstuderende fra vores internationale samarbejdspartnere. Lige nu er vi nødt til at gøre, som vi ville have gjort, hvis corona ikke havde været der, siger hun.