Ny forskningschef: UCL skal styrke velfærden for danskerne

Professor Per Kjær er ny forskningschef i Afdelingen for Anvendt Sundhedsforskning hos UCL. En af hans store ambitioner er at skabe flere, gode leveår for danskerne.

Dato: 22.10.2019 - Forfatter: Carsten Pico

UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole skal i de kommende år være en vigtig faktor i kampen mod danskernes sundhedsudfordringer og livsstilssygdomme.

Det er en af flere store ambitioner hos Per Kjær, der er ny forskningschef i Afdelingen for Anvendt Sundhedsforskning hos UCL.

- UCL skal via vores forskning være med til at skabe flere, gode leveår for danskerne, siger forskningschef Per Kjær.

- Det gælder i forhold til sygdomme, der relaterer sig til, at vi får flere ældre. Fx demens, blodpropper og smerter i muskler og led. Og det gælder i forhold til livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme og diabetes samt mentale og fysiske lidelser som ondt i ryggen.

- UCL kan være med til styrke velfærden for danskerne via forskning. Både fordi vi efterhånden har mange medarbejdere med forskningsbaggrund, og fordi vi via vores uddannelser er meget tæt på den praktiske verden og borgerne, siger forskningschefen.

Fra 3 til over 40 medarbejdere med forskerbaggrund

UCL er i øjeblikket i gang med en stor oprustning på forskningsområdet.

Med udgangen af 2020 har UCL’s sundhedsområde mere end 40 medarbejdere med en ph.d-baggrund. Det svarer til 30 procent af medarbejderne og er en stor fremgang fra 2013, hvor kun 3 medarbejdere havde forskerbaggrund.

- Per Kjærs opgave de kommende år er at sætte gang i forskningsaktiviteter, der skal gavne UCL’s uddannelser, sundhedsprofessionelle på sygehuse og i kommuner og naturligvis danskerne. Så vores løft på forskningsområdet skal i sidste ende give et løft til vores omgivende samfund, siger Søren William Pedersen, direktør for området Sundhed hos UCL.

- Per fortsætter som professor i en kombinationsansættelse med SDU på 20 procent. Det er en styrke. Dels med henblik på, at vi kan få gavn af de netværk, kompetencer og tjenester, der er på SDU og dels for, at Per kan fastholde sit professorat, der også vil være et stort aktiv for UCL, siger Søren William Pedersen.

Forskningschef har mere end 25 års praksiserfaring

Et solidt netværk inden for forskningsverdenen er bare en af de ting, Per Kjær kan bidrage med som ny forskningschef.

- Jeg har selv gennem en årrække haft fingrene langt nede i forskningen. Og så har jeg mere end 25 års erfaring som fysioterapeut i privat praksis samt på Rygcentret i Ringe og Middelfart, så jeg kender i høj grad også sundhedsvæsenet indefra, siger Per Kjær.

De seneste 2 år har Per Kjær været ansat i et samfinansieret professorat mellem SDU og UCL.

Han blev uddannet fysioterapeut i 1983 og tog sin ph.d. i 2005. Han er ekspert i ondt i ryggen og har været med til at udvikle kliniske retningslinjer for bl.a. Sundhedsstyrelsen i forhold til behandling af nakke og ryg. Sammen med en række andre forskere har han også udviklet behandlingstilbuddet GLA:D Ryg. Over 500 fysioterapeuter og kiropraktorer er uddannet i programmet, og der er indsamlet data på ca. 2000 patienter.