UCL indfører totalt rygeforbud for medarbejdere og studerende

UCL bliver Danmarks første videregående uddannelsesinstitution, der laver et totalt rygeforbud. Kræftens Bekæmpelse er glad for, UCL går længere, end uddannelsesinstitutioner er forpligtet til.

Dato: 01.09.2020 - Forfatter: Carsten Pico

Langt over 10.000 studerende og 1000 medarbejdere må fremover ikke ryge i arbejds- og studietiden på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

UCL har som den første videregående uddannelsesinstitution besluttet at indføre et totalt rygeforbud.

- Vi ved, at rygning smitter. Vi vil gerne tage et ansvar for at bryde en kæde, så medarbejdere og de studerende ikke begynder at ryge, mens de er hos os, siger Mickael Bech, direktør for sundhedsområdet hos UCL.

- Vi uddanner til mange arbejdspladser inden for sundhedsvæsnet og skole- og daginstitutionsområdet, hvor der er rygning forbudt for medarbejdere. Vi synes, at det er en god idé med rygeforbud på for eksempel skoler og sygehuse. Det vil vi gerne bakke op om med vores tiltag, siger Mickael Bech.

I første omgang bliver der fra 1. september rygeforbud på UCL’s uddannelser i Vejle og Jelling. Fra 1. januar gælder forbuddet også for UCL’s uddannelser i Odense og Svendborg.

Kræftens Bekæmpelse er glad for UCL’s tiltag

Kræftens Bekæmpelse er begejstret for, at UCL går et skridt videre, end man er forpligtet til som uddannelsesinstitution.

- Det er en rigtig god nyhed og en modig beslutning, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

- Respekt for at UCL indfører røgfri studie- og arbejdstid for både studerende og ansatte. Det kræver noget særligt at være first mover. Jeg håber, at beslutningen vil inspirere andre videregående uddannelser til at gå samme vej, siger Jesper Fisker.

Jesper Fisker påpeger, at et røgfrit miljø har en forebyggende effekt, så færre unge bliver fristede til at ryge.

- Men det er også en stor hjælp til de studerende og undervisere, der har et ønske om at stoppe med at ryge. Og det giver mulighed for, at der opstår nye fællesskaber, hvor røg ikke er samlingspunktet, siger Jesper Fisker.

60 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge

En ud af 6 danskere ryger dagligt. 60 procent af dem vil gerne holde op med at ryge. Alligevel er UCL godt klar over, at der kan være modstand mod rygeforbuddet blandt både studerende og medarbejdere.

Det billede genkender Marie Basse Henriksen, der er formand for Studenterrådet UCL.

- Det er ikke, fordi jeg nødvendigvis er modstander af et rygeforbud set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv. I Studenterrådet UCL er vi dog nervøse for, om et forbud er vejen frem, da vi helst skal undgå at der bliver konflikter mellem studerende og ansatte i forbindelse med håndhævelsen af et sådan forbud, siger Marie Basse Henriksen.

- Vi ser frem til nu at blive inddraget i den videre proces, siger hun.

Vejle Kommune markerer i den kommende uge UCL’s tiltag for at skabe et røgfrit miljø med en gave til UCL.