Byggeriet på vej mod fremtiden

Det lyder måske lidt tungt. Reguleringer i byggeriet. Om CO2 og bæredygtighed. Men helt konkret handler det om at få dansk byggeri til at påvirke miljøet mindst muligt, samtidigt med at der bliver skabt forretning og arbejdsplader i små og mellemstore virksomheder. Og det er netop det, der er kommet ud af to års arbejde i projektet innovationslaboratorier BUILD 4.0.

Dato: 06.12.2022 - Forfatter: Winnie Laursen

Der er blevet arbejdet med reelle problemer, som virksomhederne ikke har kunnet løse selv. Forskere fra UCL og Aalborg Universitet, virksomhedsejere, håndværkere og it-virksomheder er gået sammen for i fællesskab at udvikle og afprøve nye digitale løsninger, der kan gøre byggeri mere bæredygtigt.

Fra visioner til virkelighed 

-  De her partnerskaber har været rigtig gode. Man får øjnene op for hinandens måde at arbejde på, og vi er igennem otte partnerskaber kommet frem til løsninger, som den enkelte virksomhed ville have haft meget svært ved udvikle selv, siger Henrik Kryger Madsen, der er projektleder og lektor på UCL.

Innovationslaboratorier BUILD 4.0., der er støttet af Erhvervsfremmestyrelsen med cirka 12 millioner kroner, har med en afsluttende konference mandag den 5. december på UCL i Odense sat punktum for udviklingsarbejdet. Nu skal ideerne og visionerne blive til virkelighed ude i virksomhederne.

– Jeg synes, det har været godt og svært. Godt fordi man får kombineret de relevante fagligheder, svært fordi vi tager hul på noget nyt og uprøvet, siger arkitekt Johannes Greis fra Erik Arkitekter.

CPR-nummer til byggematerialer 

 De har sammen med møbelsnekeriet Malte Gormsen og virksomheden PSQR, der udvikler software, der gør produkter sporbare, udviklet en slags pas eller cpr-nummer om man vil, til byggematerialer.

 - Vi får et ressourceproblem om tyve år, derfor skal byggematerialer være lavet af en kvalitet og med en æstetik, der gør, at vi har lyst til og nemt kan genbruge dem, siger Johannes Greis.

Den platform, der er kommet ud af samarbejdet, samler oplysninger om et produkt, så man eksempelvis kan se mål, hvilken træsort det er lavet af, om materialet er oliebehandlet o.s.v. Og oplysninger kan man få bare ved at scanne med sin mobil.

- Det bæredygtige i det her er jo også, at et mindre snedkerværksted med den teknologi nemt kan byde ind på at udskifte nogle få gulvbrædder, fordi der er helt specifikke oplysninger til rådighed. Man behøver altså ikke udskifte hele gulvet, siger arkitekt Johannes Greis.

Samme tanke om, hvordan en proces omkring renovering og vedligehold kan forenkles går igen i et andet projekt.

Bevare og vedligeholde 

Her har blandt andre den fynske rådgiver og direktør i Rendboe Aps Michael Rendboe spillet sammen med Xplor XR, der udvikler teknologier, der kan levere ”udvidet virkelighed”, som eksempelvis 3D modeller.

De er endnu ikke helt i mål med deres app, der med en simpel brugerflade kan scanne en bygning og via 3D-modeller vise for både bygherren og håndværksvirksomheden, hvilket omfang opgaven har.

- Vi har en eksisterende bygningsmasse, der sjældent findes i digitale optegnelser og slet ikke i 3D. Hvis vi skal bevare den og vedligeholde i stedet for at bygge helt nyt, så er det oplagt at tænke i, hvordan vi kan forenkle arbejdsprocessen, siger Michael Rendboe, der ”helt sikkert” kommer til at arbejde videre med digitale værktøjer i sin rådgivervirksomhed.