Nyt forskningssamarbejde skal styrke skoleudvikling i Danmark og Norge
Studieture til Lillehammer Kommune har udviklet sig til et forskningsprojekt om pædagogiske tiltag og deres betydning for børns læring og trivsel i både Danmark og Norge.
Studieture til Lillehammer Kommune har udviklet sig til et forskningsprojekt med deltagelse af både danske og norske kommuner, Universitetet i Innlandet i Norge og UCL.
Projektet skal undersøge sammenhænge mellem pædagogiske tiltag og deres betydning for børns læring og trivsel i både Danmark og Norge.
Forskningsprojektet ledes af ph.d. Christoffer Granhøj Borring og lektor Annemette Ravn Elkjær fra UCL samt forskningsleder og professor Thomas Nordahl fra Universitetet i Innlandet.
- Projektet giver os en unik mulighed for at sammenligne pædagogiske tiltag på tværs af landegrænser og finde de bedste løsninger for inklusion og læring, siger Christoffer Granhøj Borring.
Fokus på inklusion og skoleudvikling
Projektet undersøger hvordan inklusion og pædagogiske indsatser påvirker børns læring og trivsel i to kommuner i Danmark og tre kommuner i Norge.
Det analyserer, hvordan lærere, pædagoger og PPR arbejder med at udvikle den almene skole, så flere børn, der tidligere blev henvist til specialpædagogiske tilbud, kan inkluderes i den almene undervisning.
Projektet bygger på både kvalitative og kvantitative data, der analyseres på tværs af kommuner og lande for at identificere mønstre og forskelle.
Som en del af projektet har UCL indgået et samarbejde med Kolding og Svendborg Kommune. I disse kommuner udvikler UCL projektets empiri og dataindsamling på udvalgte skoler.
- Vi ser frem til at deltage i dette vigtige forskningsprojekt, som vi håber, vil give os værdifuld indsigt i, hvordan vi kan skabe stærke børne- og skolefællesskaber og ikke mindst styrke læring, udvikling og trivsel blandt vores børn og unge, siger Flemming Skaarup, direktør i Børne- og Uddannelsesforvaltningen, Kolding lKommune.
Projektet vil analysere følgende forskningsspørgsmål:
- Hvilke mønstre og sammenhænge er der mellem pædagogiske tiltag og læringsresultater på kommune- og skoleniveau i Norge og Danmark?
- Hvordan kan læring, trivsel og en høj grad af inklusion forklares på tværs af kommuner og skoler?
- Hvilke forskelle og ligheder er der mellem Danmark og Norge i pædagogiske tilgange til inklusion, og hvordan påvirker disse elevernes læring og trivsel?
Projektet forventes at bidrage med ny viden om, hvordan pædagogiske tiltag kan få betydning for børns læring, trivsel og inklusion i skolen.
Resultaterne vil kunne anvendes til at udvikle bedre pædagogiske strategier og praksisser i både Danmark og Norge.
- Vi er begejstrede for at kunne bidrage til denne forskning, som har potentiale til at skabe positive forandringer i skolesystemerne i både Danmark og Norge, siger Annemette Ravn Elkjær, projektleder ved UCL.
Metode og tidsplan
Projektet anvender et mixed-methods-design, der inkluderer kvantitative analyser af eksisterende data, dokumentanalyser, interviews og observationer i skoler.
Projektet løber fra nu og til juni 2026.