Når vi ikke må komme til patienten - må patienten komme til os

Corona-krise og nedlukning af samfundet betød, at en del sygeplejerskestuderende gik glip af deres første praktikophold. Men så inviterede uddannelsen tidligere patienter til konsultation hos UCL.

Dato: 20.05.2020 - Forfatter: Carsten Pico

Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle handlede hurtigt, da næsten 40 studerende fik den nedslående besked, at de ikke kunne komme i praktik.

- De studerende fik desværre afbrudt deres praktikophold pga omprioriteringer i sundhedsvæsnet i forbindelse med corona-udbruddet, siger Eva Odgaard, underviser på Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle.

- Målet med den første praktik er, at de studerende skal få et indblik i, hvad en sygeplejerske laver, og hvad det vil sige at være patient. Den del ville vi gerne give vores studerende mulighed for at opleve trods de vanskelige vilkår, siger hun.

- Så derfor lagde vi hovederne i blød og fandt 12 tidligere patienter og figuranter. De blev inddraget i undervisningen, så de studerende fik mulighed for at prøve teori af i praksis på dem, siger Eva Odgaard.

Vi har fået indblik i at skabe relation til en patient

Øv-fornemmelsen var til at få øje på blandt de studerende, da de fik beskeden om, at 3 ugers praktik og muligheden for for første gang at møde patienter alligevel ikke kunne blive til noget.

- Men jeg synes faktisk, at vi har få noget godt ud af forløbet, som de der har været i almindelig praktik ikke har fået, siger Melissa Borg Ellegaard, der læser på første semester på Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle.

- I forløbet har vi både skulle interviewe patienter og pårørende. I min gruppe havde vi en samtale med en kvinde, der har haft kræft. Vi skulle virkelig lægge hjernen i blød for at bruge teorien fra kommunikationslektionerne, så vi kunne få hende til at sætte ord på, hvad sygdommen har givet af gener, og hvordan den har påvirket hendes rolle i familien.

- Vi har haft ekstra fokus på det teoretiske, så jeg er blevet bedre til at få indblik i, hvordan jeg skaber relation til en patient, og jeg er også blevet bedre til at analysere en samtale med en patient, siger hun.

Studerende: Det var spændende at få et ansvar

En af Melissas medstuderende, Katrine Sølvberg, er enig. Især samtalerne med tidligere patienter har gjort de seneste 3 uger til en god oplevelse ovenpå skuffelsen over ikke at kunne komme i praktik.

- Min gruppe havde blandt andet en samtale med en ældre herre, der havde haft en blodprop i hjernen og været indlagt i 14 dage, siger Katrine Sølvberg.

- Det var ret spændende. Pludselig havde vi et ansvar og skulle tale på en både sygeplejeprofessionel og forståelig måde. Vi skulle prøve at få ham til at fortælle om, hvordan han havde oplevet indlæggelsen, og hvad det havde betydet for ham at miste noget af sin identitet pga blodproppen, siger hun.

- Når nu vi ikke kunne få lov at komme i praktik eller være til fysisk undervisning i Carelab på sygeplejerskeuddannelsen, så er det her det bedste forløb, vi kunne få, siger Katrine Sølvberg.

De kommende 3 år venter der Melissa og Katrine 4 praktikforløb svarende til ca. et år.