Nis måtte forlade sin drømmepraktik i Spanien i utide

Corona-udbruddet satte en stopper for et ellers spændende praktikophold i Spanien for Nis Bakfeldt Schmidt, der læser til ergoterapeut hos UCL.

Dato: 06.04.2020 - Forfatter: Carsten Pico

Drømmen var gået i opfyldelse, da Nis Bakfeldt Schmidt fik et praktikophold på Montebello på den spanske sydkyst.

Montebello er et område, der ved første øjekast kan ligne et ferieresort. Men det er det langt fra for de omkring 100 danske patienter, som normalt er der 3 uger hver.

- Der er meget fokus på fysisk genoptræning. Patienterne er der til et 3 ugers intensivt forløb. De har op til 4 timers træning om dagen. Måltiderne og alle de praktiske ting er fastlagte, siger ergoterapeutstuderende Nis Bakfeldt Schmidt.

- Alle ydre omstændigheder, der kan modarbejde et godt rehabilitereringsforløb, er fjernet. Det betyder, at patienterne kommer med et drive, som de måske ikke altid har i Danmark, hvor de har meget andet end selve genoptræningen at se til.

- Det fedt for personalet at være med i så intensive forløb, hvor man følger patienterne hver dag over længere tid, siger han.

Praktikken gav erfaring med at styrke livskvaliteten

Praktikopholdet i Spanien skulle have varet 6 uger. Men det blev afsluttet halvvejs, da coronaudbruddet for alvor også begyndte at ramme Spanien. Inden da nåede Nis dog at få en masse god erfaring.

- Meget af træningen foregår som holdtræning, som fysioterapeuter hovedsageligt står for, siger Nis Bakfeldt Schmidt.

- Jeg var tilknyttet en ergoterapeut. Vi arbejdede mere en til en med patienterne. Vi havde rigtig meget fokus på håndterapi blandt patienter med gigt, parkionson og senhjerneskader.

- Det var fedt at have dem over et længere forløb. Til at starte med synes patienterne typisk ikke, de har udfordringer i hverdagen med deres hænder. Men ved at træne med dem og have daglig dialog, fandt mange af dem ud af, at de ikke kunne helt almindelige dagligdagsting, som fx at drikke af en kop uden at bruge to hænger eller praktiske ting i forbindelse med madlavning.

- Vi lavede forskellige øvelser og aktiviteter med dem, så de kunne få mere styrke i hænderne og blive bevidste om, hvordan de ved at styrke hænderne igen kan gøre hverdagsting og dermed også få en styrket livskvalitet.

Nis har været med til at udvikle Montebellos tilbud

Efter 3 uger i Spanien lukkede Montebello ned for patienter. Restriktionerne fra de spanske myndigheder blev mere og mere skrappe pga coronakrisen. Faktisk skrappere, end det vi har oplevet i Danmark.

- Der blev lavet udgangsforbud. Man måtte kun gå udenfor sin dør, hvis man havde udprintet et dokument med en tilladelse. En af mine kolleger glemte sådan et dokument, da han skulle tanke sin bil. Det kostede ham en bøde på 600 Euro, da han blev stoppet af politiet.

Selvom Nis Bakfeldt Schmidt måtte afbryde praktikken før tid, har han alligevel fået meget ud af at være af sted.

- Jeg har fået lov at fortsætte praktikken hjemme fra Danmark. I de seneste par uger har jeg sammen med Montebellos ergoterapeut udviklet på, hvordan man kan styrke den ergoterapeutiske behandling på Montebello.

- Hvis det bliver muligt, har jeg aftalt, at jeg må komme derned i min sommerferie, siger Nis Bakfeldt Schmidt.