Store ambitioner og drømme for ny filmuddannelse

I takt med at den danske film- og TV-serieindustri stormer derud af, mærker branchen et stigende behov for at få uddannet endnu flere skarpe hoveder, der kan besætte ’rollerne’ som lineproducere, produktionsledere og produktionsassistenter.

UCL tager - sammen med branchen - det første skridt mod en ny uddannelse inden for særligt film- og tv-serieproduktion.

Dato: 03.03.2022 - Forfatter: Nadia Arp

Spillefilmen ”Rose” er lige nu biografaktuel lige som andre store produktioner som ”Margrete den Første”. Og på streamningtjenesterne dukker danske produktioner op, som fx og Netflix-serien ”Kastanjemanden.

Ja, mange af os kan efterhånden nævne en hel del velproducerede danske film- og TV-serieproduktioner. For film og TV-serieproduktionen boomer i Danmark. Det kan for alvor mærkes på produktionssiden, hvor der er blevet mangel på netop de folk, der er med til at drive produktionerne.

Behov, ambitioner og drømme

UCL havde tirsdag den 1. marts inviteret aktører fra såvel film- og tv-serie produktion, Den Danske Filmskole, talentmiljøer med flere inden for til et udviklingsseminar om hvilke behov en kommende filmuddannelse skal imødekomme.

- Der, hvor jeg står og i de produktioner, jeg har i gang, er der massere af behov (…) Vi har simpelthen svært ved at få folk nok, og dem vi får har ikke så meget erfaring. Så vi har brug for nogen, som er stærke lineproducere, produktionsledere, produktionsassistenter og alt der imellem, siger Stine Meldgaard, producer hos SAM Productions.

På dagen hvor branche- og uddannelsesfolk var samlet på UCL blev behov, ambitiøse potentialer og drømme for en kommende filmuddannelse drøftet, ligesom der blev tegnet nogle indledende konturer for uddannelsen.

Afgørende at uddannelsen er funderet i branchen

Alle deltagere ved mødet tirsdag var enige i, at for at en uddannelse indenfor film- og tv-serieproduktion skal blive en realitet og et egentligt svar på den udfordring produktionsselskaberne står i, så skal branchen involveres og tage med-ansvar for at uddanne talenter og ildsjæle.

- Det, at vi kan få branchen til at stille sig til rådighed for at designe og udvikle, men også at gennemføre den her uddannelse, er helt afgørende for, at det her bliver en succes i den sidste ende, siger Jens Mejer, Retor på UCL.

- For at få en ambitiøs uddannelse op at stå, er det vigtigt, at den er funderet i branchen og i de professionelle behov, der er, også i uddannelsesinstitutionerne. Så, vi kan sige at, praktik og teori skal gå hånd-i-hånd, og der skal være en symbiose imellem de to ting, siger Daniel Svarts, direktør hos STV.

Konklusionen på dagen er, at der nu inviteres til en workshop, hvor der skal arbejdes endnu mere i dybden med, hvordan en kommende filmuddannelse skal designes og se ud. Her vil en række af branchens egne folk med masser af erfaring inden for forskellige produktionsled og funktioner deltage.

Hør mere om branchens tanker om en kommende filmuddannelsen i videoen.