Blodsukkereksperiment som brobygningsaktivitet

Forløbet henvender sig til elever på gymnasiale uddannelser med særlig interesse for sundhedsfaglige videregående uddannelser. Fagmæssigt dækker aktiviteten over fag som biologi, kemi, bioteknologi og idræt.

Beskrivelse

Dette faglige oplæg er opbygget som et natur- og sundhedsfagligt eksperiment, hvor der måles blodsukker under forskellige interventioner.

Det er eleverne selv, der deltager som forsøgspersoner og de vil blive inddelt i mindre grupper. Interventionerne kan tilpasses gymnasiets behov og interesser.

Eksempler på interventioner kan være kostens betydning på blodsukkerrespons, fx en sammenligning af højtforarbejdet fødevarer som energidrik, hvidt brød eller lignende overfor mere minimalt forarbejdet fødevarer som grøntsager, fuldkorn og lignende. Herudover kan der også undersøges effekten af motion/fysisk aktivitet på blodsukker, stress- og kuldeeksponering.

Undervejs i eksperimentet vil eleverne blive stillet overfor faglige refleksioner knyttet til natur- eller sundhedsfaglige fag. Indledningsvist vil der være en kort præsentation af UCL Sygeplejerskeuddannelsen med fokus på campus Svendborg.

Omfang og kapacitet

4 timer (morgen/formiddag).

Hold op til 60 elever kan deltage. Vær opmærksom på at det heraf typisk kun vil være en mindre andel (op til ca. 15-30 elever) der kan være aktive forsøgspersoner og få målt blodsukker på grund af praktiske og økonomiske forhold. Antallet af aktive forsøgspersoner afhænger i høj grad af tilgængelige blodsukkermålere (testmålere, engangsprikkere og målestrimler). De resterende elever vil få andre roller (testleder, dataansvarlig mv.).

Placering

Blodsukkereksperimentet kan både udføres på gymnasiet eller på UCL Sygeplejerskeuddannelsen Svendborg. Hvis det udføres på UCL kan der arrangeres rundvisning i tillæg til eksperimentet.

Forudsætninger

Gymnasiet betaler for omkostninger til blodsukkerudstyr og eventuelt omkostninger til forsøgsmad (kontakt os for uddybende informationer).
Det er yderligere en fordel, hvis klassens faglærer deltager.

OBS: De elever der skal være aktive forsøgspersoner skal møde fastende ind om morgenen til eksperimentet.

Det vil sige, at de må spise indtil de går i seng, men om morgenen må de ikke spise morgenmad (ej heller mælk/sukker i kaffe og undlad fx tyggegummi). Det er OK at drikke almindelig vand eller kaffe/te uden mælk/sukker.

Kontakt

Find kontaktperson nedenfor.

Kontaktperson

Andreas Boesgaard Kragh Brobygningskoordinator