Tre gode råd: Sådan styrker du børnefællesskaber i skole og fritid

Hvordan kan vi skabe inkluderende fællesskaber, hvor alle børn oplever trivsel og samhørighed? Helle Rabøl Hansen, som forsker i skoleform og trivsel, har i mange år beskæftiget sig med børns sociale arenaer og deres betydning for udvikling og læring. Her deler hun tre gode råd til, hvordan vi i fritidspædagogikken kan styrke børnefællesskaber.

Dato: 12.05.2025 - Forfatter: Anne-Kathrine Brorsen Michelsen 

1. Se skole og fritid som en helhed

Helle Rabøl Hansen anbefaler et tættere samarbejde mellem skolen og fritidspædagogikken, så der skabes en rød tråd i børnenes hverdag. En konkret løsning kan være at sikre, at pædagoger er repræsenteret i skolebestyrelser, for at understøtte en bredere pædagogisk tilgang.

2. Skab fællesskaber gennem aktiviteter

Ifølge Helle Rabøl Hansen opstår mistrivsel og mobning ofte, når børn ikke oplever en fælles identitet i deres klasse eller fritidstilbud. "Det er ikke nok at have aktiviteter – de skal designes, så de samler børnene," siger hun. En god strategi er at lægge vægt på samarbejdende og inkluderende aktiviteter, hvor børnene oplever, at de bidrager og bliver set.

Giv børn en stemme

"Når børn føler sig inddraget i beslutninger, skaber det ejerskab og følelse af tilhørsforhold," på peger Helle Rabøl Hansen. Det kan være så simpelt som at lade dem have indflydelse på emner i undervisningen, valg af aktiviteter eller hvordan de vil arbejde med bestemte opgaver. Ved at inddrage børn aktivt i skoledagen og fritiden reduceres risikoen for eksklusion og mistrivsel.

Skolefritidskonferencen den 10. september 2025 kan du høre Helle Rabøl Hansen uddybe sine pointer og dele endnu flere konkrete råd til, hvordan fritidspædagogikken kan styrke børnefællesskaber i deres daglige praksis.

Faktaboks: Helle Rabøl Hansen

  • Jurist og forsker i skoleform og trivsel

  • Har en ph.d. i pædagogisk psykologi

  • Har forsket i mobning og børns fællesskaber

  • Har arbejdet som lektor ved Grønlands Universitet

  • Holder oplæg på Skolefritidskonferencen om fællesskabets betydning for børn