Fra idé til virkelighed: Barndomsvenner skaber succesfuld solcellevirksomhed

Barndomsvennerne Thomas og Tobias har altid haft en fælles drøm om at skabe noget stort sammen. Med Thomas baggrund inden for markedsføring og Tobias ekspertise inden for tømrerfaget har de kombineret deres styrker og skabt en succesfuld virksomhed, der installerer solcelleanlæg til både private og offentlige virksomheder i hele landet.

Fra barndomsvenner til forretningspartnere

Thomas Toft og Tobias Stanek Petersen har været venner siden børnehaven. Selvom de endte på hver sin årgang i skolen, har de to altid været uadskillelige.

Efter skolen uddannede Tobias sig til tømrer og trivedes med at arbejde med sine hænder, mens Thomas forsøgte sig med en række forskellige jobs, inden han fandt sin vej som sælger.

Det var dog først for fem år siden, hvor de begge endte hos solcellefirmaet KlimaEnergi, at ideen om at starte deres egen virksomhed for alvor tog form.
Efter at have tilbragt utallige timer sammen på landevejen som fast makkerpar i KlimaEnergi, indså de, at de virkelig ønskede at skabe noget sammen.

- Vi begyndte at sige til os selv: ”kan vi gøre det her bedre? Ja, hvorfor egentlig ikke?”, fortæller Thomas.

Det var ikke let at starte en virksomhed fra bunden, men Thomas og Tobias var fast besluttet på at få det til at lykkes. Med hjælp fra deres gode kontakter i KlimaEnergi fik de greb om, hvad det ville kræve at starte deres egen virksomhed.

Drømmen om at blive selvstændig fik Thomas til at søge ind på uddannelsen til markedsføringsøkonom med det formål at få de nødvendige værktøjer inden for kommunikation, markedsføring og salg, som det kræver for at kunne starte sin egen virksomhed.

Efter at par måneders forberedelse og planlægning startede de virksomheden Solcelle Energi ApS i sommeren 2022.

Bæredygtighed i fokus

I deres virksomhed Solcelle Energi ApS sælger Thomas og Tobias solcelleanlæg, der er gavnlige for både miljøet og samfundet. Selvom det kræver en del arbejde, motiverer det dem at gå efter at være så miljøvenlige som muligt.

- Det betyder meget for os, at det er en positiv vare, vi sælger. Det er et produkt alle får gavn af og som bidrager til samfundet.

- Vi er også stolte af, at vi har en Co2-venlig hjemmeside, og at vi køber arbejdstøj ved et Co2-venligt firma. Vi prøver virkelig at tænke det ind alle steder, fortæller Tobias.

- Det har også ført til, at vi har fået travlt. I starten fik vi ingen leads, men pludselig trillede det ind med nye kunder, supplerer Thomas.

Den stigende travlhed kombineret med vennernes store engagement og gåpåmod har banet vej for et klart mål for 2023.

- Vi har en helt klar ambition for 2023 om at omsætte for 13 mio. kr. Det er ingen hemmelighed, fortæller Thomas.

Fortsætter det, som det gør nu, bliver det heller ikke noget problem, for Solcelle Energi ApS sælger ikke kun til private kunder, men også til store erhverv. Lige nu drives virksomheden fra Tobias’ hus på Nordfyn, men i takt med den øgede omsætning er det planen, at virksomheden skal rykke til nogle andre lokaler.

Klar arbejdsfordeling

Et godt samarbejde er nøglen til succes i en virksomhed. Med mere end 25 års venskab i rygsækken kender Thomas og Tobias hinandens styrker og svagheder rigtig godt.

Derfor har de lavet en klar rollefordeling, hvor Tobias har ansvaret for indkøb og tømreropgaver, mens Thomas tager sig af salgsdelen og kommunikationen med kunderne.

- Vi er meget forskellige, og vi er heller ikke altid enige om tingene. Vi kan også godt blive irriteret på hinanden, men i sidste ende bliver vi altid enige. Vi stoler på hinanden og supplerer hinanden rigtig godt, forklarer Thomas og Tobias.

Thomas og Tobias ejer hver 25 procent af virksomheden. Den anden halvdel ejes af deres tidligere kollega fra KlimaEnergi Casper, der arbejder som sælger i virksomheden, og hans søster Christina, der tager sig af administration og økonomi.

Balancerer uddannelse og arbejde

Mens Tobias i flere år har været færdiguddannet tømrer, startede Thomas først med at læse til markedsføringsøkonom, da idéerne til at skabe deres eget begyndte at spire.

Det er ikke altid nemt at balancere både uddannelse og virksomhed, men Thomas formår at få det hele til at gå op i en højere enhed, for han ved, at uddannelsen giver ham kompetencer, han kan bruge sit arbejde.

- Jeg vidste jo godt, at min uddannelse kræver, at jeg lægger timer i det. Så jeg sagde til mig selv, at jeg var nødt til at følge med i undervisningen og så arbejde, når jeg kom hjem, fortæller Thomas.

- Jeg fandt også nogle rigtig gode studiekammerater, der havde samme energi som mig, og som også virkelig ville uddannelsen, fortsætter han.

Uddannelsen til markedsføringsøkonom har også bidraget til, at Thomas kunne udvikle og styrke sin virksomhed. Han har bl.a. været i praktik i sin egen virksomhed og planlægger ligeledes at skrive sin kommende hovedopgave om Solcelle Energi ApS.

- På uddannelsen har jeg lært alle grundreglerne for at drive virksomhed. Det er en bred uddannelse, der lægger op til, at man selv kan gå i dybden med sine interesser. Fx ved at man tager en top up-uddannelse efterfølgende.

Gode råd til at starte egen virksomhed under studiet

For Thomas har det været det helt rigtige at springe ud som selvstændig under sin uddannelse. Hvis man spørger ham om råd til andre, der overvejer at gøre det samme, er han slet ikke i tvivl:

- Hvis du virkelig gerne vil det, så spring ud i det. De fleste er bange for at fejle, men man skal tage chancen og tænke på, hvor meget man kommer til at lære. Man vil altid blive dygtigere uanset, hvordan det går.

- Derudover skal man lægge hårdt arbejde i det og planlægge sin tid. Systemer og processer er vigtigt, men vigtigst er, at man ikke er bange for at fejle, afslutter han.

Læs mere om markedsføringsøkonomuddannelsen