Jørgen designer automationsløsninger til virksomheder i hele verden

Efter 6 år som elektriker tog Jørgen springet og startede på automationsteknologuddannelsen. I dag er han i gang med sidste semester på den 2-årige uddannelse, som tilbringes i praktik hos virksomheden Tricon Techsoft.

”Man skal have tingene i hænderne for rigtigt at forstå dem”

Selv om Jørgen Hedensted Hansen er vant til, at der ikke er langt fra teori til praksis i dagligdagen på automationsteknologuddannelsen på Fredericia Maskinmesterskole, så er han alligevel positivt overrasket over, hvor hurtigt han har fået fingrene ned i maskinrummet på de opgaver, han er blevet kastet ud i, kun få uger inde i sit praktikforløb.

- Jeg havde ikke forventet, at jeg ville få så stor indsigt i de forskellige opgaver, så hurtigt. Men hvis man viser initiativ og ansvar, så er der ikke noget loft for, hvad man kan lære. Jeg har baggrund som elektriker og jeg ved, at man skal have tingene i hænderne for rigtigt at forstå dem. Og det får man virkelig muligheden for i sådan et praktikforløb.

Gode erfaringer med automationsteknologer

Han bakkes op af Mogens Holte Nielsen, der er Technical Director hos Tricon Techsoft, og som har gode erfaringer med praktikanter som Jørgen, der kommer fra erhvervsakademiuddannelser, hvor de studerende er vant til at prøve deres teori af i praksis.

- Vores erfaring viser, at de studerende fra erhvervsakademierne er gode til at bruge det, de har lært, når de kommer ud i virksomheden. Vi starter ofte et praktikforløb med at finde ud af hvilke opgaver de studerende brænder mest for. Nogle vil gerne sidde med pseudo-projekter og andre vil gerne ind i forskellige kundeprojekter. Men fælles for alle er, at de bidrager med viden fra deres uddannelse, kommer med god energi og måske en ny måde at se tingene på. I en virksomhed som vores, hvor teknologien er i fokus, er alle input vigtige, også dem som kommer fra de studerende. Dette er med til at drive udviklingen fremad, fortæller Mogens.

Praktikforløb bliver ofte til fast job

Inden for automationsbranchen er der godt gang i væksten og med kunder fra hele verden, der efterspørger den ekspertise i IT- og automationsløsninger, som virksomheder som Tricon Techsoft leverer, er en af de største udfordringer for branchen at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Praktikforløb er derfor en god investering for virksomheden, der ofte giver afkast i nye medarbejdere.

- Vi har sat arbejdet med praktikforløb på skinner, og der starter en ny studerende i praktik hvert halve år. Flere af dem, der har været i praktik fra bl.a. automationsteknologuddannelsen, er blevet fastansatte hos os efterfølgende”, fortæller Mogens Nielsen.

For de studerende giver praktikperioden nogle måneder til at prøve deres viden af ude i virkeligheden og lære en potentiel arbejdsgiver at kende. Derudover lærer de nogle af de ting, som ikke står i bøgerne.

- Som automationsteknolog har vi snuset til mange forskellige områder, men i praktikken lærer vi fx hvordan man kører et helt projekt igennem. Det er jo ikke det hele, der handler om programmering, det er også vigtigt at kunne samarbejde med kunderne og sammen finde frem til de rette specifikationer, fortæller Jørgen.

Automationsteknologer kan noget særligt

Spørger man Tricon Techsoft, så er der ingen tvivl om, der er stor efterspørgsel på de færdiguddannede automationsteknologer, fordi de kan noget særligt.

- Sammenlignet med eksempelvis ingeniører, så er automationsteknologerne mere målrettet denne branche, bla. fordi de studerende gennem deres uddannelse har meget fokus på programmering og får berøring med en del forskellige teknologier.

Det er Jørgen enig i.

- Jeg kan gå ind i en hvilken som helst automationsvirksomhed og gøre en forskel. Som færdiguddannet automationsteknolog kommer man ud med en bred viden, og kan derefter specialisere sig, som man har lyst, lyder konklusionen.