Palæstina-tur har gjort mig til en stærkere sygeplejerske

Som sygeplejerske er det vigtigt, at du har forståelse for andre kulturer. Det har min 4 ugers studietur til Palæstina givet mig, siger sygeplejerskestuderende Elona Lykke Kjær.

- Jeg har besøgt en flygtningelejr med over 5000 mennesker, Jeriko - en af verdens ældste byer - og Mount of Temptation, hvor Jesus efter sigende blev fristet af djævlen. Jeg har badet i Det Døde Hav, hvor saltindholdet er så højt, at man kan flyde i vandet, siger Elona Lykke Kjær.

- Og så har jeg først fremmest oplevet en kultur og et sundhedsvæsen, der er meget forskellig fra det, vi kender i Danmark, siger hun.

I 4 uger var hun med 9 andre UCL-studerende på studietur til Palæstina, der er et af de seneste årtiers mest konfliktfyldte områder i verden.

- I Danmark vokser vi op med, at vi er frie og kan gøre, hvad vi vil. Så det har virkelig været spændende at opleve, hvordan det påvirker et folkefærd at være besat, og hvordan et sundhedsvæsen fungerer, når det ligger i et område, der er besat af et andet land, siger Elona, der læser på 7. semester.

Konflikten i Palæstina præger hospitalerne

Besøg på flere hospitaler i de besatte områder, var noget af det den 4 uger lange studietur bød på. Elona og hendes medstuderende besøgte både et offentligt, et privat og et NGO-hospital.

- Der var stor forskel på de 3 hospitaler. Det offentlige hospital var desværre ikke et sted, jeg ville have lyst til at blive indlagt på grund af kvaliteten, den høje dødelighed og dårlig hygiejne, siger Elona.

- Under rundvisningerne på hospitalerne hørte vi også om de problematikker, der kan være på grund konflikten mellem Palæstina og Israel. Bl.a. kommer vacciner langvejs fra med skib og skal igennem Israel. Vi fik fortalt, at der har været episoder, hvor Israel tilbageholder skibe med vacciner i flere måneder.

- Vi fik også at vide, at der ofte er problemer med overflytning af patienter. Der er checkpoints mellem de palæstinensiske områder og Israel. Ofte er der lange køer ved checkpoints, eller de er helt lukkede, og når de er det, er det heller ikke tilladt for ambulancer at køre igennem.

Elona har fået styrket forståelsen for andre kulturer

Elona var af sted med 9 andre studerende fra 3 af UCL’s sundhedsuddannelser. De havde alle valgt valgfaget ”Sundhed i globalt perspektiv”.

Efter en uges intro i Danmark, gik den 4 uger lange studietur til Palæstina.

- Vi har oplevet alt fra fantastisk smuk natur og spændende historie, der har været med til at forme den verden vi lever i i dag, til flygtningelejren Aida Camp, der er det sted i verden, hvor der bliver brugt mest tåregas, siger Elona.

- Som sygeplejerskestuderende har det været interessant at se et andet sundhedsvæsen. For man kan hurtigt få skyklapper på i Danmark og blive lidt snæversynet omkring, hvordan sundhedsvæsenet er i andre lande.

- Derudover har studieturen også givet mig mere forståelse for andre kulturer. Det er også vigtigt at have som sygeplejerske. Så hvis du overvejer et udlandsophold, kan jeg virkelig anbefale at opleve så meget af kulturen og seværdigheder som muligt ud over de faglige input, sådan en tur giver, siger Elona.