Her finder du bred inspiration til din undervisning i børnehaveklassen. Du bliver guidet i valg af læremidler, vejledning, netværk, aktuelle kurser og konferencer, samt informeret om, hvordan CFU kan hjælpe dig i daglige undervisning.
CFU’s pædagogiske konsulenter har alle viden om nyeste læremidler, faghæfter, undersøgelser og forskningsresultater, samt mange års praksiserfaring fra grundskolen. I vores daglige arbejde lægger vi stor vægt på altid at være tæt på den nyeste udvikling inden for fag og almen/didaktiske områder, så vi kan give dig den rette hjælpe og vejledning.
Vi kan tilbyde:
Vejledning er gratis på CFU's afdelinger, men vi kommer også gerne ud på skolen både med vejledning og skræddersyede kurser. Skriv til os, så laver vi en aftale.
Se aktuelle nyheder på vores nye Facebook-side for børnehaveklassen:
‘UCL - Børnehaveklassen i skolen’ - https://www.facebook.com/boernehaveklassen
CFU har to samlinger af læremidler:
Informationssamlingen: Læremidlerne i Informationssamlingen kan lånes til egen information, orientering og inspiration.Det kan være til planlægning af din undervisning, eller hvis I team står over for indkøb af nye titler, lærebogssystemer m.m. Læremidlerne bestiller du direkte på www.mitcfu.dk, hvorefter de leveres på din skole, eller du kan besøge os på matriklerne i Vejle og Odense og tage læremidler med hjem til gennemsyn.
Udlånssamlingen: Læremidlerne i Udlånssamlingen kan lånes og bruges direkte i undervisningen - sammen med eleverne. Du finder både trykte, digitale og konkrete læremidler, og flere af læremidlerne er beriget med pædagogiske noter, vejledninger og overlays. Samlingen indeholder sprogkufferter, læsekasser med lydrette læsebøger, bøger i klassesæt, e-bøger, TV og Film. Find inspiration til din undervisning i børnehaveklassen i CFU’s huskesedler:
Materialesæt: http://mitCFU.dk/lnky8cb
Film: http://mitCFU.dk/lnky8cr
Du kan som underviser også være medbestemmende i forhold til, hvilke læremidler og materialer vores udlånssamling skal bestå af. Følg linket og giv dit ønske videre:https://www.ucl.dk/cfu/laeremidler/materialeoensker
Materialeudvalget, som består af eksterne samarbejdspartnere og interne fagkonsulenter afholder to årlige møder, hvor didaktiske og faglige drøftelser danner grundlag for valg af læremidler i CFU’s Udlånssamling.
E-bøger: http://mitCFU.dk/lnky8cj
Børnehaveklassen er et forberedende år, hvor barnet skal lære, hvad det vil sige at gå i skole. Aktiviteterne i børnehaveklassen lægger vægt på, at barnet skal opleve skolen som en tryg og stabil ramme for faglig, social læring og udvikling. Undervisningen i børnehaveklassen er tilrettelagt, så eleverne opnår kompetencer inden for seks kompetenceområder og tre obligatoriske emner. Kompetenceområderne er:
De obligatoriske emner er:
Læs mere på UVM’s hjemmeside: https://www.uvm.dk/folkeskolen/fag-timetal-og-overgange/skolestart-og-boernehaveklassen/boernehaveklassen
Vi hjælper dig gerne med at finde frem til ønskede læremidler og anden inspiration til arbejdet med børnehaveklassens læseplan og kompetenceområder. Kontakt os, send en mail, se vores Facebook-side eller søg yderligere inspiration under fanebladet Links til inspiration
Læseplanen beskriver grundlaget for undervisning i faget. Det gør den særligt ved at fortolke forholdet mellem skolens formål, lovens centrale bestemmelser om undervisningens tilrettelæggelse og bestemmelser for faget i Fælles Mål.
Læs mere på EMU’s hjemmeside under Børnehaveklassen: https://emu.dk/grundskole/bornehaveklasse/laeseplan-og-vejledning
Vi hjælper dig gerne med at finde frem til ønskede læremidler og anden inspiration til arbejdet med danskfagets kompetenceområder. Kontakt os, send en mail, se vores Facebook-side eller søg yderligere inspiration under fanebladet Links til inspiration
Der er flere muligheder for at følge de nyheder, som CFU’s konsulenter løbende sender ud via Facebook.
Særligt for børnehaveklassen: https://www.facebook.com/boernehaveklassen
Særligt for dansk: https://www.facebook.com/cfuucldansk/
Den officielle CFU-Facebookside: https://www.facebook.com/cfuucl
Netværk for børnehaveklasseledere, lærere og pædagoger, der underviser i børnehaveklassen. Formålet med netværket er at etablere erfaringsudveksling og idégenering blandt deltagerne, samt at give en opdatering på nyeste viden og forskning indenfor området. Ydermere skabes der et overblik over nyeste læremidler og kursustilbud.
Hver netværksgang består af:
Møderne holdes i henholdsvis Vejle og Odense som eftermiddagsmøder fra kl. 13:00-16:00 og opslås i UCL’s kursuskatalog og kan findes i kursusportalen her på hjemmesiden.
Søg på ‘Netværk for børnehaveklasseledere’
CFU’s pædagogiske konsulenter er altid interesserede i at gå i dialog med jer om at tilrettelægge kurser og målrette kompetenceudviklingsforløb, så de imødekommer jeres lokale ønsker og behov.
Vi har eksempelvis gode erfaringer med samarbejde om udvikling af skræddersyede forløb til enkeltskoler og kommuner om:
Kontakt konsulenten for området, hvis du er interesseret i at undersøge mulighederne for at få lavet et skræddersyet forløb til jer.
De pædagogiske konsulenter arrangerer gratis forberedelsesdage, inspirationsdage, cafémøder og afholder kurser og konferencer inden for fag og pædagogiske temaer f.eks. Børnehaveklassekonferencen. Hold øje med næste arrangement på vores hjemmeside eller i vores kursuskatalog her.
Her finder du en række links inden for børnehaveklassens emner og kompetenceområder:
Risiko for udvikling af ordblindhed
Nationalt Videncenter for Læsning
Matematik i børnehaveklassen v. Pind & Bjerre
Tips til matematik og bevægelse
Matematikksenteret (Trinn 1 svarer til 0)
http://regnemester.cdu.no/index.html (nogle af de første vil lægge sig op af strategier, som er fine sidst i 0. klasse, fx dobling hvis man tager det nemmeste niveau, tell fra det største tallet (igen på nemmeste niveau), tiervenner osv.
Grubletegninger - se her.
Beats v. bl.a. Marianne Iben Hansen
Ældre rim og remser + meget andet
Kroppen i skolen - Dansk Skoleidræt: https://skoleidraet.dk/aktiviteter/aktivitetstyper/idraetsfaget/teori-og-materialer/kroppen-i-skolen/indskolingen/
Skoleglæde: https://xn--skoleglde-m3a.nu/
Sund mad: https://www.skolemaelk.dk/dit-skolebarn/sund-mad-til-dit-skolebarn/tre-gode-grundprincipper/
EMU: https://emu.dk/grundskole/bornehaveklasse/krop-og-bevaegelse
Red Barnet: https://redbarnet.dk/skole/mobning/min-skole-min-ven-indskoling/undervisningsvejledning-til-indskoling/
DCUM - værktøjer og inspiration: https://dcum.dk/grundskole/vaerktoejer-og-inspiration
Sikker Trafik: https://www.sikkertrafik.dk/boern-unge/skole/0-3-klasse
Inspiration fra Hedensted Kommune: https://uu.hedensted.dk/for-laerere/uddannelse-og-job/undervisningsmaterialer-til-uddannelse-og-job/maanedens-job-(0-kl)
dr.dk: https://www.dr.dk/skole/seksualundervisning/krop
Sex og Samfund: https://www.underviserportal.dk/grundskole/materialer/indskoling
Sex og samfund – kroppen: https://www.underviserportal.dk/grundskole/materialer/forloeb/135-krop
Links til alle fag og områder: https://www.xn--brnehaveklasseleder-v7b.dk/
Overgange: https://emu.dk/grundskole/bornehaveklasse/overgange
Artikler og podcast om pædagogiske emner: https://www.blivklog.dk/
Hjælp til at finde den rette app til opgaven: appstilopgaven.dk
Værktøj til årsplanlægning plandisc.dk
Undervisningsforløb fra Danmarks Radio: https://www.dr.dk/skole/dansk
Børnehaveklasselederforeningen: https://www.boernehaveklasseforeningen.dk/
Dansklærerforeningen: https://dansklf.dk/
Landsforeningen af læsepædagoger: https://www.laesepaed.dk/