Webinar: Hvad er folkedrab? Og Eksjugoslavien

Kursus

Webinaret har et todelt fokus:

Hvad er folkedrab?
Det 20. århundrede bliver kaldt ’folkedrabets århundrede’, og i perioden blev millioner af mennesker myrdet på grund af idéen om, at de ikke tilhørte fællesskabet. Eksemplerne tæller blandt andre det armenske folkedrab, Holocaust, folkedrabene i Cambodja, Rwanda og Bosnien. Også i dag finder etnisk udrensning og folkedrab sted rundt om i verden. Det 21. århundrede blev indledt med folkedrabet i Darfur, og aktuelt diskuteres det, om overgrebene mod yazidierne i Irak og rohingaerne i Myanmar har karakter af folkedrab. Dette oplæg tager fat i folkedrabskonventionen og en række af de grundlæggende spørgsmål, der kan rejse sig i undervisningen: Hvad er folkedrab og hvordan går en befolkning fra sameksistens til udryddelse?

Solvej Berlau er lektor i historie og samfundsfag på Slagelse Gymnasium. Hun er medforfatter til undervisningsbogen ”Vejen til folkedrab” (Columbus 2023)

Krig og folkedrab i Bosnien-Herzegovina og Srebrenica
Krigen i Bosnien-Herzegovina 1992-1995 og folkedrabet i Srebrenica er tæt på os, både i tid og
geografisk. Dette oplæg giver et bud på, hvordan vi kan forsøge at forklare forudsætningerne for krigen og folkedrabet. Hvilke aktører og processer var centrale for krigen, og hvordan fungerede de som kontekst for folkedrabet? Og hvilke kilder har vi til at forsøge at forstå, hvad der skete i Bosnien-Herzegovina og i Srebrenica?

Tea Sindbæk Andersen er lektor i Østeuropastudier på Københavns Universitet og arbejder især med Jugoslaviens nyeste historie, historiebrug og kulturel og kollektiv erindring

Obs:
Webinaret vil blive optaget.
Du er velkommen til at deltage i webinaret via Zoom-linket under kursusbeskrivelsen.

Er ikke aktivt pt.!

Datoer og tilmeld

Webinaret er GRATIS

Datoer og tilmeld

Forløb