FIIBL får 1,2 mill. kr. til at udvikle idrætsundervisning

Forskningscentret FIIBL, som UCL er en del af, har fået 1,2 mill. kr. af Undervisningsministeriet til at udvikle løsninger til, hvordan idrætsundervisning i skolen kan imødekomme børn med handicap.

Dato: 08.02.2019

Mange idrætslærere har svært ved at skabe inkluderende idrætsundervisning for elever med fysiske og psykiske handicap.

Det skal et nyt projekt med UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole og Syddansk Universitet i front gøre noget ved. Forskningscentret FIIBL, der er et samarbejde mellem UCL og SDU, har fået 1,2 mill. kr. til projektet.

- En af udfordringer i dag er, at idrætslærerne har svært ved at tilpasse og differentiere aktiviteter, så alle kan være med, siger Søren Smedegaard, centerkoordinator i FIIBL.

- En konsekvens bliver, at elever med fysiske og psykiske handicap ofte ekskluderes fra idrætsundervisningen. Dermed går de glip af et vigtigt fællesskab, siger centerkoordinatoren.

Projekt skal sikre inklusion af alle elever

Idrætslærerne peger bl.a. på, at de mangler både teoretiske og praktiske kompetencer for at kunne sikre alle elevers deltagelse i idrætsundervisningen.

Det er netop denne udfordring, FIIBL og en række partnere tager fat på det næste halve år, hvor projektet kører.

- Vi vil sætte fokus på, hvordan idrætslærere kan tilrettelægge og organisere inkluderende idrætsundervisning, der imødekommer elever med handicap, siger Søren Smedegaard.

- De 1,2 millioner kroner skal bruges til at udvikle en række konkrete didaktiske og specialpædagogiske løsninger og værktøjer. Det skal være med til at understøtte og kvalificere den allerede eksisterende praksis, siger han.

Idrætslærerne får nye værktøjer i næste skoleår

FIIBL’s projekt, der har fået navnet ”Tilpasset Idræt og Bevægelse i Skolen”, løber frem til august 2019.

Alle materialer og værktøjer, der udgår fra projektet, vil være klar til alle idrætslærere næste skoleår.

Materialerne og vejledninger bliver udviklet i et samarbejde med Handicapidrættens Videnscenter, Parasport Danmark, UC Nordjylland, KOSMOS/UCSYD, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Institut for Idræt og Biomekanik på SDU samt en række idrætslærere og skoler.

Kontakt FIIBL

Forsknings- og Innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring (FIIBL) er et samarbejde mellem UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole og Syddansk Universitet.

Centrets primære formål er at producere og anvendeliggøre ny, praksisnær viden om idræt, bevægelse og læring i samspil med og til gavn for det omgivende samfund. Se mere på www.fiibl.dk.

Kontakt centerkoordinatoren for mere info:

Søren Smedegaard
Centerkoordinator i FIIBL
sosm@ucl.dk, 28 66 88 84