Vejle kan nu uddanne flere sygeplejersker

Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle må de kommende 2 år optage næsten 20 procent flere studerende. Det er et resultat af rekrutteringsudfordringerne hos sundhedsvæsnet. 

Dato: 21.08.2018 - Forfatter: Carsten Pico

Ledighed tæt på nul

Ledigheden blandt sygeplejersker er tæt på nul. Det mærker man konsekvensen af hos Sygehus Lillebælt og de lokale kommuner i området.

Antallet af ansøgere til opslåede stillinger falder markant. Derfor er der akut behov for at uddanne flere sygeplejersker. Det bliver der nu mulighed for, efter Undervisningsministeriet har givet Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle lov til at øge optaget med næsten 20 procent de kommende 2 år.

– Det er simpelthen nødvendigt at få uddannet flere sygeplejersker, siger Helle Adolfsen, der er sygeplejefaglig direktør ved Sygehus Lillebælt.

– For 5 år siden kunne vi have 30 ansøgere til job på en specialafdeling. I dag har vi ofte det halve. På sengeafdelinger havde vi tidligere måske 15 ansøgere. I dag har vi nogle steder et par stykker, siger hun.

Ansøgerne står i kø til sygeplejerskeuddannelsen

Hidtil har Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle fået lov at optage 192 studerende hvert år.

I 2019 og 2020 må uddannelsen øge det antal med hhv. 22 og 46 studiepladser. Det glæder rektoren for UCL, der står bag Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle.

– De seneste år har vi måtte give afslag til rigtig mange ansøgere til Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle, fordi antallet af ansøgere har været væsentligt højere end antallet af studiepladser, siger UCL’s rektor Erik Knudsen.

– Derfor har jeg en klar forventning om, at vi kan imødekomme vores samarbejdspartneres behov for flere uddannede sygeplejersker, siger rektoren.

Kommuner og sygehuse hjælper med at uddanne flere

En af forklaringerne på, at Sygehus Lillebælt har fået færre ansøgninger de seneste år er, at kommunerne ansætter flere sygeplejersker, fordi man gerne vil sikre, at patienter kan være mest muligt derhjemme.

– På sygehusene bliver vi udfordret af, at der kommer flere ældre. I den alder er man mere sårbar og behandlingerne er mere komplekse. Derfor har vi brug for flere dygtige sygeplejersker, siger Helle Adolfsen.

– Vi handler på det nu, fordi vi for eksempel i Københavnsområdet kan se, at der er afdelinger, hvor de ikke får ansøgninger til opslåede stillinger. Det scenarie skal vi forebygge, siger hun.

– Derfor er vi gået sammen med Vejle, Kolding og Fredericia kommuner samt psykiatrisygehuset i Region Syddanmark. Vi har givet hinanden håndslag på, at vi de kommende år vil finde flere praktikpladser til sygeplejerskestuderende, så vi kan få uddannet de sygeplejersker, der er brug for, siger Helle Adolfsen.