Nyt modul til arbejdet med dine relationer som leder

Vi arbejder mere og mere på distancen bag skærme, og derfor er fokus på de gode relationer på arbejdspladsen vigtigere end nogensinde. UCL udbyder et nyt modul i ”Lederens relationskompetence” på Akademiuddannelsen i Ledelse med start i september. Læs mere her.

Dato: 16.06.2021

Hvem er uddannelsen for

Uddannelsen er for alle typer ledere, der føler sig udfordret i deres daglig ledelse. Typiske studerende på Akademiuddannelsen i Ledelse er koordinatorer, projektledere og teamledere med både kortere og længere uddannelsesbaggrunde. De studerende ønsker typisk en praksisnær uddannelse, hvor de oplever at få konkret udbytte i deres dagligdag. Den nye uddannelse er derfor bygget op, så de studerende altid får konkrete opgaver med hjem, som de skal afprøve på deres arbejdsplads.

Distancearbejde ændrer personlige relationer

Corona pandemien sendte os alle sammen bag skærme, og digitaliseringen af Danmark fortsætter. Det er perspektiver, der mere end nogensinde betyder, at danske ledere skal ruste op på deres kompetencer i at håndtere relationer.

”Distancearbejdet er kommet for at blive, og det ændrer på de personlige relationer til og imellem medarbejderne. Derfor skal ledere i dag være ekstra opmærksomme på, hvor meget de gode relationer betyder for arbejdspladsen”, fortæller Eiler Skovbjerg, der er uddannelseskoordinator på UCL.

Psykologien i og omkring mennesker

Bag uddannelsen ligger forskning fra den anerkendte psykolog. Daniel Goleman, der viser, at vores følelsesmæssige intelligens er dobbelt så vigtig som alle andre kompetencer i forhold til, hvordan vi begår os på jobbet.  

”Forskningen viser, hvor vigtigt det er, at ledere er opmærksom på psykologien i, omkring og mellem mennesker. De gode relationer har stor betydning for såvel medarbejdernes engagement og trivsel som for resultaterne på arbejdspladsen, fortæller Allan Folke Larsson, der er ledelseskonsulent på UCL.

Vigtigt at lederen lytter

Tillidstrekanten er et eksempel på et værktøj, der vil blive inddraget i undervisningen med hjørnerne: Ægthed, logik og empati. Pointen er, at du som skal leder skabe en sund balance i alting.

”Vi ved f.eks., at det er langt fra alle medarbejdere, der oplever at blive lyttet til og blive taget alvorligt af lederen. Så selvom lederen logisk kan forklare alting fortrinligt og med ægthed stiller sig frem med sin egen personlige fortælling, så får tilliden alligevel et hak, hvis lederen ikke er opmærksom nok på at lytte, også til de stemmer, der måske er kritiske. At være bevidst om at lytte til og inddrage stemmer er en rigtig vigtig relationskompetence”, fortæller Allan Folke Larsson.

Kend og reguler dig selv som leder

I forhold til David Golemans forskning har lederen med høj følelsesmæssig intelligens gode færdigheder indenfor disse tre centrale områder:

  1. Evner til selverkendelse. Det at kende til sine styrker og svagheder, værdier og indflydelse på andre gør lederen stærkere i al dialog og kommunikation med sine omgivelser og til at se relationerne mellem andre.
  2. Kan regulere sig selv. Når der opstår pressede situationer, er det let at reagere med pludselige impulser og følelser. Det er vigtigt at være bevidst om sine egne reaktionsmønstre.
  3. Sociale færdigheder. Det handler om at finde den rette balance mellem det personlige, det hyggelige og det professionelle i dagligdagen.

Arbejdet med relationer kan bryde kulturer

Allan Folke Larsson fortæller, at et nyt fokus på relationer mellem mennesker på arbejdspladsen kan være med til at bryde og mønstre og kulturer i en virksomhed:

” Som et eksempel kan det være, at der i en større virksomhed pludselig bliver sat fokus på, at produktionsafdelingen og salgsafdelingen har nogle fælles udfordringer, og at de gennem deres relation og personlige kendskab til hinanden i et nyt samarbejde kan finde uventede muligheder for innovation og udvikling i virksomheden, siger Allan Folke Larsson.

Du kan læse mere om det nye modul i "Lederens relationskompetence" her.

Vil du modtage lignende indhold direkte i din indbakke?