Grønt lys til ny filmuddannelse i Svendborg

En ny 3,5-årig uddannelse som Professionsbachelor i filmproduktionsledelse har fået stemplet 'godkendt'. Direktøren for Det Dansk Filminstitut er overbevist om, at branchen får brug for de nye film-entusiastiske studerende, der påbegynder studiet på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole til september 2024.

Dato: 06.12.2023 - Forfatter: Kasper Duus

Uddannelsen har været stærkt efterspurgt af film- og TV-branchen. Medarbejdere der kan holde styr på praktikken i alt det, en filmproduktion udgør, er i høj kurs, og det er netop de færdigheder, de kommende dimittender fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole får med den nye uddannelse.

- Det er en virkelig god nyhed, at den her uddannelse nu kan se dagens lys. Branchen har selv peget på, behovet for veluddannet arbejdskraft inden for det administrative, koordinerende og praktiske. Vi glæder os til i samarbejde med produktionsmiljøerne at klæde de kommende studerende fagligt på, så de bidrager til et efterspurgt kvalitetsløft til dansk filmproduktion, siger direktør hos UCL Erhverv Asger Rabølle Nielsen.

En del af nyt campus på Svendborg Havn 

Den nye filmproduktionsuddannelse kommer til at ligge i Svendborg, hvor UCL allerede udbyder pædagog- og sygeplejerskeuddannelserne. Uddannelsen kommer fra 2026 til at bo på den helt nye campus, som UCL bygger på havnefronten over de næste år. Når campus står færdig, vil også et udbud af læreruddannelsen komme til. 

- UCL’s filmproduktionsuddannelse i Svendborg er en fantastisk nyhed. Vi har en stor ambition om at gøre Svendborg til en af de mest attraktive uddannelsesbyer, og en filmuddannelse vil uden tvivl være med til at skabe liv og mangfoldighed i det nye studiemiljø på havnen. Samtidig har Svendborg et stærkt kulturliv, blandt andet med en anerkendt filmfestival, så jeg er overbevist om, at vi som by har masser at byde på for de kommende studerende, siger Svendborgs borgmester Bo Hansen. 

Specialister bag kulisserne

De kommende professionsbachelorer i filmproduktionsledelse bliver uddannet til at varetage en bred vifte funktioner og fagområder på en filmproduktion. De lærer at planlægge og styre filmoptagelser samt at lede og koordinere de mange faggrupper, som er med til at realisere den kreative vision på et filmset. De bliver specialister i det, der foregår bag kulisserne.

- Branchen har brug for nogle dygtige og stærke produktionsfolk, der gennem uddannelsen får relevante kompetencer, og som får papir på det. Jeg er sikker på, at dansk filmproduktion kommer til at nyde godt af, at der bliver oprettet sådan en uddannelse, også selvom branchen af forskellige årsager ligger lidt stille lige nu, men der er helt klart brug for uddannelsen på den lange bane, siger Claus Ladegaard, direktør for Det Dansk Filminstitut, der yder økonomisk støtte og faglig sparring til dansk filmproduktion.

Vigtig praktik

Også hos filmselskabet Regner Grasten Film ser man frem til, at der bliver skabt en ny uddannelse inden for området.

- Det er afgørende, at uddannelsens form og indhold er helt i tråd med branchens behov, derfor glæder jeg mig også til at modtage, sparre og samarbejde med de kommende filmarbejdere i løbet af uddannelsens praktikker. Lige nu er branchen ramt af nogle udfordringer, men før oplevede vi massiv efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft. Når det forhåbentligt bliver sådan igen i fremtiden, tror jeg, det vil gavne os allesammen at være endnu mere fokuserede på samspillet mellem den praktiske erfaring og en uddannelsesmæssig baggrund, siger producent Regner Grasten fra Regner Grasten Film.

Knapt et år af uddannelsen består af praktik hos produktionsselskaber. 42 filmproduktionsselskaber og branchefolk har på forhånd tilkendegivet, at de vil hjælpe med at skabe praktikpladser for uddannelsens studerende.

Fakta:

  • Det første hold professionsbachelorer i Film- og serieproduktionsledelse forventes at være færdiguddannede forår 2028. 
  • Udvælgelsen til uddannelsen sker ved en skriftlig ansøgning og en adgangsprøve.
  • Ansøgningsfristen til den nye filmuddannelse er 15. marts 2024.
  • Du kan læse mere om den nye uddannelse her

Kontakt:

Asger Rabølle Nielsen, direktør hos UCL Erhverv – 20786821 – arn@ucl.dk

Mikkel Rønbjerg Kristensen, studiekoordinator, Filmuddannelsen hos UCL - 23397323 - mrkr@ucl.dk

Asger Rabølle Nielsen Direktør for Erhverv