UCL-radiografer styrker retsmedicinere og politiets opklaringsarbejde

3 nyuddannede radiografer fra UCL kan være med til at sætte nye standarder for de scanninger, som retsmedicinere i hele verden bruger til at scanne lig, når de skal finde en dødsårsag.

Dato: 09.03.2020

Se TV2 Fyns indslag om UCL-radiogragernes samarbejde med Retsmedicinsk

Radiografer øger sandsynligheden for at opklare mord

Professionelle fodboldspillere drømmer om at spille VM-finale på et fyldt Wembley Stadium i London.

Ambitiøse radiografer drømmer om at stå på scenen til European Congress of Radiology, der hvert år har næsten 30.000 besøgende fra mere end 100 lande.

Den drøm går i opfyldelse for de 3 fynske radiografer Pernille Nielsen, Dina Bech og Julie Nielsen, når kongressen afholdes næste gang.

Det er kulminationen på næsten et års samarbejde med Retsmedicinsk Institut i Odense om, hvordan man kan lave bedre scanningsbilleder af døde mennesker.

- Deres arbejde kan være med til at øge sandsynligheden for, at vi kan hjælpe politiet med at opklare en kriminalsag, siger Peter Mygind Leth, statsobducent og professor ved Retsmedicinsk Institut i Odense.

Professor er begejstret for nye muligheder

Retsmedicinsk Institut kommer ind i billedet, når et menneske er død på mistænkelig vis. For at hjælpe politiet i opklaringsarbejdet, bliver ligene ofte scannet i en CT-scanner.

Men scanningsbillederne kan være svære at arbejde med. Der er nemlig stor forskel på at scanne levende og døde mennesker.

- Vi er udfordret af, at det er sværere at skelne organer fra hinanden hos et dødt menneske. Man kan ikke uden videre anvende røntgenkontrast, når blodkredsløbet er gået i stå, siger Peter Mygind Leth.

- Der er brug for metoder, så vi bedre kan vurdere organer hos et dødt menneske. Det vil øge sandsynligheden for, at vi kan se, om indre organer er blevet beskadiget, hvilket de ofte er, hvis et menneske har været udsat for vold, siger han.

- De 3 radiografer har i samarbejde med os påvist, at det er teknisk muligt at optimere billedbehandlingen. Så i fremtiden er der nu håb for, at vi kan få bedre billeder at arbejde med, siger Peter Mygind Leth.

Hele verden kan drage fordel af fynsk arbejde

De 3 fynske radiografers samarbejde med Retsmedicinsk Institut kan få betydning for retsmedicinske afdelinger i hele verden. Derfor skal der nu forskes videre på det arbejde, der startede som et bachelorprojekt sidst i de 3 radiografers uddannelse på Radiografuddannelsen i Odense.

På et mere lavpraktisk plan har de 3 radiografers arbejde allerede fået betydning for Retsmedicinsk Institut i Odense.

- Vi har gennemgået næsten 150 scanninger fra Retsmedicinsk Institut. På den baggrund har vi lavet et atlas over, hvordan de kan optimere deres arbejde, når de scanner lig, siger Julie Nielsen.

- Som et eksempel så bruger Retsmedicinsk nu på vores opfordring et oppusteligt spineboard, som de kan puste luft i, så liget ligger bedre i scanneren, når der bliver lavet billeder, siger hun.

De gode ideer og det arbejde, som Julie Nielsen og hendes to tidligere medstuderende har lavet sammen med Retsmedicinsk Institut, skal de efter planen fremlægge på European Congress of Radiology i Wien i juli.