5 grunde til, hvorfor du skal bruge coaching i din ledelse

”Du kan godt læse en bog om coaching uden at blive en god coach”. Det mener faglig teamleder i Børnehus Syd, Lane Lund, og derfor har hun taget modulet Ledelse og coaching som en del af sin Diplomuddannelse i ledelse på UCL.

Lane startede på diplomuddannelsen i ledelse, fordi hun gerne ville lære mere om teamledelse. Det endte med en fuld diplomuddannelse, hvor modulet Ledelse og coaching viste sig særlig betydningsfuld for hendes ledelsespraksis. Vi mødtes med hende til en snak om, hvilke iagttagelser hun har gjort sig, og hvilke råd hun gerne vil give videre.

Læs også 5 pointer om coaching og ledelse

Dato: 17.09.2020 - Forfatter: Camilla Andersen

1. Det er ikke så nemt, som det ser ud

Lige nu er coaching et populært emne inden for medarbejderudvikling og et ofte brugt ledelsesredskab. Men det kræver en del øvelse, før du mestrer de mange forskellige teorier og teknikker, fortæller Lane.

- Coaching er ikke så nemt, som det måske kan se ud til, og derfor kræver det noget øvelse. Jeg oplevede på modulet, at der var en høj tryghed og tillid mellem os studerende. Det gjorde, at vi havde en tillid til, at vi kunne øve os i gruppen.

- Jeg blev overrasket over, at der var så meget øvelse i vægtningen mellem teori og praksis. Det synes jeg var så fedt. Det var en positiv overraskelse, fordi det gav mulighed for at få teknikkerne trænet på hinanden.

2. Du skal øve dig

Formen, hvor praksisøvelserne udgør en stor del af undervisningen, har haft en stor betydning for Lane.

- I undervisningen blev vi præsenteret for mange forskellige teorier, modeller og metoder, og der var ikke noget, som vi ikke fik lov til at øve os på. Der er ingen tvivl om, at det har gjort det nemmere for mig. Jeg har haft mulighed for at øve mig og efterfølgende tage teknikkerne med hjem og praktisere dem.

- Det er vigtigt at holde fast i den læring, du tager med fra undervisningen, når du er tilbage i hverdagen. Her skal du holde fast i din viden og dine teknikker, så det ikke siver fra dig. Et godt råd er, at du skal sænke paraderne, gå til det og turde øve dig. Du skal springe ud i det og øve dig der, hvor der er et trygt rum.

I UCL har vi flere forskellige moduler om coaching

Du finder dit næste forløb her

3. Du styrker din faglige tryghed

Lane forklarer også, at den brede vifte af teorier og modeller, som hun har lært i undervisningen har gjort, at hun har styrket sin ledelsesfaglighed og -tryghed.

- Modulet har givet mig en anden tryghed nu, især når jeg går ind i de svære samtaler. Forleden havde jeg en samtale, hvor jeg på forhånd tænkte, at det kunne blive udfordrende. Så jeg gik hjem og fandt bøgerne frem, lavede en brush-up og tænkte over, hvilke coaching-teknikker der kunne være gavnlige.

- For når hverdagen rammer, så har du det med i rygsækken, hvor du både kan gribe til det spontant og intuitivt, og arbejde dybere med teorierne. Samlet set har jeg en mere bred forståelse af feltet nu.

4. Du træffer bedre beslutninger

Coachingredskaberne og -teknikkerne bruger Lane især, når hun holder udviklings- og teamsamtaler med børnehusets medarbejdere.

- Som leder så falder det os meget nemt at give nogle hurtige svar og træffe beslutninger. Coaching handler for mig om, hvordan du går til en samtale og får foldet tingene ud.

- Du skal stille nysgerrige spørgsmål i stedet for at give hurtige svar. Det er jeg blevet meget bedre til, og jeg formår at være i processen og får foldet tingene mere ud. Men det, jeg er blevet mest skarp på, det er at få rundet samtaler godt af og at gå derfra med klare aftaler om, hvad der skal ske derfra.

5. Det er ikke et magtneutralt rum

Lane har mange års erfaring inden for det pædagogiske og socialfaglige område, og der er flere af coachingfeltets teorier, som hun gerne ville have kendt til tidligere.

- Jeg kunne godt tænke mig, at jeg havde taget det her for ti år siden, men samtidig har jeg taget det på et tidspunkt, hvor det passede godt ind i mit arbejde, og hvor jeg har været klar til at implementere det.

- Der er også nogle dilemmaer i det, når du er leder og skal coache. For der er noget etisk på spil, og det er ikke et magtneutralt rum. Derfor er det vigtigt med øvelserne på holdet, inden du skal ud og praktisere, så medarbejderne ikke ender som ufrivilligt led i din faglige og personlige udvikling.

Overvejer du, om Ledelse og coaching er noget for dig?

Læs mere om modulet her

Vil du modtage lignende indhold direkte i din indbakke?