Åben uddannelse
Uddan dig til lærer på kortere tid end normalt, hvis du har en anden videregående uddannelse. Meritlæreruddannelsen tager typisk 2-3 år, hvis du studerer på fuld tid.
Meritlæreruddannelsen er for dig med en erhvervsrettet uddannelse eller en professionsbachelor-, bachelor- eller kandidatuddannelse.
Med en meritlæreruddannelse bliver du uddannet til at undervise som lærer på grundskoleniveau (1.-10. klassetrin). Der er dog aldersspecialisering i nogle fag.
Ansøgere som i forvejen har en uddannelse på bachelor- eller kandidatniveau kan opnå merit for undervisningsfag eller moduler, hvis den forudgående uddannelse kan sidestilles med skolens fag.
Merit vurderes udelukkende på baggrund af en konkret ansøgning.
Der vil ligeledes være ansøgere, som har en anden uddannelse, som gør, at de kan opnå merit for moduler i pædagogik og lærerfaglighed eller for praktikken.
Meritlæreruddannelsen vil typisk vare 2-3 år. Det afhænger af hvilke og hvor mange undervisningsfag eller moduler, du opnår merit for.
Du skal læse mindst 2 og højst 3 undervisningsfag. Derudover skal du have en praktikperiode på 6 uger samt 4 moduler i Pædagogik og lærerfaglighed.
Der er deltagerbetaling, når du er studerende på meritlæreruddannelsen.
Fag |
Antal moduler |
ECTS |
Delt. betaling pr. modul |
Delt. betaling |
Undervisningsfag: Dansk og matematik |
4 |
40 |
4.800 |
19.200 |
Undervisningsfag: Øvrige |
3 |
30 |
4.800 |
14.400 |
Specialiseringsmoduler á 10 ECTS point |
10 |
4.800 |
||
Pædagogik og lærerfaglighed |
4 |
10 |
4.800 |
|
Praktik |
1 |
10 |
4.800 |
Meritlæreruddannelsen udbydes efter Loven om Åben Uddannelse.
Uddannelsen er ikke SU-berettiget.
En meritlæreruddannelse består af 2-3 undervisningsfag, forløbet pædagogik og lærerfaglighed, praktik og evt specialiseringsmoduler.
Meritlæreruddannelsen har et omfang på 150 ECTS point/15 moduler og omfatter:
Hvert modul er berammet til 10 ECTS. Et fuldtidsstudium indebærer, at man læser 30 ECTS pr. semester.
Almindeligvis vil der være 2 x 4 timer om ugen som holdundervisning pr. modul. Dertil kommer studiegruppeaktiviteter og individuelle forberedelser.
Undervisningen er placeret i tidsrummet 8.15-16.30. Dette gælder ikke for de netbaserede hold.
Når du har sendt ansøgningsskemaet, vil du i løbet af to uger blive kontaktet af en studievejleder med henblik på at drøfte din studieplan.
Du skal selv løbende tilmelde dig moduler forud for hvert semester.
Hvis du ikke får tilmeldt dig moduler til det kommende semester, bliver du ikke sat på hold/tildelt moduler og heller ikke fakturereret i det pågældende semester.
Da der er samlæsning af årgange på grunduddannelsen og samlæsning af studerende fra forskellige undervisningsfag på LG-modulerne skaber dette skemamæssig bindinger/blokeringer, som kan betyde, at de ønskede tilmeldinger ikke kan opfyldes. Der kan ligeledes være tale om, at holdene er overtegnede. I disse tilfælde vil man blive kontaktet direkte.
UCL's læreruddannelse udbyder 16 undervisningsfag på meritlæreruddannelsen. Derudover udbyder UCL også en række specialiseringsmoduler og moduler i lærernes grundfaglighed.
Dansk og matematik udgør hver 40 ECTS-point. De øvrige undervisningsfag udgør hver 30 ECTS-point.
Vær opmærksom på, at ikke alle fag udbydes i Odense og Jelling hvert studieår. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at det pågældende fag ikke udbydes i Odense og Jelling i løbet af din studietid.
Vi har også mulighed for at hjælpe dig, så du kan følge et fag på et andet udbudssted, hvis faget ikke udbydes i Odense eller Jelling.
Se oversigt over, hvor og hvornår fag og moduler udbydes her.
Læs mere om fagene ved at klikke herunder:
Engelsk (1.-6. klassetrin eller 4.-10. klassetrin)
Idræt (1.-6. eller 4.-10. klasse)
Meritlæreruddannelsen udbydes også som netbaseret uddannelse. På den netbaserede meritlæreruddannelse udbydes 6 undervisningsfag. Du skal være opmærksom på, at de 6 fag ikke udbydes hvert studieår.
Læs mere under Netbaseret meritlæreruddannelse (Link til accordion Netbaseret meritlæreruddannelse).
Pædagogik og lærerfaglighed er et hovedområde under faget Lærerens grundfaglighed, som er et obligatorisk fag i uddannelsen professionsbachelor til lærer.
Som meritstuderende skal du læse 4 moduler i pædagogik og lærerfaglighed og til 2 kompetencemålsprøver. I UCL benævnes de 4 moduler LG-M3, LG-M4, LG-M5 og LG-M6.
Nedenstående 3 moduler indgår i en samlet prøve i pædagogik og lærerfaglighed. Der er tale om en todelt prøve med både en skriftlig og en mundtlig del.
Nedenstående modul følges af en intern skriftlig prøve.
Meritlærerstuderende følger hold på den ordinære læreruddannelse.
Specialiseringsmoduler udgør hver 10 ECTS og kan læses af både ordinære lærerstuderende, meritlærerstuderende og andre, som måtte have interesse for modulet.
Meritlæreruddannelsen giver mulighed for at du kan læse visse fag netbaseret.
Som studerende på meritlæreruddannelsen har du mulighed for at tage følgende undervisningsfag som netbaseret uddannelse.
Vi forventer at udbyde flere netbaserede fag løbende.
Det er muligt at tage andre undervisningsfag. Ønsker du at følge andre fag end ovennævnte, skal du dog ikke forvente at kunne tage dem netbaseret.
Det er også muligt at tage de 6 moduler inden for Pædagogik og lærerfaglighed som netbaseret uddannelse.
Kun fag der er tilslutning til oprettes.
Ca. 80 procent af uddannelsen er netbaseret, og ca. 20 procent af studieaktiviteterne foregår ved fysisk fremmøde på lokationer i Odense eller Vejle.
Studieformen er til dig, som har brug for stor frihed og fleksibilitet til at studere, når og hvor det passer dig.
Vi forventer af dig, at du har:
Du forventes også at være aktivt deltagende i både netbaserede studieaktiviteter og på de tilrettelagte seminarer.
Med den netbaserede læreruddannelse får du en uddannelse, hvor du er sikret:
Den netbaserede læreruddannelse inkluderer:
Invitationer til ekstraordinære aktiviteter knyttet til den ordinære læreruddannelse (fx gæsteforelæsning, studiebesøg mm) kommunikeres i god tid.
Det er ikke et krav, at du har særlige it-kompetencer for at blive optaget på den netbaserede uddannelse. Men du skal være indstillet på og have lyst til at arbejde med digitale medier og undervisningsrelateret software.
Fag med høj grad af laboratorieaktivitet (biologi, fysik/kemi, natur og teknologi) og de praktisk musiske fag udbydes ikke netbaseret.
Hvert forårssemester udbydes et sprogfag (engelsk, tysk) og et kulturfag (historie, samfundsfag, kristendom)
Hvis de netstuderende ønsker det, kan de tage undervisningsfag på den ordinære læreruddannelse.
Vær opmærksom på, at kun fag der er tilslutning til oprettes.
Der er deltagerbetaling, når du er studerende på meritlæreruddannelsen.
Meritlæreruddannelsen omfatter også praktik, som afvikles over en praktikperiode på 6 uger med 37 timer om ugen.
Praktikken skal dække alle de undervisningsfag, du har eller har haft som en del af uddannelsen.
Derfor kan praktikken tidligst gennemføres, når du har eller har haft dit sidste undervisningsfag.
Praktikken afsluttes med en prøve og bedømmes af underviser, praktiklærer og ekstern censor.
Praktikken foregår på de enkelte uddannelsessteders praktikskoler.
Praktikken er i Odense placeret enten i efteråret (uge 43-48) eller i foråret (uge 9-14).
Hvis du læser et stort undervisningsfag (dansk eller matematik) som fremmødeundervisning, kan praktikken alene placeres i foråret sideløbende med fagets modul 2.
Hvis du læser et lille undervisningsfag (alle øvrige) som fremmødeundervisning, kan praktikken alene placeres i efteråret sideløbende med fagets modul 2.
Hvis disse 2 forhold kolliderer, fordi der læses stort og lille fag sideløbende som fremmødeundervisning, kan det blive aktuelt at placere praktikken i et særskilt sidste semester. Her vil praktikken forløbe i august/september.
Praktikken i Jelling finder sted i efteråret (uge 43-48).
Læser du dine undervisningsfag på netuddannelsen, følger du samme struktur som på UCL's læreruddannelse i Odense. Praktikken er her enten placeret i efteråret (uge 43-48) eller i foråret (uge 9-14).
Langt de fleste læreruddannede begynder med et lærerjob i folkeskolen, på fri- og efterskoler eller på privatskoler, men karrieremulighederne er mange.
Som lærer kan du både komme til at arbejde med små og store børn, unge og voksne.
Ca. 2/3 af de færdiguddannede lærere arbejder i folkeskolen.
De fleste af de øvrige lærere arbejder også med undervisning.
De arbejder hovedsageligt på friskoler, private skoler, efterskoler, erhvervsskoler, højskoler, sociale institutioner og voksenuddannelsesinstitutioner.
Folkeskoler, friskoler og privatskoler dækker alt fra den lille byskole til storbyskolen med mere end 1000 elever.
Alsidigheden i jobbet er stor. Du arbejder både med børn med særlige evner og børn med særlige behov.
Din primære opgave bliver at undervise. Du kan undervise i flere forskellige fag og på forskellige klassetrin. Du har derfor i høj grad mulighed for at forene din interesse for undervisning med faglige interesser.
Lærerjobbet i folkeskolen og på fri- og privatskoler handler dog også om andet end at undervise.
Det handler også om social omsorg og om at være med til at danne de næste generationer. Og så bliver du også udfordret på din evne til at skabe resultater med andre mennesker.
Samarbejdet med forældre og kolleger spænder bredt. Fra skole/hjem-samtaler og ekskursioner til lærermøder og samarbejde i lærerteams på tværs af faginteresser.
Efterskoler er for 14-18-årige elever, der går i 8.-10. klasse. Eleverne bor på skolen, og dermed flyder undervisning og fritid mere sammen, end tilfældet er i folkeskolen og på fri- og privatskoler. Det giver dig andre udfordringer som lærer, og samtidig også unikke muligheder for at komme tættere på dine elever.
Erhvervsskoler er for unge, der er i gang med en faglig uddannelse til f.eks. tømrer, frisør eller elektriker. Her kan du undervise i fx dansk, matematik eller engelsk.
På højskoler, sociale institutioner og voksenuddannelsesinstitutioner kan du både undervise unge og ældre.
Inden for skoleverdenen kan du vælge at specialisere dig. Du kan både vælge at gå ledervejen eller i en pædagogfaglig retning. Lærere arbejder fx også som:
Læreruddannelsen åbner for mange efter- og videreuddannelsesmuligheder. Den giver adgang til at tage diplomuddannelser og masteruddannelser på danske og udenlandske universiteter - fx:
(Indsæt følgende faktaboks, som kan placeres ved siden af ovenstående tekst)
Læs mere om videreuddannelsesmuligheder hos UCL, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet:
Vi har studiestart 2 gange om året:
Du kan søge meritlæreruddannelsen, hvis du har læst en videregående uddannelse og har en:
Hvis du ikke opfylder ovenstående krav, kan du søge meritlæreruddannelsen, hvis du opfylder alle følgende betingelser.
Du skal opfylde specifikke krav for at kunne vælge de forskellige undervisningsfag. De krav kan du læse om på retsinformation.dk.
Du behøver blot at have haft et af de nævnte fag. På fagets niveau (A, B eller C) skal faget som minimum være bestået.
Hvis du ikke opfylder adgangskravet til et fag, men mener at du kan dokumentere tilsvarende kompetencer, kan du søge om individuel kompetencevurdering.
Individuel kompetencevurdering (IKV), kan søges her.
Specifikke adgangskrav for at følge undervisningsfag, se her.
Ansøgningsskema til brug for ansøgning om studiestart finder du via nedenstående link.
Enkelte fag og moduler udbydes som netstudium. Du finder link til en oversigt over udbudte moduler herunder.
I ansøgningsskemaet skal du angive, om du ønsker at læse den netbaserede udgave af meritlærer.
Er du ansøger med et dansk eksamensbevis med karakterer efter 13-skalaen, skal du være opmærksom på, at omregningsskalaen fra 13-skalaen til 7-trinsskalen er blevet justeret.
Maja Damkier er studievejleder på Læreruddannelsen på Fyn.
Du kan også henvende dig på studievejledning-laerer-fyn@ucl.dk
Line Adler Øberg er studievejleder på Læreruddannelsen på Fyn.
Du kan også henvende dig på studievejledning-laerer-fyn@ucl.dk
Annemette Ravn Elkjær er studievejleder på Læreruddannelsen i Jelling.
Studievejlederen træffes efter aftale.
Hvis du vil vide noget om betaling, skema eller adgang til systemer, kontakt da Lene Regelsen Andersen
Åbent hus giver dig et indblik i, hvordan det er at være studerende på den aktuelle uddannelse.
Du kan komme og høre om:
Studerende for en dag er din chance for at prøve læreruddannelsen af, inden du afgør, om uddannelsen er noget for dig.
Tilbuddet gælder for Læreruddannelsen i Jelling.
Du kan komme på besøg hver torsdag.
På studerende for en dag kan du høre om læreruddannelsen, mærke atmosfæren og danne dine egne indtryk af livet på læreruddannelsen.
Du får en rundvisning af en studievejleder eller en studentervejleder.
Har du særlig interesse i at opleve undervisning eller møde en af underviserne, er det også muligt.
Kom alene, med en gruppe, klasse eller god ven. Vi vil blot gerne vide, hvem og hvor mange I er. Et besøg plejer at være fra et kvarter til et par timer.
Tilmelding til uddannelsesleder Lotte Skinnebach på 24 79 84 57 eller lihs@ucl.dk.
Du er velkommen til at henvende dig til Lotte, hvis du har spørgsmål eller særlige ønsker til dit besøg.