Professionsbachelor
Vil du hjælpe mennesker med sociale problemer? Og vil du kunne specialisere dig? Så er socialrådgiveruddannelsen noget for dig.
Socialrådgiveren hjælper og vejleder mennesker, der er ramt af fx arbejdsløshed, økonomiske problemer, integrationsproblemer, arbejdsskader, misbrug eller sygdom.
At hjælpe mennesker med problemer kræver overblik, systematik, planlægning og handling.
Socialrådgiveruddannelsen klæder dig på til at forstå, hvad der kan føre mennesker ud i sociale problemer, og du lærer, hvordan du som socialrådgiver løser og forebygger de sociale problemer, mennesker kan støde på.
På uddannelsen beskæftiger du dig med social- og arbejdsmarkedspolitik, økonomi, lovgivning og kommunikation. Du lærer, hvordan du kan hjælpe via sagsbehandling, rådgivning og vejledning. Og du får indsigt i, at du kan gøre en forskel, hvad enten du arbejder på gadeplan eller i en stor forvaltning.
Uddannelsen er meget tæt på det arbejdsliv, der venter dig som uddannet socialrådgiver.
I løbet af uddannelsen har du 5 måneders praktik, og undervisningen tager i høj grad afsæt i den virkelighed, socialrådgivere arbejder i til daglig.
Socialrådgiveruddannelsen har fokus på fagområdet socialt arbejde, der underbygges af fagområderne psykologi, jura og samfundsvidenskab.
Socialrådgiveruddannelsen er bygget op af 13 moduler med hvert deres selvstændige tema.
Modulernes varighed er 10 uger – med undtagelse af praktikmodulet, som er på 5 måneder.
På 3. studieår har du mulighed for at specialisere dig inden for 2 valgmoduler over 1 semester.
Socialrådgiveruddannelsen bygger på 6 kerneområder, der går igen gennem hele uddannelsen:
Du lærer at kombinere viden fra disse 6 kerneområder. Det giver dig indsigt i den kompleksitet, der er i socialrådgiveres arbejde.
De 4 nedenstående fagområder har forskellige vægtning i løbet af uddannelsen, men lægger alle op til socialt arbejde i praksis.
Socialt arbejde handler bl.a., om de metoder, man bruger i socialt arbejde – fx kommunikation og etik. Du vil også blive introduceret til socialrådgivernes brede arbejdsfelt. Det giver dig indsigt i de mange muligheder, du har for senere at specialisere dig.
Psykologi og psykiatri giver dig viden om borgere med sociale problemer. Du får viden om menneskers udvikling og personlighedsdannelse. Du får også indsigt i, hvilken betydning relationer har. Fagområdet giver dig desuden viden om psykiatriske lidelser.
Jura har fokus på arbejdet med retskilder, lovfortolkning og skønsudøvelse. Den viden er nødvendig for, at du kan agere som socialrådgiver. Det er også afgørende viden i forhold til at rådgive borgerne om deres retsstilling i sociale problemstillinger.
Samfundsvidenskab handler bl.a. om arbejdsmarkedet, socialpolitik og sociologi. Du får også et indblik i samfundets funktion, opbygning og udvikling.
På 6. semester har du mulighed for at specialisere dig. Her skal du vælge 1 af disse 2 obligatoriske valgmoduler:
Herudover kan du vælge:
Du kan både komme på praktik- og studieophold i udlandet i forbindelse med, at du tager socialrådgiveruddannelsen.
På socialrådgiveruddannelsen kan du rejse ud i din studietid på 2 måder:
Et praktikophold i udlandet kan finde sted på uddannelsens 4. semester (modul 7).
Varigheden af praktikken er 5 måneder.
Du har mulighed for at tage dit praktikophold i udlandet enten via en af socialrådgiveruddannelsens partnerinstitutioner eller som free mover, hvor du selv finder et praktiksted i udlandet (evt. via venner eller familie).
Der kan være flere fordele ved at tage på praktikophold i udlandet. Du kan:
Du skal opfylde nogle krav for at kunne søge om at komme på praktikophold i udlandet. Du skal:
Der er følgende krav til praktikstedet:
Du har mulighed for at komme på studieophold på en udenlandsk uddannelsesinstitution.
Du kan komme på studieophold på 5., 6. og 7. semester.
Studieopholdene kan have en varighed på op til 45 ECTS-point (60 ECTS-point svarer til et studieår).
Du skal have en forhåndsgodkendelse af studieforløbet i udlandet fra UCL, så der er sikkerhed for, at det er relevant ift. socialrådgiveruddannelsen.
Bachelorprojektet kan udarbejdes i udlandet.
Hvert år har du mulighed for at deltage i International uge og Summer schools, der afholdes på uddannelsesinstitutioner i Europa.
Du har mulighed for at få ECTS-point for deltagelse i International uge og Summer schools.
Socialrådgiveruddannelsen udbydes også som netbaseret uddannelse i Odense. Det er en fleksibel studieform, med både ordinær og internetbaseret undervisning. Den ordinære undervisning ligger på indkald hver 3. uge og den internetbaserede ligger i perioderne mellem to indkald.
Den netbaserede socialrådgiveruddannelse tager 3½ år, ligesom den klassiske socialrådgiveruddannelse.
Den netbaserede socialrådgiveruddannelse giver dig gode muligheder for at kombinere job og uddannelse. Du skal dog være opmærksom på, at vi ikke vil anbefale, at du arbejder fuld tid ved siden af studiet, da den netbaserede socialrådgiveruddannelse er et fuldtidsstudium.
Uddannelsesformen henvender sig fortrinsvis til ældre studerende, som har en del erhvervserfaring,
Indholdet på den netbaserede socialrådgiveruddannelse er det samme som på den klassiske uddannelse, dvs. at den netbaserede socialrådgiveruddannelse har de samme moduler, læringsmål og prøver. Det er kun læringsformen, der er anderledes.
Studieformen på den netbaserede socialrådgiveruddannelse adskiller sig fra den klassiske studieform.
Studieformerne veksler mellem:
På den netbaserede socialrådgiveruddannelse foregår en stor del af læringen som fjernstudie i studiegrupper via internettet. Arbejdet i studiegrupperne, typisk via Skype, foregår i ugerne mellem fremmødet på uddannelsesstedet. I studiegrupperne arbejdes der med diskussion af pensum, opgaver mv.
Studiegrupperne er dannet på forhånd ved studiestart. Efter modul 2 og 4 dannes nye grupper.
Du skal møde på uddannelsesstedet cirka hver 3.-4. uge. Hovedsagelig torsdag og fredag kl. 9.15-16.30.
For at styrke arbejdet i studiegrupperne undervises du det første studieår i, hvordan du kan optimere et gruppesamarbejde og styrke din læring gennem studiegruppearbejde.
I undervisningen eller facilteringen, som vi kalder det, når vi støtter studiegruppearbejdet, er der fokus på træning af kompetencer som er centrale på studiet og også i socialrådgiverfaget – fx:
Mange trænings- og eksamensopgaver på den netbaserede socialrådgiveruddannelse skrives i grupper og afleveres online gruppevis. Derfor har vi ekstra fokus på at klæde dig på til, hvordan samspil, ansvar og kommunikation via sociale medier fungerer optimalt.
De undervisere, der varetager faciliteringen på de enkelte hold, er til rådighed for akutte udfordringer med samarbejde og kommunikation.
Læringsformen på den netbaserede socialrådgiveruddannelse betyder, at det er væsentligt, at du er god til at arbejde struktureret.
Du skal være indstillet på at arbejde i studiegrupper via nettet i ugerne mellem fremmødet på uddannelsesstedet.
Det er også en forudsætning, at du har gode skriftlige kompetencer og er fortrolig med at arbejde internetbaseret. Derudover skal du være opmærksom på, at en bærbar computer er et nødvendigt arbejdsredskab.
Praktikken ligger på uddannelsens 4. semester. Praktikken er ulønnet, varer 5 måneder og er på fuld tid fra mandag til fredag på et praktiksted.
Der er mødepligt i praktikperioden. Derfor kan der i denne periode ikke påregnes erhvervsarbejde i større omfang ved siden af studiet.
Det er uddannelsens ansvar at tilvejebringe praktikpladserne til de studerende, og den studerende kan således ikke selv anskaffe sig en praktikplads. Praktikplaceringerne foregår i udgangspunktet i uddannelsens område, hvilket vil sige Fyn, Langeland, Ærø samt Fredericia og Vejle Kommune.
Praktikken er ulønnet, men du får din SU med, hvis du er SU-berettiget.
Studiestarten på den netbaserede socialrådgiveruddannelse er i september og februar.
En præcis dato følger, når man er optaget på studiet.
Under Optagelse og ansøgning på denne side kan du bl.a. finde svar på:
Har du spørgsmål vedrørende optagelse og uddannelsen i øvrigt, er du altid velkommen til at kontakte os:
Maj-Brit Sandgaard
Studievejleder, Socialrådgiveruddannelsen
msbe1@ucl.dk, tlf. 23 74 20 63
Alle studerende på UCL’s socialrådgiveruddannelse er sikret praktikplads. Uddannelsen byder på 5 måneders praktik midtvejs i det andet studieår.
De fleste praktikpladser er i kommunerne. Men der findes også praktikpladser hos regionerne, frivillige organisationer, private arbejdspladser og statslige institutioner.
Eksempler på kommunale praktiksteder:
Eksempler på regionale og statslige praktiksteder:
Eksempler på private praktiksteder:
Praktikpladserne findes på Fyn, Langeland og Ærø samt i Vejle og Fredericia kommuner. Det gælder også studerende på den netbaserede studieform.
UCL har ikke ret til at lave aftaler med praktiksteder uden for vores område, og man må ikke som studerende selv skaffe sig en praktikplads.
En del praktiksteder kræver, at den studerende har kørekort, herunder særligt praktikpladserne inden for børn og ungeområdet. Det er derfor en fordel at have kørekort i forhold til ikke at blive begrænset i mulighederne for praktikplacering.
Praktikken er ulønnet, men du får din SU med.
Hvis du har interesse i at opleve socialt arbejde i andre lande, kan du på socialrådgiveruddannelsen tage din praktik i udlandet.
Du skal forberede dig på transporttid i praktikperioden, og du står selv for udgiften til transport. Der er mulighed for tilskud via et Ungdomskort.
Ungdomskortet findes her.
Som socialrådgiver får du en bred vifte af jobmuligheder fra gadeplan til de bonede gulve.
Socialrådgivere arbejder med sociale problemer og forandringsrettede aktiviteter og herunder forebyggelse inden for familieområdet, beskæftigelsesområdet, misbrugsbehandling, psykiatriområdet og handicapområdet.
83 procent af socialrådgiverne i Danmark er ansat i kommunerne. Her arbejder de i forvaltninger, institutioner og med projekter.
Omkring 10 procent er ansat i regionerne eller i staten.
Private organisationer og institutioner beskæftiger også socialrådigere, ligesom der er socialrådgivere, der vælger at arbejde som selvstændige.
I de kommunale forvaltninger arbejder socialrådgivere typisk inden for arbejdsområder som:
I staten og i regionerne arbejder socialrådgivere for eksempel i:
Private organisationer som fx:
Nogle socialrådgivere vælger også at blive selvstændige og bl.a. udføre konsulentopgaver for kommuner.
Internationale organisationer
Der er også mulighed for at arbejde i internationale organisationer.
Med en professionsbacheloruddannelse som socialrådgiver åbnes døre til:
Derudover har du som uddannet socialrådgiver også mulighed for at deltage i mange forskellige opkvalificerende kursusforløb.
For yderligere information om ovenstående uddannelser og øvrige muligheder, anbefales det at kontakte de enkelte universiteter og at afsøge yderligere information via deres hjemmesider.
I kvote 1 sker optagelsen alene på baggrund af eksamensgennemsnit fra den adgangsgivende eksamen.
Er der flere ansøgere, end der er pladser, optager man dem med de højeste eksamensgennemsnit.
For at søge ind via kvote 1 skal du have én af følgende eksamener:
Adgangskvotienten i 2020 via kvote 1:
Standby-plads i 2020:
En adgangskvotient er ikke og må ikke forveksles med et adgangskrav. Adgangskvotienten fortæller, hvad det laveste gennemsnit var blandt de kvote 1-ansøgere, som kom ind på en given uddannelse ved den seneste optagelse.
I kvote 2 bliver du optaget på baggrund af en samlet vurdering af dine kvalifikationer – eksamen, erhvervserfaring, motivation m.m.
I kvote 2 skal du opfylde et af følgende adgangskrav:
I kvote 2 skal du supplere din ansøgning med en beskrivelse af din motivation for at søge studiet.
Motivationsbeskrivelsen må maksimalt fylde 1 A4-side. Ift den motiverede ansøgning lægger vi vægt på følgende:
Ansøgningerne i kvote 2 behandles individuelt.
Udvælgelsen sker på baggrund af en helhedsvurdering af dine kvalifikationer og din motiverede ansøgning.
Ved studiestarten om sommeren optager vi 105 studerende og ved vinterstudiestarten optager vi 105 studerende i Odense. Ud af disse optager vi 50% i kvote 1 og 50% i kvote 2.
Ved studiestarten om sommeren optager vi 40 studerende og ved vinterstudiestarten optager vi 40 studerende i Vejle. Ud af disse optager vi 50% i kvote 1 og 50% i kvote 2.
Ved studiestarten om sommeren optager vi 45 studerende og ved vinterstudiestarten optager vi 45 studerende på den netbaserede uddannelse. Ud af disse optager vi 50% i kvote 1 og 50% i kvote 2.
Er du ansøger med et dansk eksamensbevis med karakterer efter 13-skalaen, skal du være opmærksom på, at omregningsskalaen fra 13-skalaen til 7-trinsskalen er blevet justeret.
Du får svar på din ansøgning via UCL’s optagelsesportal den 28. juli.
Du får kun ét svar. Enten får du et optagelsestilbud, dvs. et tilbud om en studieplads eller en standby-plads fra et uddannelsessted. Eller også får du et afslagsbrev fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT).
På UCL's optagelsesportal kan du følge behandlingen af din ansøgning om optagelse fra den dag, UCL modtager din ansøgning, til ansøgningen behandles og du den 28. juli evt. får tilbudt en studieplads.
På optagelsesportalen kan du se, om din ansøgning er færdigbehandlet eller er i gang med at blive behandlet.
Vil du vide, om du kan få merit?
Er du interesseret i at vide mere om Kandidatreglen?
Det er ansøgerens ansvar, at de oplysninger som angives i ansøgningen er korrekte.
Officielle dokumenter som vedhæftes som bilag skal altid, og uden undtagelse, indleveres i deres originale form. Der må ikke skrives på dokumenterne eller ændres i dem.
Det er strafbart at søge om optagelse ved brug af forfalskede dokumenter. UCL vil anmelde hver mistanke om dokumentfalsk til politiet.
Dokumentfalsk er en alvorlig forbrydelse, der kan give op til to års fængsling ifølge straffelovens §172 og permanent bortvisning fra UCL’s uddannelser.
Optagelsen kan kontaktes på tlf.: 6318 3333 eller på optagelse@ucl.dk.
Du kan kontakte UCL’s Optagelseshotline, hvis din henvendelse handler om:
Optagelsen kan kontaktes på tlf.: 63 18 33 33 eller på optagelse@ucl.dk.
Alle UCL’s videregående uddannelser giver ret til SU.
Du kan søge om SU elektronisk ved hjælp af selvbetjeningssystemet minSU via SU’s hjemmeside.
Du kan læse mere om reglerne for SU og rabat til transport på SU’s hjemmeside.
Find SU-vejledning her.
Har du en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, som betyder, at du har brug for særlig støtte til at gennemføre din uddannelse, kan du søge SPS – Specialpædagogisk Støtte.
Målgrupperne for specialpædagogisk støtte er studerende med:
Læs mere på Specialpædagogisk støtte (SPS).
Marie-Louise Paasch Almar, SPS-koordinator, 63 18 47 32 eller sps@ucl.dk.
Hvis du dyrker elitesport på højeste nationale eller internationale niveau, kan du søge om at blive optaget i UCL Elitesport.
Marianne Kaslund, kontaktperson vedr. UCL Elitesport, 21 79 71 28 eller maka@ucl.dk.
Åbent hus giver dig et indblik i, hvordan det er at være studerende på den aktuelle uddannelse.
Du kan komme og høre om:
Studiepraktikken giver dig mulighed for at opleve livet som studerende på en videregående uddannelse helt tæt på.
I løbet af studiepraktikkens 2-3 dage får du mulighed for at:
Studiepraktik er for dig, der er i gang med sidste år på en gymnasial uddannelse eller allerede har afsluttet en gymnasial uddannelse.
Du kan også deltage, hvis du er i gang med en erhvervsuddannelse eller har afsluttet en erhvervsuddannelse, som giver adgang til en videregående uddannelse.
UCL afholder studiepraktik i uge 43.
Læs mere og tilmeld dig på studiepraktik.nu.
Du er velkommen til at komme på besøg og opleve undervisningen på socialrådgiveruddannelsen i Odense og Vejle.
Studerende for en dag kan give dig afgørende viden, før du beslutter dig for, om socialrådgiveruddannelsen er noget for dig.
En nuværende studerende vil fungere som din guide under dit besøg på uddannelsen.
Dagen vil give dig mulighed for at:
Hvis du vil besøge uddannelsen i Vejle, skal du kontakte
Line Dudal Lauridsen på ldla@ucl.dk
Hvis du vil besøge uddannelsen i Odense, skal du kontakte
Carina Larsen på cala3@ucl.dk